Suda riskli dönemi atlattık!

Yağışlar yetersiz olunca belediye yeni kuyular açarak tedbir aldı, son yağışlarla su seviyesi yükseldi

19 Mayıs 2018 Cumartesi 17:07
Suda riskli dönemi atlattık!

Çorum’un içme suyu ihtiyacının %70’i Yeni Hayat, %30’luk dilimi ise Hatap Barajı’ndan karşılanıyor.

Yeni Hayat Barajı’na kurulan yüzeyden su alma sistemini inceleyerek içme suyu çalışmaları hakkında hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Zeki Gül, yaklaşık 4 ay Yeni Hayat Barajı’ndan su alımı yapılmadığını, su seviyesinin yeteri kadar yükselmesi ile tekrar su alınmasına başlandığını bildirdi.

Tamamen Çorum Belediyesi ekiplerinin kurduğu sistemle yüzeyden su alımı işlemi yapıldığını ve bu sayede Çorum’a en iyi içme suyunu verdiklerini belirten Gül, “Çorum Belediyesi olarak gerek su kaynakları ve su yataklarının ihyasına yönelik, gerek suyun en az kayıpla kullanıcıya erişmesine yönelik gerekse de suyumuzun tasarruflu şekilde kullanımına yönelik yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi.

KESİNTİSİZ SU VERMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Çorum halkına kesintisiz bir şekilde su verebilmek için çalıştıklarını dile getiren Gül, abone sayıları hakkında da bilgiler verdi. Çorum’da suyla ilgili önemli projeler yapıldığını belirten Gül “suyun en yüksek standartta hemşehrilerimize sunulmasına yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Hükümetimiz Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi Çorum’da da önemli projeleri hayata geçirdi. Biz de Çorum Belediyesi olarak şehrimizin alt ve üst yapısına, içme suyumuzla ilgili hizmetlerimize devam ediyoruz. Şehrimizde toplam 101.239 abonemiz var.

Şehrimizin, 260 bin insanımızın, hemşehrilerimizin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde su ihtiyacını karşılamak Belediyemizin görevi. Bu amaçla insan sağlığını doğrudan ilgilendiren su için 24 saat esasına göre çalışıyoruz” diye konuştu.

YILLIK İHTİYAÇ 17 MİLYON M3

Çorum’un yıllık 17 Milyon metreküp suya ihtiyacı olduğunu aktaran Gül, “İhtiyacımız olan 17 milyon metreküp suyun, yüzde %77’si yani 13 milyon metreküpünü, Organize Sanayi Bölgemizde bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisinden karşılıyoruz. Geriye kalan % 23’lük kısmını ise Bahabey Arıtma Tesislerimizden temin ediyoruz. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisimiz, Yeni Hayat ve Hatap Barajlarından besleniyor. Tesisimizi besleyen suyun %70’i Yeni Hayat Barajından karşılanıyor. Geri kalan % 30’luk kısmını da Hatap Barajından ve kuyulardan temin ediyoruz” dedi.

4 AY SU ALMADIK

2017 yılı içerisinde Çorum’un az yağış alması nedeniyle barajlarda doluluk oranlarında düşüşler olduğunun altını çizen Gül, 4 ay Yeni hayat Barajı’nda su alımı yapılmadığını hatırlatarak, “2017 yılında Çorum Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre şehrimiz 2016 ve 2015 yılında düşük yağış aldı. Bu yüzden barajlarımızdaki doluluk oranıyla ilgili önlem alınması gereken durumlar ortaya çıktı. Yağışların yetersizliğinden Yeni Hayat Barajımızın doluluk oranı %7,13 seviyesine indi. Bununla birlikte kullanılabilir su miktarı da 565 bin metreküpe kadar düştü. Yeni Hayat Barajımızda su seviyesinin düşmesinden dolayı, biz de 2017 yılında İçme suyu amaçlı kuyular açtık. Açtığımız kuyular Tarhan Köyü bölgesinde. Buna ilaveten de barajın yeterli su rezervine kavuşabilmesi için barajdan su alımını durdurduk. 4 ay buradan su alımı olmadı.  Bu önlemle birlikte barajı besleyen Ertuğrul Deresi, Koparan ve Ovacık gibi regülatörlerden gelen sular barajın doluluk oranını artırdı. Su hacmi %25 seviyesine çıktı. Kullanılabilir su miktarı aldığımız önlemlerle beraber 5 milyon 340 bin metreküpe kadar yükseldi. Dolayısıyla barajdan artık su alınabilir hale geldi. Şu an sıkıntılı bir durum olduğunda Barajımızdan su alabilecek durumdayız” şeklinde konuştu.

TÜM ÖNLEMLERİ ALDIK

Çorum’un su ihtiyacının sonbahar ve yaz aylarında artış gösterdiğine dikkat çeken Gül “Şehrimizin su ihtiyacı özelikle yaz ve sonbahar aylarında artıyor. Bu artan ihtiyacı da karşılamak için gerekli tüm önlemlerimizi almış bulunuyoruz. Bunun yanında yaz ve sonbahar aylarında hava sıcaklığından dolayı barajlarda tabakalaşma meydana geliyor, sudaki oksijen miktarı azalıyor. Hava sıcaklığının artması, buharlaşmanın çok olması da su da koku oluşmasına neden olabiliyor. Aldığımız tedbirler ve yaptığımız çalışmalarla Yeni Hayat Barajımızdaki su miktarını artırdığımız gibi baraj suyunun kalitesinin korunmasıyla ilgili gerekli önlemlerimizi aldık” dedi.

ÜSTTEN ALMA YÖNTEMİ

Çorum’a en sağlıklı şekilde su ulaştırmanın gayreti içerisinde olduklarını belirten Gül şöyle dedi, “Baraj suyumuzda kokunun önlenmesi ve hemşehrilerimize sağlıklı suyun teminiyle ilgili gerekli tüm çalışmaları yaptık. Yeni Hayat Barajında da su alımı yaparken üstten su alma yöntemini kullanacağız. Malumunuz barajlarda dipten su alınır. Biz geliştirdiğimiz ve tamamen kendi hazırladığımız proje ile üst kottan su alacağız. Bu yöntemle sudaki kokuyu önlemiş olacağız. Üstten su alma yapısı sayesinde hemşehrilerimiz Barajdan alınan suyun kalitesiyle ilgili herhangi bir sorun yaşamayacak. Bu projenin hazırlanmasında emeği geçen tüm personelimize teşekkür ediyorum”

Gül, baraj çevresinde incelemelerde bulunurken çevrede yürüyüş yapan vatandaşlarla da sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Son Güncelleme: 19.05.2018 17:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Valdo 2018-05-20 08:45:11

Su faturalarının yüksekliğinin sebebi için başvurdum: Altyapı çok uzak yerden getiriyoruz dediniz şimdide bunları bahane edersiniz yeni zam yaaparsınız. Size inanmıyorum Zeki Gül. Aylık faturada yüzde 40 vergi var. neyine güveneceğim.