Yerel seçimlere yaklaşık 5 ay kaldı. Siyasi partilerde aday adaylığına yönelik çalışmalar da hızlandı.

CHP’DE 3 ADAY VE ARDINDAN İSTİFA

Cumhuriyet Halk Partisi’nde aday adaylığı başvuru süresinin yoğunluk nedeniyle uzatıldığı açıklandı. CHP Genel Merkezi’nden gelen bir heyet, aday adayları ile tek tek görüşürken, sivil toplum kuruluşlarından da görüş aldı. CHP’nin Çorum’da aday tespitini ön seçim mi yoksa genel merkez yoklaması ile mi yapacağı tartışılırken, bugün akşam saatlerinde Kargı ve Oğuzlar ilçesi ile Aşdavul Beldesi’nin belediye başkan adayı belirlendi. Hemen ardından Oğuzlar CHP İlçe Teşkilatı’nın istifa ettiği haberi geldi. Bu durumda CHP’de muhtemelen başkan adayları genel merkez, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeleri ön seçimle belirlenebilir. Bu nedenle isimleri başkan aday adaylığında geçenlerin resmi başvuru için son güne kadar bekleyeceği tahmin ediliyor.

ÖZHASEKİ-BAŞARANHINCAL GÖRÜŞMESİ

AK Parti’de de benzer bir süreç işliyor. Henüz aday adaylarının resmi başvuru takvimi başlamadı. Kulislerde 5-12 Kasım tarihleri arasında müracaatların alınacağı belirtiliyor. AK Parti Genel Merkezi SMS ve anket yöntemiyle yaptırdığı kamuoyu yoklamaları dışında geçtiğimiz haftalarda sivil toplum kuruluşlarından da görüş aldı.

Bu arada AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin, İstanbul’da düzenlenen genel bir toplantıya katılan TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ile kısa bir süre görüşerek STK temsilcisi sıfatıyla görüş aldığı ifade ediliyor. AK Parti’de aday adaylarının resmi başvuru takvimi başladıktan sonra süreç daha da hızlanacaktır.

ÇORUM İL BAŞKANI’NIN DA İSTİFASI İSTENECEK Mİ?

AK Parti kulislerinde yerelde ve dışardan aday adaylığı için şimdiden bazı isimler konuşulurken, Ankara’nın bilhassa adaylık düşünen il başkanlarından önceden istifalarını isteyeceği dile getiriliyor. İstifası istenecek il başkanı sayısının 12 olduğu ve Çorum’un söz konusu iller arasında yer alacağı iddia edilirken,12 ismin tamamının birden aday yapılmayabileceği de dillendiriliyor. Tabi bunlar sadece iddiadan ibaret.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ da başkan adaylığı düşünen isimler arasında. İllerde il başkanlarının aday gösterilmesinde nihai kararı AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı verecek. Şayet Karadağ için mevcut görevine devam kararı verilirse değişen bir şey olmayacak, il başkanlığını sürdürecek. Genel merkez adaylık için istifa etmesi yönünde bir işaret verirse kuvvetle muhtemel başkan adayı olabilir. Ha bu arada istifa ettirilen bazı il başkanlarının aday gösterilmeyebileceği de ihtimal dahilinde.

MEVCUTLAR DA DEĞERLENDİRİLECEK

Çorum gibi belediye başkanı görevden alınan illerde ara dönemde seçilen belediye başkanlarının da diğer aday adayları gibi değerlendirmeye alınabileceği söyleniyor. Çorum için de bu kriter geçerli mi bilemiyoruz ama görünen o ki Belediye Başkanı Zeki Gül de potansiyel aday adayı. Süreç ilerleyip resmiyete büründükçe aday sayısı artabileceği gibi sürprizler de yaşanabilir.

Öte yandan Çorum’da yerel seçime az bir süre kala AK Parti içinde başlayan hararetli iç çekişmelerin bir süredir yerini sükûnete bıraktığı gözleniyor.

MHP’DE SICAK GELİŞMELER

Gelelim MHP’ye… Yerel seçimde AK Parti ile ittifakta köprüleri atan MHP Lideri Devlet Bahçeli oldu. Cumhur ittifakının devam ettiği bilgisini de yine Bahçeli açıkladı. Bu gelişmelerden önce MHP Çorum’da yerel seçimlerde iddialı olduğunu deklare ederken, AK Parti kurmayları seçimlerde resmiyete dönüşecek bir ittifakın olmayacağını zaman zaman dile getiriyor, seçmenin sandıkta kuracağı ittifaka işaret ediyorlardı. Şayet süreç tıkanmasaydı Çorum gibi illerde resmi olmayan ancak sandıkta seçmeni birleştiren bir ittifakın oluşabileceği tahmin ediliyordu. Hatta partilerin illerdeki güç durumuna göre belediye yönetimlerinde veya meclis üyeliklerinde uzlaşma sağlanabileceği kulislerde konuşuluyordu. Her ne kadar yerel seçimde ittifak olmayacağı açıklansa da, AK Parti ve MHP’nin aday profiline göre iki parti arasında tabanda oy kaymaları yaşanabilir.

İYİ PARTİ SESSİZ

İYİ Parti’de ise şu an itibariyle genel bir sessizlik hakim. 24 Haziran’da Çorum’da kayda değer oy alan İyi Parti, önümüzdeki seçimde belirleyeceği adayla başta CHP olmak üzere diğer partileri etkileyebilir. Çünkü yerel seçimlerin genel seçimlerden daha farklı bir havası ve kendi dinamikleri var.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165