Türkiye genelinde birçok ilde olduğu gibi Çorum’da da koronavirüs vakalarında yaşanan artış genel tabloyu vahim hale getirdi. Sağlık hizmeti veren tüm kuruluşlarımız ciddi olarak zorlanırken, çözüm için toplumsal duyarlılık, sorumluluk ve kurallara riayet konusunda bir seferberlik ruhuyla hareket etmemiz kaçınılmaz.

REHAVET BİZİ BİTİRİYOR 

Geçen yıl pandemi başlangıcından bu yana yaşananları şöyle bir hatırladığımızda görüyoruz ki, kurum ve kuruluşların aldığı önlemler bir tarafa, salgının hızını kırmanın yolu  her bir bireyin tedbirlere azami uygulamasından geçiyor.
Önceki gün yaygın basına düşen bir haber Çorum’a örnek olması açısından dikkat çekiciydi. Ordu’da vaka sayılarındaki artış nedeniyle hastanelerin polikliniklerinin kapatılmasına, otopark, yemekhane ve ek binaların da yoğun bakım servislerine dönüştürülmesine karar verildi. Kentte ayrıca acil olmayan cerrahi işlemlere ara verilmesi, ameliyathanelerin yalnızca acil cerrahi girişimler yapılacak şekilde düzenlenmesi öngörüldü.

SAĞLIK KURULUŞLARIMIZ SINIRDA

Koronavirüs vakalarında ülke genelinde artışa paralel olarak benzer bir tablo Çorum’da da yaşanıyor. Kentte Eğitim Araştırma Hastanesi ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde doluluk oranı had safhaya ulaşınca bir süre önce ilçelere hasta sevki yapılmaya başlandı. Hastane günlük 2 bin test yapıyor. Her gün 20-30 sağlık personeli koronavirüse yakalanıyor. Bu hızla hasta girişi devam ederse hastane kapasitesini 3 kat artırsanız vaka azalmadıkça tünelin ucu karanlık.

DURUM CİDDİ

Öte yandan Erol Olçok Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hem normal hastalara hem de koronavirüs vakalarına sağlık hizmeti sunuluyor. Aylardır yorgun, bitkin düşen sağlık çalışanları zor durumda. Sağlık hizmeti sunan çok sayıda sağlık çalışanı hem kendi sağlıkları hem de vatandaşın sağlığı için ter döküyor, mücadele ediyor.

ÖZEL HASTANELER DEVREYE GİRMELİ

Bu aşamada  çözüme yönelik neler yapılabileceği düşünüldüğünde,  hemen eski devlet hastanesinin açılması akla geliyor. Diğer taraftan bir çok ilde özel hastanelerin koronavirüs hastaları için yüzde 25-30 kapasite ayırdıkları belirtiliyor. Benzer bir uygulamanın Çorum’daki özel hastaneler için hayata geçirilmesi gerektiği görüşü var. Ayrıca özel hastanelerin kendi bünyelerinde PCR cihazlarını devreye alarak eğitim araştırma hastanesinin yükünü azaltması beklentiler arasında.

ESAS SORUMLULUK VATANDAŞTA

Bir diğer kesin çözüm Çorumlu’nun tamamının özverisine ve sorumluluk duygusuna kalıyor. Maske, mesafe ve temizlik ile bilhassa zorunlu olmadıkça sokağa çıkmama hususunda sadece 15 gün dişimizi sıksak, hem hastanelerin bitme aşamasına gelen yükünü hafifletir , hem sağlık çalışanlarımızı hem de memleketin sağlığını kurtarabiliriz. Aksi takdirde sağlık sektörümüz kilitlenecek, ceremesini yine biz çekeceğiz. Bu kritik süreçte sağlık çalışanlarımızın gösterdiği özveriyi sade vatandaşlar olarak bizim de göstermemiz gerekiyor. Öyle zor günlerden geçiyoruz ki,  kimsenin kimseden bir şey beklemeye, şikâyetlenmeye hakkı yok. Bu zor günleri hepimiz, tüm toplum, kendimiz ve sevdiklerimizin sorumluluğunu taşıma bilinciyle seferberlik halinde hareket eder, koronavirüs tedbirlerini uygularsak atlatabiliriz. Başka çıkış yolumuz yok!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165