ELVAN YILMAZ

Kenan Şahin, 31 Mart seçimlerinde Çorum’un Milliyetçi Hareket Partisi adayı. İnce elenip sık dokunarak seçilen bir aday. Kendisini tanıyan pek yok, ancak şimdilerde tanımaya başladılar.

Söyleyişimiz sırasında şunu alenen fark ettim; sıkı bir Çorum sevdalısı.

Şahin, neden aday olduğunu, hayalindeki siyasetçi profilini, Belediye başkanı seçildiği takdirde Çorum için yapmak istedikleriyle ilgili habercim19’a siyasi mottosunu anlattı.

İzlenimlerime göre, çok çetin bir rakip, bu nedenle rakiplerini çok zorlayacağını düşünüyorum.

Kenan Şahin,1973 yılında Çorum’da doğru. İlkokulu Tanyeri, Ortaokulu Atatürk Ortaokulu, liseyi ise Çorum Lisesi’nde okudu. Karadeniz Teknik Üniversitesi  İnşaat Mühendisliği Fakültesi Mezunu. Serbest olarak çalışıyor. Evli ve 3 çocuk babası.

Neden aday oldunuz?

Çorum siyasetinde son yıllarda yaşanılan çalkantılar, hep birlikte gördüğümüz, şahit olduğunuz birçok problemler benim aday olmamda etken oldu. Yine mesleki olarak zaten beş yıldır Çorum Belediyesi ile yakın çalışıyorum. Gördüğüm eksikler, hatalar, bilerek ya da bilmeyerek yapılan yanlışlar ve benim işimin de bu olması nedeniyle Çorum belediye başkanı adayı olma gereği duydum.

Farklı olarak ne yapacaksınız, seçmen neden sizin seçsin?

Ya bir yol bul, ya bir yol aç. Yani kestirmeden çok iddialı bir laf olacak ama, işin ustası biziz, inşaat mühendisleri. Bugüne kadar Çorum siyasetinde diğer meslek grupları söz sahibi oldu. Öncelikle bu işi bilen insanız, işimiz mesleğimiz ama öncelikle şunu söylüyoruz, bizim getireceğimiz en önemli ayrıntı; adil bir yönetim.

MHP olarak toplumu kucaklayan, ayrımcılık yapmayan, çözüm odaklı ve üretken belediyecilik yapacağız.

ÇORUM İÇİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILACAK ÇORUM VAR

Çorum’un kentleşme açısından en önemli ilk 3 sorunu nedir?

Kentleşme açısından bir kere birinci problemimiz trafik ve otopark sorunu. Trafik problemini her gün yaşıyoruz. Trafik imar planımız hala yok.

İmar planlamaları konusunda yaşadığımız ise, Çorum’da şehrin büyüme hatları yanlış belirlenmiştir. Şehirde kuzeyden güneye giden ana arterlerimiz mevcut, ama doğudan batıya uzanan arterlerimiz yoktur. Toplu taşıma ile ilgili çözümlerimiz hala eksiktir. Şehir içinde kentsel dönüşüm bölgesi ihtiyacı olacak çok ciddi miktarda alanlarımız hala atıl halde durmaktadır. Biz buna rağmen uzak bölgelerde toplu projeler yapmakla günümüzü geçiriyoruz. Biz diyoruz ki, bugün TOKİ’nin çalıştığı yerler şehrin hala uzağındaki bölgeler. Halbuki, Kale etrafında kentsel dönüşüm yapılabilir. Çorum içinde kentsel dönüşüm yapılacak bir Çorum var. Çorum’u genişletiyoruz ama şehrin eski dokusunu da mevcut haliyle çözümsüz halde bırakıyoruz. Bunların mutlaka yapılması lazım.

HİTİTLER GİBİ BİR HAZİNEYİ KULLANAMIYORUZ

Yine Çorum’da ticareti canlandırmak için mutlaka turizm yatırımlarına ihtiyacımız var. Yani Çorum turizm kenti olarak hala şekillenemiyor. Turizm alt yapısından bir türlü faydalanamıyoruz. Elimizde Hititler diye bir hazine olduğu halde bunu kullanamıyoruz. 10 bin yıllık bir medeniyetin üzerinde oturuyoruz. Kent merkezinde Hititlerle ilgili olan hiçbir değerimiz yok. Şehir içindeki hiçbir noktada Hititler yok. Çorum’a turist gelmiyor, gelmesi için de bir sebep oluşturamıyoruz.

Şehrin sosyo-kültürel hayatında hareketlilik getirecek çözümler bulmamız lazım. Bazı yerlerde de söyledim, yerleşik bir tiyatro istiyorum, adı şehir tiyatrosu mu olur, oda tiyatrosu mu olur, onu bilmem, ama yerleşik bir tiyatro ve Çorum’a yakışır kültür merkezimiz olsun. İçinde sinema salonları, kütüphaneleri olan çok amaçlı kongre merkezimiz olmalı.

Çorum’u turizm açısından canlandırmakla ilgili yine bir projemiz var. ‘Anadolu Koruma Taşıma Projesi’ diye. Henüz tam bir isim bulamadık, ama mesela İstanbul’daki kız kulesinin birebir aynısını Çomar Barajı’na yapmak istiyorum. Galata Kulesi’ni Yunus Emre Parkı’nın içine birebir ölçülerinde yapmak istiyorum. En üst katına kafeterya, altında servis salonları ve kongre salonlarının olduğu Galata Kulesi’nin neden bir benzeri Çorum’da olmasın?

Mesela Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunan Bosna Parkı’nın olduğu yere Pamukkale’nin travertenleri, Ilıca bağlarının olduğu yere peribacaları. Hoy Hoy Tepesi’ne Nemrut dağındaki gibi Türkiye’de simge haline gelmiş yapıların birer örnekleri yerleştirilebilir.

Çevre yoluna Boğazkale’deki aslanlı kapıyı çıkış kapısı yapabiliriz. İzmir’in saat kulesini yapmak istiyorum. Çorum da öyle bir turizm turu ve akışı oluşturalım ki, çevre vilayetlerden buraya insanlar gelsin. Şehrin muhtelif yerlerine dağılan böyle bir projemiz var, bunun görsellerini hazırlatıyoruz. Kentsel dönüşümle birlikte esnafımız için Çorum ticaretine hareketlilik edecek projelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

ELEŞTİRMEK İTTİFAKI ZEDELEMEZ

AK Parti ve Partiniz MHP’nin dahil olduğu Cumhur ittifakı var. Her iki partinin de aday çıkardığı illerde ittifaka zarar getirici açıklamalar yapılmaması konusunda genel merkezler sakınılmasını istiyor. Bunu göz önüne alır isek, rahat bir seçim çalışması yapabileceğinize inanıyor musunuz?

Çorum’un ciddi problemleri var. Genel merkezimizin böyle bir açıklamasını görmedim. Ama şu var; Cumhur İttifakı olarak kriterimiz şudur; ittifak birliğini sağlayan genel başkanlarımız. Çorum’u AK Partili bir belediye idare ediyor. Ben oy isterken AK Partili belediyelerin yaptığı yanlış varsa gündeme getirmek durumundayım, eksik varsa dile getirmek zorundayım, eleştirmekte sıkıntı yok. Bu konuyla ilgili de partim tarafından bana verilmiş bir talimat yok. İttifakı zedeleyecek söylemlerde hakaret vs. varsa bu hiçbir parti için yapılacak bir şey değil. Biz şahıslarla ilgilenmiyoruz, yapılan hizmetler ya da yapılmayan hizmetlerle ilgileniyoruz. AK Partili belediyeye karşı ben seçimi almak istiyorsam, belediyenin eksiklerini, hatalarını, yanlışlarını söylemek zorundayım. Bu konuda da eleştirmek sivri çıkış olarak yorumlanamaz. Belediye’ye müfettiş çağıracağımı söyleyerek ‘hesap soracağım’ demiyorum. Şunu söylüyorum; onu da açıklama gereği duyuyorum. 16 senedir belediyeyi idare eden bir AK Parti belediyeciliği var. Ben diyorum ki; belediye başkanlığına geldiğimde müfettişleri çağıracağım, hesapları inceleteceğim, eğer varsa bir problem, varsa bir kul hakkı hesabının görülmesi ile ilgili gerekeni yapacağım diyorum. Ama 16 yıldır belediye idare eden kişiler Çorum Belediyesi’nde böyle bir problem yok diyorlarsa benim bu söylediğimden kimse rahatsız olmaz. Hesapların incelenmesinden rahatsız olacak insanlar olduğunu düşünmüyorum, utanılacak bir şey yok. Osmancık üst geçidi ile ilgili ‘ucube’ ifadesini kullandım. Bunu bölge halkı da söylüyor. Trafik sürekli sıkışıyor. Osmancık Köprüsü’nün yıkılması gerektiğini söylüyorum. Bu köprü yapılırken de bu konu tartışıldı, bu köprünün buraya olmayacağını, aynen Binevler Kavşağı gibi alttan geçiş yapılacak köprü olması gerektiğini ifade ettik. O dönemde Karayolları dedi ki, ‘hayır bu pahalı’. Siyasetçilere sormak lazım. Bu köprüyü niye yaptınız? Yine stadyumun hastane yanına yapılması ciddi trafik sorununa neden oldu. Böyle birçok planlama örneği var. Kişiye özel imar planları yapıldı. Hiçbir yatırımcının karşısında değiliz, servet düşmanı değiliz, yatırımcıların önünü kesmek gibi bir niyetimiz olamaz, olmayacak. Ama yanlışta ısrar etmenin anlamı yok. Eşref Hoca Caddesi ve AVM planlamaları da trafik yoğunluğunu artırdı, herkesi rahatsız etti. AVM’nin her zaman çevre yoluna yapılmasını söyledim. Stadyumun, hastanenin planlamasının bu şekilde yapılmasını emlak sahiplerine sormak lazım. Bu arsaya çok mu ihtiyaç vardı? Örneğin AVM şehre estetik değer katıyor. Ancak şehir esnafının yüzde 90’ı şikayetçi. Burunçiftlik Kavşağı’na veya Çimento Fabrikası tarafına yapılabilirdi. En azından Çevre Yolu’ndan geçen insanlar gelir, trafik yoğunluğunu da azaltırdı. Maalesef öyle olmadı.

ŞEHİR STADI İMARA AÇILIRSA…

Mevcut şehir stadı imara açılırsa asıl o zaman trafikte büyük sorun yaşarız. Bu arada Çorum Belediyesi’nin ekonomik durumunu da göz önüne almak lazım. Çorum Belediyesi ekonomik olarak içinden çıkılmaz bir durumda. Paraya ihtiyacı var. Yeni yaptığı stadyumun kaynağını ilgili bakanlıktan alamazsa, tutup mevcut stadı imara açarsa, o zaman şehir trafiği berbat olur.

CUMHURBAŞKANI’NA SÖYLEMEYE CESARET EDEMİYORLAR

Sayın Cumhurbaşkanının ilimizde yaptığı mitingdeki söylemleri Çorumluların beklentilerini karşıladı mı?

Tabi ki, hayır. Daha önce Çorum’da yaptığı mitinglerden farklı bir şey söylemedi. Yeni bir vaat, yeni bir yatırım programından bahsetmedi. Havaalanından vazgeçtik, daha önce Merzifon havaalanına giden yol kısalacak demişti ancak hala o yol dahi bitmedi. Çorum AK Parti teşkilatı, bırak havaalanı istemeyi, Cumhurbaşkanına söylemeye bile cesaret edemiyorlar. Çorumlu’ya söylenmesi gereken yeni bir şey duymadık, siz duydunuz mu bilmiyorum? Sadece bugüne kadar yapılmış yatırımları tekrarladı. Yine dikkat ettiyseniz eskisine nazaran Sayın Cumhurbaşkanı Çorum’da çok kısa bir süre  kaldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.