Yedi sekiz Hasan Paşa'nın yaptırdığı Çorum ilinin sembolü olan tarihi Saat kulesinin hemen 30 metre güneyinde, bir başka tarihi eser var.

Bu eserin adı Ali Paşa Hamamı, Saat Kulesinin çevreleyen caddeden tarihi Çorum Belediyesi Binası'nın bulunduğu tarafa doğru, yani kulenin güneyine doğru geçin.

İşte şimdi Çorum'un 1573 yılında Erzurum beyler beyi Ali Paşa tarafından yaptırılmış olan,  Çorum'un bu en büyük hamamı tam karşınızda. Caddeye, Saat Kulesine bakan bu giriş erkekler için düzenlenmiş, arka sokağında ise kadınlara yönelik bir diğer giriş bulunuyor. 

Girişte asılı bulunan levhada Yeni Hamam yazıyor, ama siz yinede itibar etmeyin ona.  Çünkü O, 436 yaşında bir yapıt.  Karşısındaki Saat Kulesine bakıp yüzlerce yıldan beri sayarken bir bir saniyeleri, önünden gelip geçerken bizi, sizi, bizden önceki kaç kuşağı izlemiş durmuş.  Belki de sırf bu nedenle içerisine girmek, hissetmek, yaşamak ve tarihe dokunmak gerek! Ve bugün yaşayan ve tarihi yaşatan bir müze gibi sağlam ve ayakta, ne mutlu ki terkedilmemiş kaderine pek çoğu gibi, Güpür gibi... Unutmadan 1487 yılında Tabettin İbrahim Paşa Bin Hacı Bey tarafından yaptırılan yine Osmanlı dönemi eseri olan ve halen çalışan Paşa Hamamı da önemli bir değerimiz. Bu da ulucamiyi gören bir noktada olup, Ulucami'nin güneybatısındadır.  Ama Güpür bir başka Çorum'un en eski hamamı, ama hasta. Kimbilir ayağa kalkma vakti şimdi de Güpür'e gelmiştir...  Güpür tam olarak Osmanlı dönemi mimari özelliğini taşımaktadır ve Ulu camii (Muradi Rabi)'nin tam karsısındadır, 1436 yılında yapılmıştır. 

 O, Alipaşa'ya göre yaklaşık 130 yıl daha yaşlı ve maalesef Ali Paşa gibi ayakta değil. Evet belki henüz kaybedilmedi ama yaşama gücü de bitmek üzere. Aslında ayağa kalkmasının yaşıyla da ilgisi yok, kendisine ilgi gösterildiğinde Ali Paşa gibi, O da gülümseyecek!..

  Yani sıra Güpür de...


İz ve İzlenimler...

 Aslında 1573 yılında yapıldığında Çorum'un en yeni hamamı olduğundan dolayıdır ki, o gün bugündür "Yeni Hamam" adıyla daha çok anılır olmuş bu tarihi yapıt, ancak "Ali Paşa Hamamı" adının tarihi derinliğini daha iyi vurguladığı söylenebilir ve bu nedenle bu yapıtın "Ali Paşa Hamamı" ismiyle anılmasının sağlanması tanıtım bakımndan daha anlamlı olabilir, düşüncemizi öncelikle paylaşmak gerekir. Ayrıca bu yapıtın yaşayan ve tarihi yaşatan bir müze olarak görülmesi, buna uygun olarak tarihi belge ve materyallerin de  sergilenmesinin sağlanarak bu tezin güçlendirilmesinin önemli olacağı düşüncesindeyiz.

Çorum'a verilmiş bir ödül gibi değerlendirilmesi gereken bu eser, Çorum'a gönül vermiş insanların girşimleriyle eski işlevini kazanmış ve gelecek kuşaklara Türk hamam kültürünü aktarma görevini tekrar üstlenmiştir. Alipaşa Hamamı, aslına uygun restore edilmiş şekliyle son derece etkileyici, tarihi, estetik ve güzel bir yapıt. Çorum kültürünü tanımak amacıyla Çorum'a gelen her duyarlı insanın mutlaka etkileneceği ve haz alacağı eşsiz bir seçenek.  Ama istisnasız her Çorumlunun da mutlaka görmesi gereken bir eser. Tanıdıklarınız ve dostlarınızla eski hamam kültürünü ve keyfini bir kez daha bu tarihi mekanda gururla ve keyifle yaşamanızı öneriyor ve emeği geçenleri yürekten kutluyorum.

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165