habercim19.com özgür haber özgür yorum

Hemşehrimizden 'meydan okuyan' kitap

BİLİM-TEK

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş’ın ‘Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Perspektifi ve Küresel Zorluklar kitabı e kitap olarak yayınlandı.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş’ın ‘Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Perspektifi ve Küresel Zorluklar (Sustainable Rural Development Perspective and Global Challenges,)’ başlıklı geçtiğimiz Mart ayında çıkan yeni kitabı, Web of Science Book Citation Index tarafından tanınan IntechOpen yayınevi tarafından e-kitap olarak yayınlandı.

Kitabın editörlüğünü yapmak yanında üç bölümün yazarlığında görev alan Dr. Özçatalbaş; kitabın ilk bölümünde ‘Doğrusal Ekonomiden Döngüsel Ekonomiye Geçişin Değerlendirilmesi’ konusunu ele alıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAYAN KALKINMA ANLAYIŞI, DÖNEMİNİ TAMAMLADI

Özçatalbaş kitabın önsözünde; sürdürülebilirliğin önemi ve vazgeçilmezliğine odaklanıyor, tarımın insanlık için hayati öneme sahip olduğu vurgusunu yaparak; iklim değişikliği, çevre kirliliği, küresel ısınma ve COVID-19 salgınının gıda güvenliğinin ve gıda güvencesinin önemini ortaya çıkardığını ve bu kitabın sürdürülebilir tarımı ve bunun iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadelede ve dünyanın gıda talebinin karşılanmasında önemini tartıştığını belirtiyor.

Kitapta dikkat çeken en önemli fikir ise ‘İklim değişikliğini önlemek amacıyla üretilen ve bu amaçla kullanılacak teknolojilerin insanlığın ortak malı’ olarak kabul edilmesi gerektiği düşüncesi denilebilir. Öyle ki bu düşünce teknolojik alanda küresel rekabetin karşısında yani alışılmışın dışında, hatta tam karşısında duran ‘yeni bir paradigma’ olarak değerlendirilebilir.

İKLİM DOSTU TEKNOLOJİLER İNSANLIĞIN ORTAK MALI KABUL EDİLMELİ

Özçatalbaş'a göre; ‘İklim dostu ileri teknolojilerin insanlığın ortak malı’ olarak kabul edilerek, küresel ölçekte bu teknolojilerin hızla yaygınlaşmasını sağlamak iklim değişikliği tehdidine karşı çok önemli bir yaklaşım. Söz konusu teknolojilerin ticari kaygıların bir yana bırakılarak tüm toplumların ve tüm ülkelerin kullanımına sunulması; mevcut küresel piyasa ve faydayı kutsayan klasik ekonominin kabullerine aykırı. Bu nedenle iklim değişikliğiyle mücadelede kullanılan ya da iklimle dost teknolojilerin döngüsel ekonominin gereklilerini yerine getirecek şekilde bedelsiz paylaşımı bir sistemin tesis edilmesi Dr. Özçatalbaş’ın ortaya koyduğu yeni bir bakışı ifade ediyor.

DÜNYA KAZANÇ HIRSINDAN BÜYÜKTÜR

Bu yaklaşım sürdürülebilir kalkınma odaklı ve bir bakıma ‘Dünya; ticari kazanç hırsı ve çıkarlardan, insanlığın geleceğinden büyüktür, dünyanın geleceği küresel ekonominin kabulleri ve rekabetten çok daha önemlidir.’ Ve mevcut kabullere meydan okumak anlamına geliyor. Özçatalbaş; ‘Dünyanın geleceği ve sürdürülebilir yaşamın devamlılığını sağlamak esas olduğuna göre; teknolojiyi üretenlerin ürettikleri iklim dostu teknolojileri, üretemeyenlerle de paylaşmalıdır, bu teknolojilerin ortak kullanıma açılması küresel ölçekte bir paylaşım kültürünün hayata hakim olmasını da sağlayacaktır. Bu ise BM'nin ortaya koyduğu tüm sürdürülebilir kalkınma amaçlarına hizmet edecek bir sürecin çalışmasına hizmet edecektir.’ şeklinde kitabın teması ile ilgili olarak görüşlerini dile getiriyor.

Yorumlar (1)

Corum 19 5 Ay Önce

Bu isler bitmis hocam kitap mitap hak getire akarsular zehir akiyor dere yataklari gokdelen dolmus sahiller bir uctan uca yazlik heryer toki tarzi tas beton mimari rezaleti konut arazi yagmasi corumda bile butun tarim arazileri sulak zeminler konuta bogulmus belediye itfaiye parkinda cop kutusu koymus millet pisligini etrafa saciyor kameriye yakiyor siz neden bahsediyorsunuz kultur sifir zihniyet rant gecmis borun pazari

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.