habercim19.com özgür haber özgür yorum

‘Hayat savaş, kitap ağıdır’

EĞİTİM

Çocuk ve gençlik edebiyatımızın seçkin yazarlarından Gülten Dayıoğlu, Hitit Üniversitesi’nin davetlisi olarak ilk...


Çocuk ve gençlik edebiyatımızın seçkin yazarlarından Gülten Dayıoğlu, Hitit Üniversitesi’nin davetlisi olarak ilk kez Çorum’a geldi. Yazarlıkta 50 yılı geride bırakan ve bugüne değin 79 kitabı yayımlanan yazar, Rektörlük Salonu’nda ‘Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’ konulu söyleşi yaptı.

Etkinliğe üniversite idari, akademik personeli ve öğrencilerinin yanı sıra okullardan çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.

Gülten Dayıoğlu programdan önce Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı makamında ziyaret etti. İlerlemiş yaşına rağmen gelen davetleri kabul ederek okullarda öğrencilerle bir araya gelmekten dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Dayıoğlu, çalışmanın insanı sürekli dinç tuttuğunu ifade etti. Rektör Alkan gibi genç, dinamik ve çalışkan bir idareciyle karşılaşmış olmanın kendisini ayrıca mutlu ettiğini belirten Alkan ise, Gülten Dayıoğlu’nun alanında duayen bir isim olduğunu ve yazarı üniversitede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör, Dayıoğlu’nun çocuklar ve gençler için olumlu ve yaratıcı kişilik yapıları geliştirecek kitaplar yazmasının önemine değindi.

‘Gülten Dayıoğlu ile Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’ başlıklı program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra slaytlar eşliğinde yazarın biyografisi hakkında bilgi verildi.

Rektör Alkan, yaptığı açılış konuşmasında salonun doluluğunun şaşırtıcı olmadığını, Gülten Dayıoğlu isminin üç-dört kuşak tarafından çok iyi bilindiğini ve sevildiğini dile getirerek, kitap okumanın insan hayatındaki önemine değindi. Hayal gücü gelişmemiş birinin yaptığı işte yeterince başarılı olmasının mümkün görünmediğinin altını çizen Rektör Alkan, kendi çocukluğundan örnekler vererek okuduğu kitapların olumlu yansımalarını hayat boyu gördüğünü sözlerine ekledi.

Gülten Dayıoğlu söyleşisine Kütahya’nın Emet ilçesinde doğuşu, ailesi ve çocukluk döneminden bahsederek başladı. İlkokuldayken öğretmeninin kendisindeki yeteneği fark ederek yönlendirdiğini, ancak doğuştan yetenekli olmanın yeterli olmadığını, çok yazmak için öncelikle çok okumak gerektiğini belirtti.

Sürekli okumaya bugün de devam ettiğini vurgulayan Dayıoğlu, ancak insanı insan kılan değerleri içeren kitapları okumanın önemli olduğunu, çünkü sütün bedeni beslemesi gibi kitabın da zihni beslediğini ifade etti. Anadilimizin gelişiminde de kitapların büyük rolü bulunduğunu anlatan Dayıoğlu, iyi kitap- kötü kitap ayrımının dil noktasında başladığını kaydetti.

Gülten Dayıoğlu, dünyada saygı görmek için üretmek, yılmadan çalışmak gerektiğini ifade ederek, hayat için iki kanatin gerekli olduğu yorumunu yaptı. Kanatlardan birinin öğretim, diğerinin eğitim olduğunu, kanatlardan biri güdük kaldığında ortaya her anlamda sağlıklı bireyler çıkmasının mümkün olamadığını vurgulayan Dayıoğlu, öğretim yoluyla elde edilen bilgi kadar hayatı tanımanın, sosyal etkinliklerde bulunmanın da önemli olduğunu sözlerine ekledi. Dayıoğlu söyleşisinin sonunda, “Hayat savaştır, kitap ağıdır. Aşı bağışıklığı güçlendirir, kitap da bütün sorunları çözüyor; hayat size yumruk attığında gardınızı alıyor, yumruğu savuşturuyor ve kendinizi koruyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

Gülten Dayıoğlu, söyleşinin ardından dinleyicilerin yönelttiği soruları cevaplandırdı ve kitaplarını imzaladı.




Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.