habercim19.com özgür haber özgür yorum

HİTÜ öğrencisinin başarısı gururlandırdı

EĞİTİM

Hitit Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden 4. sınıf öğrencisinin başarısı gurur verdi

Hitit Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden 4. sınıf öğrencisi Buket Uysal'ın ekip arkadaşlarıyla elde ettiği gururlandırdı.

Uysal'ın farklı üniversitelerden ekip arkadaşlarıyla birlikte hazırladığı proje, TÜBİTAK tarafından Türkiye’de ilk defa düzenlenen üniversiteler arası Nadir Hastalıklar Yarışması’nda (Rare Disease Challenge) gümüş madalya ve sosyal farkındalık ödülüne layık görüldü.

TÜBİTAK tarafından üniversiteler arası düzenlenen ve 150 üniversiteden 31 takımın katıldığı Nadir Hastalıklar Yarışması kapsamında, Hitit Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Buket Uysal, Bartın Üniversitesi'nden Huriye Akın, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Besne Çelik, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Büşra Can, Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Buket Güzel ile birlikte “METAGEN” isimli takım kurarak proje hazırladı.

TÜRKİYE 2’İNCİSİ OLDULAR

Kalıtsal ve nadir hastalıklardan glikojen depo hastalığıyla ilgili yeni tedavi yöntemi geliştirmeye yönelik proje hazırlayan METAGEN takımı, yarışmada Türkiye ikincisi oldu. METAGEN takımı üyeleri, yarışmada elde ettikleri derece dolayısıyla TÜBİTAK tarafından gümüş madalya ve en iyi sosyal farkındalık ödülüne layık görüldü.

METAGEN takımından HİTÜ’LÜ Buket Uysal, kurdukları ekiple birlikte yarışmanın konseptine göre seçtikleri nadir hastalıklardan glikojen depo hastalığının tedavisine yönelik proje hazırladıklarını söyledi.

Yaklaşık 6 ay süren teorik bir çalışmanın sonucunda, söz konusu hastalıkla ilgili yeni bir tedavi yönteminin mümkün olduğunu ortaya koyduklarını anlatan Uysal, “Glikojen depo hastalığı nadir görülen ve karaciğerde glikojenin glikoza metabolize edilememesi sonucu oluşan kalıtsal metabolik hastalıklardır. Bu hastalıklar, karaciğerdeki glikoz metabolizmasını sağlayan enzimlerin eksikliği veya taşıyıcıların anormalliği sonucunda oluşmaktadır. Bu hastalığın tedavisine yönelik oldukça yoğun bir teorik çalışmada bulunduk. Ortaya koyduğumuz emek ve çabalarımız bir karşılık buldu ve gümüş madalya verildi. Hem takımım adına hem de üniversitem adına önemli bir ödül oldu. İnşallah önümüzdeki dönemde, teorik çalışmada elde ettiğimiz sonuçların uygulanabilirliğini de ortaya koymak için laboratuvar çalışmalarına başlamayı planlıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de Bukey Uysal’ı ve ekip arkadaşlarını, söz konusu yarışmada elde ettikleri dereceden dolayı tebrik etti.

Üniversite olarak, öğrencilerin çalışmalarıyla elde ettikleri başarıdan dolayı gurur duyduklarını dile getiren Prof. Dr. Öztürk, “Bu tür yarışmalarda elde edilen ödüller, bizlerin de çalışma şevkini artırmaktadır. Öğrencilerimizin daha donanımlı olmaları, bölgemize ve ülkemize katkı sunacak daha fazla proje geliştirmeleri için gereken desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar (4)

Yasemin 4 Yıl Önce

MAŞALLAH SÜBHANALLAH, başarılarınıza, başarı katsın, ALLAH cc, çocuklarımız ZEKİ SORUMLU gençlerimiz ZEKİ SORUMLU, İnsanlarımız ZEKİ SORUMLU yeterki ilgilenilsin.yeterki proje uretilsin, proje yapılması için

Corumlu 4 Yıl Önce

Tebrik ederim Rabbim sayılarını artırsın inşAllah

Yasemin 4 Yıl Önce

Teoman BAŞARAN da Özel hastane de doktor, ortopedi doktoru, lakabı kemik yoğuran mış gerçekten başarısını daim etsin Rabbim ALLAH cc razı olsun kendisinden 83 yaşındaki hastasını ameliyat etti, ertesi güne eskisinden sağlam dedi , süper doktor MAŞALLAH SÜBHANALLAH, başarısını daim etsin Rabbim ALLAH cc tıpta her alanda, Amerika yı geride bırakıyoruz, İnsanlarımız, uyandı, çok ZEKİLER, arttıkça artıyor diyelim.

emekli saglikci 4 Yıl Önce

maasAllah basarilarinizin devami dileklerimle

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.