habercim19.com özgür haber özgür yorum

Keşke üniversite bizi yanıltsa...

EĞİTİM

Hitit Üniversitesi'yle ilgili yazı yazmayı hiç istemiyordum. Gelin görün ki yine yazmak zorunda hissettim. Umarım gelecekte biz yanılırız.

MUSTAFA DEMİRER

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ‘Beyaz Önlük Giyme ve Yemin Töreni’ düzenleyince, aklımıza Morfoloji Binası ile Diş Hekimliği Fakültesi geldi. Zaten unutmamıştık, sıcağı sıcağına hatırlatalım.

TIP, LİSEDEN BOZMA BİNADA

Çorum’da eğitime yeni adım atan geleceğin hekimleri heyecanlı bir başlangıç yaparken, Tıp Fakültesi öğrencilerinin temel bilimler eğitimleri halen Fen-Edebiyat Fakültesi İkbal Kampüsü’ndeki liseden bozma binada karşılanmaya devam ediyor. Mevcut fiziki yapıdan bina anlamında şu anda bırakın tıp öğrencilerini, kimsenin memnun olduğu söylenemez.

İYİ Kİ GETİRMİŞİZ

O günün şartlarında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim gören Hitit Tıp öğrencilerini memlekete getirmek için o bina kadavrasından klinik laboratuvarlarına kadar gerekli her türlü alt yapı ihtiyaçları karşılanarak ilk 20 binden öğrenci aldı ve eğitime başladı. İyi de oldu. Şimdi Çorum olarak bir yandan sağlık ordusuna yeni hekimler kazandırırken, tıp eğitiminin 6. senesinde doktorlar (intörn) hastanemizde staj yapıyor.

BU DÜŞÜNCEYLE 2025’E KADAR BEKLERDİK

Hitit Üniversitesi Rektörü’nün ‘Diş Hekimliği için tüm alt yapı bitmeden kuramayız’ bakış açısı düşünülseydi, bizim 2025'e kadar tıp fakültemizin olması mümkün olamazdı.

REKTÖR SÖZ VERMİŞTİ

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, 2020 yılında Güney Kampüsü’nde ilk etabı 12 bin 500 m2, kapalı alanla birlikte toplam 25 bin m2’yi bulan, mimari ve mühendislik projeleri tamamlanan morfoloji binasının öncelikleri arasında yer aldığını ve 2021 yılında temelinin atılacağını ifade etmişti.

BÜTÇESİ 50 MİLYON, İHALESİ YIL SONU

Aradan iki yıl geçtikten sonra Morfoloji’nin ilk etabı için 2023 bütçesine 50 milyon lira kaynak tahsis edildiği ve bu yıl sonunda temelinin atılacağı bilgisi paylaşıldı.

GEREKÇELERİNİ BİR KEZ DAHA SIRALADI

Rektör, geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden yayınlanan bir programda iki ayrı başlıktan övgüyle bahsetti. Birisi Tıp Fakültesi, diğeri Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın.

Tıp Fakültesi’ne değinirken Morfoloji Binası’nı es geçti. Kendisine bu minvalde bir soru da yöneltilmedi zaten. Sorular üzerine kısa özgeçmişinden, daha önce yaptığı görevlerden, 4 yıl süren ilk dönem icraatlarına(!) değinirken, pandemi, deprem ve kaynak problemi vs. mazeretleri bir kez daha tekrarlamayı ihmal etmedi.

ORTAYA ÖYLE BİR TARİH ATTI Kİ…

Üstüne üslük ortaya öyle bir tarih attı ki, kafaları karıştıran cinsten. Rektör’e göre; makine-imalat sektöründe vizyonel yaklaşımları sayesinde ihtisaslaşan Hitit Üniversitesi, sabredilirse tam 10-15 yıl sonra Türkiye çapında gıpta ile bakılan eğitim kurumları arasında başı çekecek. Bu sözler makine sanayisinde kendi ölçeğindeki illeri geride bırakıp bazı büyük şehirleri sollayan Çorum’da, neyle karşılaşacağımızı bilemediğimiz yepyeni bir keşfe çıkıldığı hissi uyandırıyor nedense.

REKTÖR HAKSIZ DA DEĞİL

Sayın Rektör, özgeçmişini özetlerken İstanbul Üniversitesi SBF Kamu Yönetimi, Amerika’da 5 yıl burslu doktora, aynı ülkede kamu sektörü liderlik programı, Medipol Üniversitesi’nde akademisyenlik, Başbakanlık Müşavirliği, TRT Yönetim Kurulu Üyeliği, Kamu Diplomasisi Yöneticiliği gibi önemli görevlerde bulunduğunu hatırlattı. E haksız da değil. Ufuk, vizyon ve gelecek perspektifi olan, entelektüel donanıma sahip üst düzey yöneticinin benim gibi hem de taşrada hasbelkader 30 yıldır gazetecilik yapan, yaşadığı şehrin yakın geçmişindeki travma ve sevinçlerine şahit olmuş birisi ile bakış açısının örtüşmesi beklenemez değil mi?

ÖVGÜYLE BAHSEDİLEN DİĞER BAŞLIK

Aynı programda Rektör’ün övgüyle bahsettiği diğer başlık Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın oldu. ‘Kardeşim’ diyerek hitap ettiği Aşgın’ın en önemli projesini Çimento Fabrikası arazisi olarak değerlendiren Rektör, bu projenin üniversiteye ciddi değer katacağını dile getirdi. Bu sözlerden anladığım; 2006 yılında yani 17 yıl önce kurulan Hitit Üniversitesi’nin az olan değeri Başkan Aşgın’ın Çimento Fabrikası projesiyle arttı.

HABERLERİ YOKSA, HATIRLATALIM

Belki haberleri yoktur, hatırlatalım; Kuzey Kampüsü’ne büyük emek ve çabalarla kazandırılan toplamda 2200 dönümlük arazinin halen yapılanan 540 bin m2’lik alanı dışında, Çomar Barajı istikametine doğru üniversiteye ait boş bulunan 1700 dönüm çok değerli genişleme alanı var. Güney Kampüsü’nde ise 460 dönüm yine değeri çok yüksek arazisi bulunuyor. En azından Kuzey Kampüsü’nde üniversiteye ait alanı çitle çevirirlerse sahip oldukları değeri daha iyi gözlemleyebilirler.

BİZ AİLEYİZ EVET, AMA…

Rektör aynı programda şahsına yönelik yoğun eleştiri bombardımanından olsa gerek, üniversitenin sadece rektörden ibaret görülmemesini, hocalar ve şehirle birlikte bir aile olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Biz zaten Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi’ne bağlı iken de, 2006 yılında müstakil üniversite olduktan sonra da böyle görüyorduk. Tek fark rektör başında bulunduğu kurumda tüm akademik ve idari ekibin çalışma azmini kamçılamış, harekete geçirmiş, moral-motivasyonunu yükseltmiş, ayrıca şehrin bütün dinamikleri ile bütünleşmiş oluyordu.

BU DA MAZARET LİSTESİNE GİREBİLİR

Bu arada Rektörlük Makamı’nın üniversiteye hizmet üretme gayretindeyken karşısına çıktığını söylediği pandemi, deprem, finans problemi mazeretlerine ilave edebileceği bir gerekçesi daha ortaya çıktı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ne göre, tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında 2024 Yılı Yatırım Programı'na yeni proje alınmayacak. Ayrıca, vatandaşların acil ihtiyaçlarına ve ekonomide katma değer artışına doğrudan hizmet etmeyen projeler teklif edilemeyecek. Mevcut kamu sabit sermaye stokundan azami kapasitede yararlanılması için gerekli bakım ve onarımlara önem verilecek.

Genelge özetle böyle…

Şimdi merak edilen soru şu: Üniversite yönetimi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası veya yıl sonunda hizmete girecek olan Diş Hastanesi’nden sonra bazı üniversitelerin ADSM’lerle yaptıkları ve afiliasyonla hayata geçirdikleri Diş Hekimliği Fakültesi kurulmasına nasıl bakıyor?

Ya da Tıp Fakültesi Morfoloji ve Diş Hekimliği Fakültesi memleketin sağlığını ilgilendirdiğinden acil ve katma değer sağlayan bir yatırım ve hizmet kategorisine girer mi?

AH ŞU PSİKOLOJİ!

Çok özel olacak, ancak paylaşmadan edemeyeceğim; bir süredir canım Hitit Üniversitesi’ne dair yorum yapmayı hiç istemiyordu. Deyim yerindeyse artık bu konuda elim kolum kalkmıyordu. Yıllardır yazıyoruz, yazıyoruz biz bile artık neredeyse motivasyonumuzu kaybediyor olmuştuk. Ki yine olup bitene değil, olamayıp-bitmeyene seyirci kalmaya içimiz elvermedi.

Son söz; Hitit Üniversitesi’nin 10-15 yıl sonrasını görmeye ömrümüz yeter mi bilemiyorum, ama bildiğim tek şey ikinci 4 yıllık dönemde de, üniversite kaynaklı şehre katma değer sağlanacak işlere şahit olamayacağız gibi... İnşaallah yanılırız.

Yorumlar (31)

Üniversite sıralamasında kaçıncıyız 8 Ay Önce

Sondan ...... Kime ne anlatıyoruz. Uyuklamaya devam malesef. Dünyada ilk 150 de yokuz. Gerisi hikaye

Çorumlu 8 Ay Önce

Çok haklısınız yazınızda, maalesef bir dört sene daha Hitit üniversitesi hak ettiği değeri göremeyecek. Lütfen arkadaşım dostum diye sahip çıkarken liyakate de dikkat edelim. Unutmayalım adamcılık bir memleketi bitiren temel unsurlardan

Siyaset 8 Ay Önce

Kaleminize sağlık Mustafa bey. Yetmez ama evet...

Adnan cıdık 8 Ay Önce

Ağzına kalemine sağlık mutafa bey. Anlattıklarında eksik var fazla yok. YÖK’ten onaylanan diş hekimliği ve veterinerlik fakültesinde vardı bildiğim kadarıyla, hatta oğuzlar su ürünleri ve su sporluğuna hiç değinmemişsin.

A.G. 8 Ay Önce

Olamayıp-Bitmeyenlerin MÜSEBBIP'leri utansın.

Gözlemci 8 Ay Önce

Sayın Demirer, haksızlık etmeyin. Ihaleler, satın almalar yapılıyor, birileri kadro, ünvan alıyor, hibeli projeler gerçekleşiyor, yurt içi ve yurt dışı seyahatler gerçekleşiyor. Bunlar az mı?

KRAL HATTUŞİLİ 8 Ay Önce

üniversite dediğinde akla ilk gelen şeyler şunlar sn mustafa bey 1- rektör ve kadroları kim dolduracak 2- arazi tahsisinden kimin malına talip olunacak 3- yemekhane- kantini kim işletecek 4- tedariklerini kimler yapacak üniversite dediğin şeyin organizasyonu bundan ibaret. niye tatlı canını sıkıyorsun. Yazık bu millete bir şey anlatmaya çalışma hele hele bizim çorumlunun sağcısıda solcusu da aynı kafa , sonuç itibariyle rektör 4 yıl daha burda. Ünvanınada çok takılma onlardan daha büyük ünvanda olan bakanlar ,başbakanlar , cumhurbaşkanları , hatta ABD BAŞKANI bıden var bıden yolda yürüyemiyor. onun için ünvanın hiç bir önemi yok. hitiler milattan önce 2 binde şehir kurmuş bir medeniyet adının hitit üniversitesi olması demek ki yetmiyormuş. yor ma kendini sal gitsin.

Doğru söyleyen 8 Ay Önce

Rektörün yeniden atanmasına sesi çıkmayan siyasiler gitsinler kampüs alanında halay çeksinler. Rektörde biliyor, dört yıl sonra bırakıp gidecek. Çorum hiç umurunda değil. Birde sahiden rektörün kadrosu Bandırma üniversitesinde. İsterseniz bunu bir araştırın

Recep 8 Ay Önce

Bu kadar vizyon sahibi demissin. Beklemek lazim

Gören göz 8 Ay Önce

Kalbimiz kabrimiz Çorum'da diyen Çorum'dan çıkmış o kadar çok Güzel insanlarimiz varken değerlendiremiyoruz..Vekil secemiyoruz maalesef maalesef... Dünya yağcılık yarışmasında dereceye girenlere ödül vermek Çorum'a has ... oyalamacayla dört yılımız gidicek gibi görünüyor..

Mazlum. 8 Ay Önce

Seni niye yanıltsınlarki. Adamın eğitimle ilgisi yok başarı yok.tek yaptıkları başına poz vermek. Ha bir artıları ENSARCI olmaları.

Üniversiteli 8 Ay Önce

Eminim yorum yapan arkadaşların birçoğu Üniversitede belli kadrolarda olan kişilerdir. Bunlar genelde aynı sendikaya mensup olup belli üniversitelerde kadrolaşmış durumdalar. O üniversitelerde ne yaptınız deseniz tık yok. Elli yıllık üniversiteler de birşey başaramamış olan bu cins tipler gelmiş burda utanmadan yorum yapıyorlar. Tabi bir de üniversite için yapılan işlere destek olmadıkları gibi engelde oluyorlar. Tabi bunlarda utanmazlık had safhada. Ne diyim ülkeme yazık oluyor.

Adem 8 Ay Önce

Sayın Demirer deprem felaketi yaşadık farkında olmanızı istiyorum eleştirmek güzel ama deprem bölgesine kaydırılan yatırımlardan Rektör mü sorumlu şehrin dinamikleri Üniversite ye sahip çıkmıyor el birliği olmadan Türkiye şartlarında bina yapmak artık çok zor

Sizi dinleyelim 8 Ay Önce

Eleştiri olunca, kesin düşmansınız. Böyle bir şey olabilir mi? Bir şey yanlışsa, eksikse yanlıştır, eksiktir. Şu yapınca normal, filanca yapınca yanlış denir mi? Gayet objektif bir yorum, gayet yerinde yorumlar. Bu arada, siz mesela Üniversitede yapılanları yazarak tüm yorumları çürütseniz. Mesela deseniz ki, olur mu tıp tamam, diş hekimliği tamam, veterinerlik tamam. Hadi buyrun.

Çorum 19 8 Ay Önce

Faydasından çok zararı olan bir üniversite(!)

Yazık 8 Ay Önce

Hitit Üniversitesinin kayıp 8 yılı. Bu kayıp yıllarda ne güzel işler yapılabilirdi. Birileri CV’sine ‘rektörlük’ ekleyecek diye genç üniversitemizin umutları yok edildi. Tıp dekanı ne iş yapıyor bu arada onuda yazsanız. Siz de yazmasanız kimsenin umrunda değil zaten

Ahmet Arslan 8 Ay Önce

Ne kadar da güzel yazmışsınız. Şu kesin ki önümüzdeki 4 yıl da önceki 4 yıl gibi geçecek hiç merak etmeyin. Çorum böyle bir kaderi hak ediyor mu bilmiyor.

Ali 8 Ay Önce

Rektörün Başkanın arkadaşı olması önemli diğerlerini boşver . Kuzey kampüste baraja doğru yeşil alanlar katlediliyor . Gören var mı ? Belediye başkanı da vizyonsuz ama çocuklara şeker dağıtıyor , ihtiyarlarınızı millet bahçesinde tur attırıyor , önemli olanlar işte bunlar.

Tarkan 8 Ay Önce

Ali Osman'in kadrosu bandirmada diyen arkadas! Reha'nin kadrosuda istanbuldaydi. Kadrosunu corumun almadi. Onu niye yazmiyorsun.

Corum 19 8 Ay Önce

Ne yuzellisi ilk 500 de TCde universite yok ruya mi goruyorsunuz bu isler arastadan leblebi almaya benzemez

Ramiz Saatçi 8 Ay Önce

Ülkenin icinde bulundugu ekonomik şartlar içerisinde rektör beye haksız bir şekilde yüklenmişsiniz sayın Mustafa bey. Bir ildeki üniversite kampüsünü sadece devletin yapmasını beklersek daha çok bekleriz. Rektör kendisine verilen bütçeyle kaç tane bina yapabilir? Nerde bu Çorumun sanayicisi ve iş adamları? Neden taşın altına ellerini sokmazlar? Ayrıca paranın oluk oluk akitildigi 2011-2019 yillari arasında eski rektörümüz, hemşehrimiz Reha Metin Alkan zamanında neden Kampüs inşaatı bitirilemedi? O zaman neden kalkıp hemşehrimiz olan rektör reha beyi eleştirmediniz Mustafa bey? Her seyi eleştirerek bu iş yürümez, varsa öneriniz bunu dile getirirsiniz. Ekonomik buhran yaşadığımız şu zamanlarda sadece rektöre vurmak dogru degil. Eminimki rektör hocada bulunduğu şartlardan memnun değil ve elinden gelenin en iyisini yapmak için uğraşıyor.

Tarkan 8 Ay Önce

Benim yorumum hosunami gitmedi editor niye yayinlamiyirsun?

İlahi 8 Ay Önce

Sahip çıkmanız çok güzel ama yapan üniversiteler nasıl yapıyor?

İtü 8 Ay Önce

Mevcut rektör geldiğinde devlet üniversitesinde değildi, vakıf’taydı. Yasa gereği istifa etmeden Hitit gelemedi. Bir süre beklendi. Ama o dönem nedense Hitit değil, bandırmaya başvurarak kadroya geçti. Reha’ya gelince (sanki babanın oğlundan bahsediyorsun... ), o zaten süper bir devlet üniversitesindeydi. Akademik olarak da Türkiye’de başvurup da giremeyeceği hiç bir üniversite yoktu. Çünkü o akademisyendi. Devlet üniversitesinden devlet üniversitesine kadro değiştirmeye gerek olmadan Tayyip beyin görevlendirmesi ile rektör atanır. Bilmediğin şeye burnunu sokma.

Tarkan 8 Ay Önce

Tarkan’ım, çok mu üzdüler seni. Kıyamammmmm. İTÜ’de de o bölüm var, koşullara bir bak da, başvurun bakalım.

Çok doğru 8 Ay Önce

Çok haklısınız, 2600 dönüm arazi, kamulaştırma, altyapı, HÜBTUAM, MYO binaları, Teknokent, İlahiyat binası, Spor Bilimleri, yemekhane, ısı merkezi, SEM, alaca myo, Sungurlu myo, bayat MYO, kargı MYO, arkeolojik kazılar, Obruk projesi, tıp fakültesi altyapısı, kütüphane, laboratuvarlar, bilişim altyapısı, Antarktika’ya varan araştırmaları uzaylılar yaptı. Sıralamalarda yukarı çıkılmasına neden olan araştırma projelerine destekleri de başkaları verdi. Bunlara hiç para verilmedi. Ücretsizdi onlar. Oluk oluk para aktı. Hemşeriniz de kumarda yedi o paraları. 2015’den sonra darbe filan olmadı, sürekli para geliyordu. Para 2011’de verilmeye başlandı, 2019’da birden durdu niyetse. Bana bak, adamın canını sıkma, bilmediğin şeye de yorum yapma. O paralar kapı kapı dolaşıp bulundu, yerinde oturulmalı. Oluk oluk akmadı ama aktıysa da o adam akıttı o paraları. Oturana bir şey yok.

Maalesef Personel 8 Ay Önce

Ne diyeceğimi bilemiyorum. Kurum içindeki liyakatsiz başkanlardan mı bahsetsek? Mesela .....daire başkanı vasıfsız ve bilgi beceriden yoksun mu desek? Yoksa yine.... atanan farklı cemaatlere mensup iki tane ....kalite ofisinde gerçekten kaliteli kek ve kısırlar yapıyor hanımlar ondan mı bahsetsek? Ya da yabancı uyruklu öğrencilerden el altından .... alanları mı anlatsak? MYO'larda çoğu personelin kendi aralarında dönüşümlü çalıştıklarını, mesai saatinde dışarıda olduklarından mı bahsetsek ? Nerden tutsan elinde kalır.

Adı Tarkan olan yorumcuya 8 Ay Önce

Reha Metin Alkan”la mevcut rektörü karşılaştırmışsın. Reha hoca Türkiyenin en prestijli üniversitesinden Çoruma geldi. Senin savunduğun rektörün ise özel bir üniversiteden geldi. Çorum iktisat fakültesi profesör kadrosuna niye atanamadığını sen iktisat fakültesindeki hocalara bir sor öğren de ondan sonra yorum yap. Yok öğrenemeyen ben sana anlatırım.

Dursun Şen 8 Ay Önce

Çorum’un ve Çorumlunun derdi ile ilgilenmeniz ve bu sorunları haberci özelliğiniz ile dillendirmeniz için çok teşekkür ederim. Var olun.

Corum 19 8 Ay Önce

1)universite ozgur dusunce ve ifadenin filizlendigi kurumdur dogmalarin tutucu dusuncenin liyakatsizlikle makam mevki yapilan iktidarlara yaranma yeri degildir2)yok universitelerde gelisimin onundeki en buyuk engel olup askeri okul zihtiyetini yerlestirmeye calistigi surece bir yere varilmaz3)esnaf para kazansin evsahibi kira alsin diye her koye yuksekokul acilmaz onun icin ne verdigin diploma dunyada geciyor ne de mezun oldugun ogrencileri kimse takmiyor once fikir dusunce ozgurlugune deger vermez medrese zihniyetiyle gidersen olacagi budur kimse kendini kandirmasin

eski hitit personeli 8 Ay Önce

ali osman öztürk hitit üniversine saplanmış bir hançerdir. çok net. sadece poz verip basit işlerle uğraşıp, risk almayıp, yarın bir bişey demesin de zor durumda kalmayım diye gününü dolduran, rektörlüğün keyfini süren, belediye başkanı kankası ile çay kahve içip keyif yapan birisidir. üniversitenin akademik başarının artması için hiçbir şey yapmamıştır. çalışan hocaları küstürmüştür. ben de bunlardan biri olduğumu düşünüyorum. ilk fırsatta istifa ettim, neden istifa ediyorsun diye bile sormadı. üniversite akademisyeniyle büyür, ali osman bey için akademik çalışmanın hiçbir önemi yoktur. geldiği özel üniversitede dekan olmak istemişti de başarısız olduğu için yapmamışlardı. birilerinin(numan kurtulmuş) asistanı olmaktan öte bir vasfı yoktur.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.