habercim19.com özgür haber özgür yorum

Belediye Hukuk İşleri Müdürlüğü’nden açıklama

GÜNDEM

Çorum Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü, Habercim19’un ‘Tartışmalı kaçak yapı yıkılıyor’ başlıklı haberine istinaden açıklama yaptı.

Çorum Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü, Çorum’da Prof. Dr. Arif Ersoy Caddesi üzerinde Galibi Vakfı’na ait olan ve yıkımı 29 Mayıs 2023 tarihinde tamamlanan kaçak yapıya ilişkin açıklama yaptı.

'CAMİ VE TÜRBE DEĞİL'

Habercim19’un 30 Mayıs 2023 tarihli ‘Tartışmalı kaçak yapı yıkılıyor’ başlıklı haberine istinaden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Habere konu olan Galibi Vakfına ait olan yapı yol üzerinde kalmış olup, Çorum İl Müftülüğü nezdinde kayıtlı bir cami değildir. Ayrıca Hitit Üniversitesi Antropoloji bölümünce yapılan tetkikler sonucunda Horasan Ereni olduğu iddia edilen türbe içerisinden çıkarılan kemiklerin de küçükbaş hayvan ve kadın kemiği oldukları tespit edilmiştir.”

'İMAR PLANINDA YOL'

Hukuk İşleri Müdürlüğü’nün açıklamasında Prof. Dr. Arif Ersoy Caddesi üzerinde kalan yapının, Çorum Belediye Meclisi’nin 6 Temmuz 2006 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen imar planında yol olarak işaretlenen alana yapıldığı, bahse konu olan yol üzerine daha sonra kaçak yapı inşa edildiği, süreç içinde plan ve uygulama iptali için defalarca dava konusu edildiği, işbu davaların reddedildiği, gelinen noktada kesinleşmiş mahkeme kararları üzerinden davaya konu yapının 29 mayıs 2023 tarihinde yıkımının gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

MÜFTÜLÜK VE ÜNİVERSİTE GÖRÜŞÜ

Söz konusu açıklamada, Çorum İl Müftülüğü’nün bahse konu kaçak yapının kayıtlı bir cami olmadığına dair resmi yazısı ile Hitit Üniversitesi Antropoloji bölümünce yapılan tetkik sonuçlarını içeren belgeler eklendi.

Yorumlar (20)

Ismet 12 Ay Önce

Madem orasi yoldu Belediye yolun uzerine o bina yapilirken neden uyuyodu kacak yapiya neden mudahake etmedi o cami yapilirken milletten para toplanmadi mi o kadar hayir yapan insanlarin hayrinin vebali kimin uzeine olacak millet belediye izin vermis ruhsatli bina yapiliyor diye hayir yapmistir

Ahmet 12 Ay Önce

Burası madem kaçak yapıysa yapılırken neden müdahale etmediniz

kenan 12 Ay Önce

Yol çok güzel olmuş, Belediye güzel çalışıyor. Gazi caddesi trafiği ve park sıkıntısını da ve alt yapı, yağmur sularına da çözüm bulursa mükemmel olur

Merak ettiğim için. 12 Ay Önce

Elektrik,su,Doğalgaz hizmeti kaçak oldugu denilen yere nasıl olmuş da baglanilmis...Bu kaçak denilen yapı ırak değil merkezî bir yerde nasıl yapılmış anlamakta zorlanıyorum.Turbeden çıkan kemikler bayan değilde erkeğe ait olsaydı nasıl hareket edilecekti acaba diye dusunuyorum.Bayana ait olduğunu söylenen kemikler ulumezarami defnedildi diye düşünüyorum.

Çorumsuz 12 Ay Önce

Aga güzel eleştirelim de yorumun tamamı farazi be. Toplandı mı toplanmadı mı bilmiyorsun, toplandı diye düşünüp hayr sahiplerinin niyetini okuyorsun. Hayrın vebali mi olur ya. Hayr sahibinin niyetine göre hayrı bakidir, biraz akıl yürütün arkadaş. Ruhsattır falan filan iyi haklısın bak onda ama memleketin yarısı gecekondu-kaçak yapı be birader. Güç yetirebiliyor gibi hali yok ki. Herkes gecekondurduğu evinin arazisiyle kat karşılığı daireleri alsın otursun, sonra devam... E adama sorarlar o zamaaan HIRSIZIN HİÇ Mİ SUÇU YOK?

kaçak 12 Ay Önce

vebal kaçağı yapanın

murat 12 Ay Önce

birincisi orası diyanete bağlı bir cami değil, ikincisi ise vatandaştan para toplanmamış müridleri kemdi imkanları ile yaptırmış zaten başka bir vatandaş giripte orda namaz kılamıyor kendilerine ait bir mekan

Hasan 12 Ay Önce

Vatandaşın hayrına bir şey olmaz merak etme . Orası 5 vakit namaz kılınan bir yer değil tarikat dergahı bunu herkes biliyor. 50 100 metre arayla kenarda 4 tane cami var basit polemiklere gerek yok

Teknik Eleman 12 Ay Önce

Çorum dört Bir tarafı kaçak yapılar ile doldu ama yıkacak irade yok. Yapanın yanına kar kaldı bi şekilde elektrik ve suyu da çözülüyor. Olan yine dürüst vatandaşlara oldu. Nerde hukuk nerde adalet.

ismet 12 Ay Önce

@hasan@murat vebal goz yuman zamanin sorumlu baskani ve memurunda onlardan cami masrafi tahsil edilsin Hayir sahiplerinin niyetine bu cami yerine baska bir yerde belediye cami yaptirsin Sorun bu sekilde cozulsun bidahada yolun gectigi yerlere yapilan yapilara goz yumulmasin Hayir sahibi dergah mensubuda olsa hayir sahibidir

Ismet 12 Ay Önce

"Cami" Türkçeye Arapçadan geçen bir sözcüktür. Cem, "Toplanma, bir araya gelme" kökünden gelmistir bir yerin cami olmasi icin illada diyanet nezdinde mi olmasi gerekiyor? Dergah mensuplarida burada bir araya gelip ibadet etmiyorlarmiydi?

Ekrem E. 12 Ay Önce

ismet anlaşılan sen bu tarikatın yapılanmanın müridlerindensin

ismet 12 Ay Önce

@Corumsuz icindeki yatanin kemigini analiz ettiren Belediye para toplanip toplanmadiginida analiz ettirsin biz hayir yapanin hayri gecersizdir demedik Hayrin vebalini sorguladik Soz temsili ben diyanete bir arsa bagisladim ustune cami yapilsin diye diyanette uzerine imam icin lojman yapti bunun vebali olmazmi yada verdigim kurbani kesmedi vebali olmaz mi?

Adem 12 Ay Önce

Boş boş yorumlar. Belki 20 sene önce yapılmış bir bina,bir boşluktan faydalanilarak kaçak olarak yapılmış, kafalarına göre.... yapılarak bir kabir çevrilmiş. Tüm açıklamaları belediye tarafından yapılmış gayet net.

murat 12 Ay Önce

Çorumda her yer kaçak yapı. Ruhsatla alakası olmayan binalarla dolu. Ama Kanunu uygulayacak irade yok. Bu kadar kaçak yapı, proje ihlali nasıl yapılabiliyor ve belediye neden görmezden geliyor?

Çorumsuz 12 Ay Önce

Evet kardeşim gerekiyor. Şeriat da nizam demek düzen demek. Bu düzeni, nizamı ve en önemlisi de EHLİYETİ koruyan ve sorgulayan bir kurum var, o da diyanet. Diyanet sana camisin demiyorsa değilsindir. Herkesin salonu cami o zaman. Bu ne güzel mantıklar Allah'ım... Google'a etimoloji yazmayı bilen herkes fikir sahibi...

Çorumsuz 12 Ay Önce

İsmet Beyciğim, bkz. 1) "Hayrın vebali" dediğiniz sanırım kurumların 'vebale' girmesi gibi absürt bir durum. Kurumlar vebal işlemez muhterem, çünkü kurumlar ruh sahibi ve ahirete gidecek 'varlıklar' değildir. Veballeri-günahları olmaz. 2) Hayrı sahibinin akıl sahibi de olması gerekir. Cuma çıkışı diyanetten aldığı onayı ibraz ederek 'CAMİYE YARDIM' diye yetkililer de para topluyor dilenciler de. Sen dilenciye CAMİ YAPACAK diye para verirsen o da senin sorunun kardeşim. Kusura bakma. 3) Kelime köken bilgisi ile kaide açıklanmaz. Herkesin salonu sırf cami cem'den gelir diye CAMİ oluvermez güzel insan. Cami bir kurumdur, sıhhati, yetkisi ve donanımı hatta yeterliliği yani RUHSAT'ı olmalıdır. Bu ruhsatı da gerekli donanıma sahip olan ve devlet tarafından yeterliliği sağlanan Diyanet verebilir. Ben de gideyim Gabon Konsolosluğu açayım kaçak araziye madem?! 4) O arsaya o yapıyı konduranda da suç arasak mı be biraz? Kendinin olmayan araziye bina dikmenin neresini savunuyorsun?

Başöğretmen 12 Ay Önce

cami olsa ölmüş şeyhin büyük boy resminin ne iş var yayınlayın o resmi ismet sussun artık

Ismet 12 Ay Önce

@corumsuz senin yorumlarin cok sacma yok kurumlar ruhsuzmus falan belediye kurumunu kim yonetiyorsa imza yerkisi kimdeyse sorumlulukta vebalde ondadir devlet adamlarinin sirket yoneticilerin yaptiklari islemlerden veballeri olur

Çorumsuz 12 Ay Önce

İsmetçiğim cumhuriyetten önceki kurum sisteminde dediğin bir nebze 'belki' doğru olabilirdi veya doğru olabileceği zamanları olabilirdi ama modern sistem içerisinde tam olarak düşündüğün gibi işlemiyor kardeşim. Ama yine gel biz burada örneğimize dönelim, net bir durum var ortada, kaçak arazi kullanımı. Git hangi müftüye sorarsan sor tereddütsüz yıktırırım, zerre de vebalim olmaz der sana. Ama sanırım sen zaten diyaneti ve dini ruhsatı denetleyen kurumlara da muhalifsin, o zaman tartışma zeminimiz kalmıyor. Ama bak o kadar madde yazdım muhatap aldım, sen hâlâ yok saçma yok bilmem ne. Bu muameleni hak ettiğimi düşünmüyorum muhterem. Saçma dediğin mantıksız akıl yürütmeyse, haram (arazin)ın helal olduğunu savunan da sensin. Ben böyle demiyorum diyorsan da durduğun yer malesef burası olarak görünüyor. Kuyumcu dükkanı kapatmış gitmiş, biri girmiş gece altınları çalmış, sen diyorsun ki "çaldırmasaydı, suçlu kuyumcu!" Üstelik "hırsız hayır işleyecekti o altınla" diyorsun... E haram, hak?

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.