habercim19.com özgür haber özgür yorum

Curcunaya bakar mısın!

GÜNDEM

İslam Hukuku Profesörü hemşehrimiz Hayrettin Karaman, günümüzün güncel meselesi sosyal medya üzerinden yayılan bilgi kirliliğine dikkat çekti.

İslam Hukuku Profesörü hemşehrimiz Hayrettin Karaman, günümüzün güncel meselesi sosyal medya üzerinden yayılan bilgi kirliliğine dikkat çekti.

‘Curcunaya bakar mısın’ başlıklı bir yazı kaleme alan Karaman, alanında uzman ve bilgi sahibi olmayanların, yetkisi ve yetkinliğine bakmadan akıl verip tenkit ederek yol göstericiliğe çıkmasını, alim, uzman, her şeyden anlayan mütefekkir kesilmesini eleştirdi.

İşte Karaman’ın o yazısı:

“Bu sosyal medya icatlarından sonra herkes yazar, âlim, uzman, her şeyden anlar, mütefekkir… kesildi.

Asıyor, kesiyor, sövüyor sayıyor, Cumhurbaşkanından çiftçiye, mimardan doktora … kadar her bilim ve tecrübe dalı uzmanına akıl veriyor, tenkit ediyor, yol gösteriyor!

Bir de kendine dönüp ben kimim, yetkim ve yetkinliğim nedir, sözün sorumluluğu yok mudur… diye düşünmüyor.

Mide bulandıracak kadar bilgi kirliliği bulunan sosyal medya bu cesur cahillerin başlıca bilgi kaynağını teşkil ediyor.

Bir fıkra vardır buraya uyar:

Bir ressam sergi açmış, halk da ziyaret ediyor, ziyaretçiler arasında bulunan bir çizme ustası ressamı çağırıyor, çizmeden başlayarak tenkitlerini sıralıyor, ressam çizme ile ilgili tenkitleri dikkatle not ediyor, çizmeci “Gelelim pantolona” deyince ressam, “Siz orada durun, çizmeden yukarı çıkmayın, onu da terzi eleştirsin” diyor.

Ateş düştüğü yeri yakar, vatandaşların ihtiyaçları varsa ki, eksik olmaz, bunu âdâbı ve usulüyle hem organize hem de fert olarak ortaya koyar, çözüm ve çaresini sorumlulardan isterler, buna bir diyecek olmaz, aksine desteklenmeleri gerekir.

Bu sınırı aşıp ülke yönetimini ve hizmetini üstlenmiş sorumlulara pek çok çeşitli ve çetrefil konularda, problemlerde, icraatta, yapılan ve yapılmayan/yapılamayanlarda akıl vermeye, yol göstermeye, eleştirmeye ve değerlendirmeye sıra gelince herkes haddini bilmelidir.
Sözün sorumluluğu vardır.

Ağızdan çıkan her söz, görevli melekler tarafından eksiksiz kaydedilmektedir ve insanlar, Yüce Divan’da her sözün hesabını verecektir.
İlgili âyet ve açıklamasını “Kur’ân Yolu” isimli tefsirimizden aktarayım:

“ Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur” (İsra: 17/36).

“… müminin bir ödevi de bilmediği bir şeyin peşine düşmemesi, bilgisiz hüküm vermemesidir. Âyette insanın bilmediği bir konuda söz söylemesi, hüküm vermesi, bilgisizce davranması, bilmediği, tanımadığı kişiler hakkında ileri-geri konuşması, daha özel olarak yalancı şahitlik yapması, iftira atması, kısaca bilgi sahibi olmadan tahmine göre herhangi biri için maddî veya mânevî zarara yol açacak şekilde konuşması ve hareket etmesi yasaklanmaktadır. İnsan ya duyduğu ya gördüğü ile veya akıl ve vicdanıyla hareket eder; yani bilgilerimiz ya habere ya gözleme ya da akla dayanır. Âyette bu bilgi kaynaklarının doğru kullanılması gerektiği, bunlardan sorumlu olunduğu ifade edilmektedir. Kuşkusuz bu yasak, insan ilişkileriyle ilgili olup bilimsel ve fikrî konularda kurallara uygun olarak tahminler yürütmek, görüş belirtip içtihatlarda bulunmak meşrû, hatta gereklidir. Nitekim Hz. Peygamber, Kitap ve Sünnet’te delil bulunmaması halinde şahsî görüş (re’y) istikametinde uygulamalarda bulunmayı tasvip etmiştir.”

Bu açıklamada yer alan “kurallara uygun olarak” şartı, liyakat ve ehliyet kuralını da içermektedir; yani, çizmeden yukarı çıkılmayacak.

Yorumlar (19)

Ahmet 12 Ay Önce

İlahiyat mezunları her şeyden anlıyor ya sayın Karaman. Yoksa mühendislerin dahi başına müdür, genel müdür, daire başkanı vb olarak atanmazlardı değil mi? Bunu gören vatandaş da "ben de her şeyden anlarım" diyorsa kızacak bir şey yok. Liyakatı darağacında asanlara kızmanız daha mantıklı olacaktır.

Kâmil 12 Ay Önce

Anladık sen Din âlimisin, daha yakın zamanda yolsuzluk hırsızlık değil diyerek bu ahlaksızlığı hafifleten sen değil misin? Ayrıca bunca hukuksuzluk, zulüm ve haksızlıklar yaşanırken sen Bir İslam âlimi olarak nerdesin...

Tamam 12 Ay Önce

Ben ekonomistim

Dost 12 Ay Önce

Tamamda Sn. Hayrettin hoca. Ne anliyacagiz bu anlattığından. Diyeceğim seyi herkesin veya çoğunluğun anlayabileceği standartta yazsanda hizmetin yerine geçse daha iyi olmaz mı? Ben herkes alanında konuşmalı mesajını aldım. Ama yinede bulanık bir anlatım. Daha net ifadelendirebilirdin.

Anthony Banderas 12 Ay Önce

Gördü peşin parayı nasılda gülüyor Hayro Dayı.

Akademisyen 12 Ay Önce

Ya bu mühendislerdeki hava hiç kimsede yok. Programcı tekniker olarak göreve başlarlar sonra mühendislik tamamlarlar. Sanırsın ki tüm mühendisler Selçuk Bayraktar ayarında. Elini sallasan yer gök mühendis. Adamın ne zoruna gitmiş ama :) hahahaa

Fatih 12 Ay Önce

Biz kalkıp âlimleri bile bu kadar kolay eleştirebiliyorsak ilim sahibi olmadan, yaşımıza bakmadan hocanın yazdıkları dogru demektir.

Hakan 12 Ay Önce

Ben bir mühendisim ve herseyden anlarım, herseyi ben bilirim. Mühendisin ustunde bir unvan olamaz. Bilgisayarida ben bilirim, elektriğide,insaatida,yolu da fiziğide,toplum mühendisliğini de. Bu sebeple Valide Rektörde Belediye Baskani da mühendis olmalıdır. Yüksek mühendis Hakan

Gariban mümin 12 Ay Önce

Ortalık ateş pahası bu ne perhiz bu ne salatası...yani ne alaka... gündem bana göre ekonomi olay bitmiştir

Hicham el Guerrouj 12 Ay Önce

Hakan rumuzlu kişiye: Keşke bir de "da"ların nerede ayrı, nerede bitişiknyazılacağını öğrenebilseydin... En temel ve basit imlâ kuralından bîhaber mmühendis... Veyl sana tiploma(!) veren fakülteye!

Hicham el Guerrouj 12 Ay Önce

Pekii, çok sayın hocamızın yakın geçmişteki "... zarar verecekse caizdir diyemem." fetvasını, "kurtlu bulgur-Dimyat pirinci" açıklamasını ne yapacağız?

Alimmiş 12 Ay Önce

Yolsuzluk hirzizlik değildir diyen ilahiyatçı. Sizin gibiler yüzünden dinden imandan olduk nerdeyse. Okulları üniversitelerinde kapatın. Nasıl olsa ilahiyatcilar her b... Her birşeyden anlıyorlar. Ülkeyi getirdiğimiz hale bakın. Yeter artık bı susun işinizi doğru dürüst yapın. Hep kendiniz için değil birazda Allah icin ya

osman 12 Ay Önce

ağızdan çıkan her söz,görevli melekler tarafından eksiksiz kaydediliyorsa vay senin ve senin gibi din simsarlarının basina geleceklere. ilk basta sen ve senin gibi dini kullananlar yüce divanda her sözünüzün hesabini vereceksiniz.

Çorumsuz 12 Ay Önce

Hoca burada eleştirdiğine dönmüş oluyor. Sosyal politkadan ve sosyolojik tahakküm ile koordinasyon sistemleri hakkında akıl veriyor. Bravo hocam. Örnekli göstermişsin hatayı.

SERDAR 12 Ay Önce

Liyakatı yiyip bitiren hatta tüketen din ve din adamları olunca halkda kendisine her tür konuda konuşma yetkisini buluyor meseleye burdan bakılmalı.Birde eleştiri her yanlışa yapılmalı kendi tarafının yaptıgı yanlışda olsa susan karsı tarafın her dediğine karsı cıkan bir toplum olduk cıktık ama kim yaptı bunu ona bakmak lazım.

osman 12 Ay Önce

Agizdan çıkan her söz görevli melekler tarafından eksiksiz kaydediliyorsa; ve insanlar Yüce divanda her sözün hesabini veriyorsa? sen ve senin gibi dini kullanarak heybesini dolduran din bezirganların vay halineki vay

Ahali 12 Ay Önce

Hayrettinin daha ciddi bir resmini ilşkilendirseydiniz bari insanlar ne anlasın şimdi

mehmet can 12 Ay Önce

Hayrettin Karaman hocanın yaşında bile olsan "hayrettin" diye hitap etmezsin. Edep ille de edep, yaşın kadar kitabı olan insana birazcık saygı. Herkes herşeyi biliyor. Bu yolda dirsek çürütenleri de klavyenin karşısına geçip kimse görmüyor bilmiyor ya, yaz karala gitsin

corumlu amir 12 Ay Önce

Allah ve din ile halki aldatıp mali götüryorsunuz. iktidari savunmak icin fetva verip suca ortak oluyorsunuz, iktidar tarafında kariyerlerle para pul ile ödüllendiriliyorsunuz, garip gurabe yetim haklarını yemekle karnınız da gözünüz de doymuyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.