habercim19.com özgür haber özgür yorum

Hedef, 20 bin öğretmen 100 bin öğrenci

GÜNDEM

Yeşilay Koordinatörlüğü’nde tüm ülkede başlayan bağımlılıkla mücadele eğitimleri Çorum’da son sürat devam ediyor.


Yeşilay Koordinatörlüğü’nde tüm ülkede başlayan bağımlılıkla mücadele eğitimleri Çorum’da son sürat devam ediyor.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından ‘çeşitli bağımlılık alanları ve sağlıklı yaşam sürme becerisiyle ilgili olarak bireylerde ve toplumda farkındalığın artırılması; bireysel ve toplumsal sağlığa zararlı bu bağımlılık alanlarının bilgi ve bilinçle önüne geçilmesi’ amacıyla tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde TBM (Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı) projesi başlatıldı. 24000 uygulayıcı eğiticinin yetiştirilmesi ve 20 milyon öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Bu kapsamda Çorum’dan da gönüllü öğretmenler geçtiğimiz yıl sonunda Alanya’da eğitime alınmıştı.

TBM’nin hedefe ulaşmasının Çorum’da ayağını gerçekleştirmek üzere eğitimlerini tamamlamış olan formatör öğretmenler M. Yaser Mert, Nuray Ertaş, Mustafa Çağlar ve A.Hatice Ateş, tüm rehber öğretmenlere yönelik eğitim çalışmalarına Osmancık’ta başladılar. Sırasıyla İskilip ve Sungurlu’da eğitimlerin tamamlanmasının ardından il merkezinde 3 grubun kursu tamamlandı, 20 Nisan itibariyle (bugün) itibarı ile bir kurs daha başlayacak. Kurslar rehber öğretmenlere yönelik olacak, bu öğretmenler aracılığıyla ilimizdeki 6.500’den fazla öğretmen ve 100 bine yakın öğrencide farkındalık oluşturulacak.

TBM Formatörü Nuray Ertaş, yaptığı açıklamada, “Ülkemizde her yıl alkol bağımlılığı nedeniyle 1 milyon 800 bin kişi öldüğü ve alkole başlama yaşının 11’edüştüğü; tütün bağımlılığı nedeniyle bir yılda 100 bin kişinin öldüğü ve sigaraya başlama yaşının 9 olduğu düşünülürse çalışmanın önemi de ortaya çıkar. Ayrıca son yıllarda gençlerimiz hızlı bir biçimde teknoloji bağımlılığının esiri olmakta. “akıllı” telefonlar, bilgisayarlar, tabletler vb. gençlerimizin nerdeyse bedeninin bir parçası gibi yanından ayıramadığı hızla gerçek yaşamdan kopararak sanal bir dünyanın içinde debelendirdiği araçlara dönüştü. Bu aletler bir yandan insanların bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığını tehdit ederken diğer yandan birçok tehlikelere de çanak tutmaktadır.

Bir diğer tehlikeli gelişme ise kullanımı çok hızla artmış olan kimyasal maddeler. Bu maddeler çok hızlı bağımlılık geliştirdiği gibi kişinin kısa zamanda önce akıl sağlığını ve beden sağlığını sonra da canını alıyor. Hemen hemen her gün bu maddelere bağlı bir ölümler yaşanıyor. Gençlerin cansız bedenleri izbe binalardan, duvar diplerinden, tarlalardan toplanıyor. Bu durumu derhal tersine çeviremezsek bir nesli kaybedeceğiz. Hem gençlerimizi, hem sağlıklı aile yapısını, hem sağlıklı iş gücünü hızlı bir şekilde tüketiyoruz. Bu nedenle biz toplumun eğitim ayağı olarak eğitimlerin tüm kesimlere ulaşmasını çok önemsiyoruz.

Eğitimlerimiz, Sağlıklı Yaşam, Teknoloji Bağımlılığı, Tütün Bağımlılığı, Alkol Bağımlılığı ve Madde Bağımlılığı olmak üzere beş modülden oluşmakta ve okul öncesi dönemden başlayarak yetişkinlere kadar her yaş grubunu kapsamakta. Önümüzdeki dönemlerde konuya ilgi duyan yetişkinlere yönelik Halk Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla kurs açma durumu da olabilecek

Bağımlılık yalnızca eğitimle aşılabilecek bir sorun değil. Toplumun tüm bileşenlerinin konunun çözümüne yönelik mücadele çabalarını içselleştirmesi gerekir. Bunun için tüm devlet kurumları, esnaf, sivil toplum kuruluşları ve aileler artık çalışmalara başlamalı.” dedi.




Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.