habercim19.com özgür haber özgür yorum
2017-10-05 21:20:11

Havalimanı Çorum'un günceli mi, gündemi mi?2

Orhan Özçatalbaş

05 Ekim 2017, 21:20


Aynı kapsamda teknoloji kullanımı bakımından Çorum; mutlak değer olarak ihracat geliri Çorum’dan yüksek olan ve sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli(%25), Kayseri(%29), Manisa, Samsun, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi illerinden hatta Türkiye'nin toplam ihracatının yarısından fazlasını gerçekleştiren İstanbul'dan(%35) çok daha iyi durumdadır.

Tabii konu TR 83 Bölgesi(Çorum,Amasya,Tokat,Samsun) ve tüm komşu iller açısından ele alındığında Çorum’un teknoloji yoğun üretimdeki ve ihracattaki üstünlüğü belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Öyle ki en yakın komşu il ile aradaki fark %12’den daha yüksektir. Bu kapsamda Çorum’un bu teknoloji yoğun üretimdeki üstünlüğünü pekiştirecek anlayışın hakim kılınmasına ve bunu destekleyen yeni atılımlara ihtiyaç bulunduğu söylemek gerekiyor.

Çünkü ihraç ürünlerinde teknoloji kullanım yoğunluğu %48 olan Çorum, Türkiye’nin en önemli ilk 10 ili içerisinde yer almaktadır.

Ayrıca Grafik 2’de de görüldüğü gibi Çorum’a en yakın il olan Samsun’da teknoloji yoğunluğu %36 ve bunu Sinop(%14), Kırıkkale(%13), Amasya(%12), Çankırı(%7), Tokat(%5), Kastamonu(%4), Yozgat(%4) ve Kırşehir (%2) izlemektedir (TİM, 2015, TÜİK, 2014; AKTAŞ,T,2015).

Bu durum teknoloji yoğun üretimin ihracatta önemli avantajlar sağladığını ve daha yüksek yararlar sağlayacağını göstermek bakımından önemlidir. Bu kapsamda Çorumun bir teknoloji üretim merkezi haline dönüştürülmesi yönünde yapılacak çalışmalar önemlidir. 2013 yılında kurulan "Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi" bu alanda son derece önemli kayda değer bir girişimdir. Bu girişim Hitit Üniversitesinin liderliği ve yönlendiriciliğinde Organize Sanayi Bölgesi, Hitit Üniversitesi Rektörlüğü, Çorum İl Özel İdaresi ve Çorum Ticaret Sanayi Odasının ortaklığıyla oluşmuş bir anonim şirket olarak faaliyette bulunmaktadır. Bu oluşum “İleri Teknoloji Araştırmaları ve çalışmalarına destek vermek, ilerletmek; Teknoloji Yoğun Üretim ve Girişimciliği destekleyerek, yeni Şirketlerin dogmasına katkıda bulunmak, mevcut Şirketlerin sayılarını artırmak; İleri Teknolojiyi kullanan bu Şirketlere Üniversite içerisinde Araştırma ve teknoloji transferi için uygun ortam yaratmak; Araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkân yaratmak; Ar-Ge ve Yazılım yeteneği ve Geleneğine sahip Uluslararası Firmaların Bölge de yer almaları için gerekli Teknolojik Altyapıyı sağlamak ve Üniversite-Sanayi işbirliği ile yapılan araştırmaların, ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlamak” gibi günümüz gerçekleriyle örtüşen hedefleri gerçekleştirmek üzere faaliyette bulunmaktadır. Tabii burada Çorum'un üretimde teknolojik üstünlüğünün daha ileri götürülmesi için Gebze'de 1972 yılında kurulan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) gibi bir birimin araştırma, geliştirme ve inovasyon alanında Çorum'da kurulması üzerinde durulması da yararlı olacaktır. Esasen TÜBİTAK'ın Çorum'da Gebze MAM benzeri bir yapıyı kurmak yönünde faaliyette bulunması konusu tartışılarak Çorum'un teknoloji yoğun üretim üstünlüğünün geliştirilmesi üzerinde yoğunlaşılmalıdır.

Yukarıda belirtilen veriler düşük teknolojili ürünlerden ziyade, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünler (%48) ihraç eden Çorum'un lojistik ve ulaşım ağları konusunda da son derece yüksek ulaşım ağlarıyla v olanaklarla donatılması gerektiğini işaret etmektedir.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.