habercim19.com özgür haber özgür yorum

İnternet gazeteciliği bilimsel makale oldu

MEDYA

Umut  Radyo  Genel Yayın Yönetmeni  Meltem Çınar’ın “Ye­rel İn­ter­net Ga­ze­te­ci­li­ği: Ço­rum Ör­ne­ği” bilimsel makale olarak yayınlandı.

Umut Radyo Genel Yayın Yönetmeni Meltem Çınar’ın “Ye­rel İn­ter­net Ga­ze­te­ci­li­ği: Ço­rum Ör­ne­ği” ko­nu­lu te­zi bilimsel makale olarak ‘Etkileşim’ dergisinin 3. sayısında yayımlandı.

Üs­kü­dar Üni­ver­si­te­si Ye­ni Med­ya ve Ga­ze­te­ci­lik Bö­lü­mü Baş­ka­nı Prof. Dr. Süley­man İr­van'ın da­nış­man­lı­ğın­da yüksek lisans tez ça­lış­ma­sı­nı ta­mam­la­yarak bölümün Türkiye deki ilk mezunu olan Çı­nar, "Ye­rel İn­ter­net Ga­ze­te­ci­li­ği: Ço­rum Ör­ne­ği" ko­nu­lu te­zin­de, Ço­rum'da ya­yın ya­pan ye­rel in­ter­net ga­ze­te­le­ri­nin in­ter­net ga­ze­te­ci­li­ği­nin im­kan­la­rın­dan ne öl­çü­de ya­rar­la­na­bil­di­ği­ni araş­tır­mıştı.

Çınar, tezinden ürettiği makalesinde, yeni medya kavramı ile yerelde gazetelerin son gelişim süreci ile dönüşüm tespitini araştırdı.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi Etkileşim; yayın dili Türkçe olmakla birlikte İngilizce makalelere yer veriyor. Etkileşim Nisan-Ekim aylarında olmak üzere yılda iki kez basılı ve online olarak yayımlanan hakemli bir dergi.

Makale sonucunda, ye­rel ba­sı­nın çev­ri­mi­çi olanakları kul­la­na­rak kü­re­sel bir ya­pı­ya dö­nü­şe­bi­le­ce­ği­ne dik­kat çe­kil­di. De­mok­ra­si­nin yer­leş­me­si­ne, dü­şün­ce­le­rin pay­la­şıl­ma­sı­na ve bil­gi­nin ya­yıl­ma­sı­na ze­min ha­zır­la­yan in­ter­ne­tin, ye­rel ga­ze­te­le­re ha­ber­le­rin­de ye­rel­lik an­la­yı­şı­nı kay­bet­me­den me­kan­sal sı­nır­la­rı aşa­rak yö­re­ye ait ha­ber­le­ri dün­ya­ya ta­şı­ma im­ka­nı sağ­la­dı­ğı be­lir­til­di.

Et­ki­le­şi­mi ar­tı­ran ka­tı­lım­cı de­mok­ra­si­yi teş­vik eden in­ter­ne­tin, uzak­la­rı ya­kın kıl­ma­sı özel­li­ği ile be­zen­miş ye­ni bir ye­rel­lik an­la­yı­şı ge­tir­di­ği­ne vur­gu ya­pıl­dı. Makalede, özel­lik­le ye­rel ba­sın ku­ru­luş­la­rı açı­sın­dan in­ter­ne­tin ve in­ter­net ga­ze­te­ci­li­ği­nin sun­du­ğu ola­nak­la­rın tam ma­na­sıy­la kul­la­nı­la­bil­me­si­nin eko­no­mik şart­la­ra da bağ­lı ol­du­ğu da be­lir­til­di.

Do­la­yı­sıy­la söz ko­nu­su ye­rel ga­ze­te­ler de, im­kan­la­rı öl­çü­sün­de in­ter­net or­ta­mın­da var ola­bi­le­ce­ği­ne dik­kat çe­kil­di. Ço­rum in­ter­net ga­ze­te­le­ri­nin ol­duk­ça ba­şa­rı­lı ol­duk­la­rı, an­cak in­ter­net tek­no­lo­ji­si­nin ga­ze­te­ci­lik mes­le­ği­ne sağ­la­dı­ğı avan­taj­la­rı tam ola­rak kul­lan­ma­da­ki sü­re­cin de­vam ettiği vurgulandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.