habercim19.com özgür haber özgür yorum

Yılanın başını küçükken ezmek...

ÖZEL HABER

Çorum'da son zamanlarda artan asayiş olayları dikkat çekerken, önlemler konusunda 'yılanın başını küçükken ezmek' atasözü hatıra geliyor.

MUSTAFA DEMİRER

Yeni emniyet müdürümüz atandı. Bir hafta, 10 güne kadar görevine başlayacağı bilgisi geldi.

Emniyet Müdürü değişikliği, sükuneti seven, gürültüyü-patırtıyı hazzetmeyen, ezici çoğunluğu devletine, kanunlara saygılı küçük bir Anadolu şehri olan Çorum’da güven ve huzurun daha kuvvetli tesis edilmesi beklentisini artırdı.

Malum, şehirde son yıllarda asayiş olaylarında hızlı tırmanış yaşanıyor. Ankara’nın değerlendirme kriterleri belki bu iddiayı çürütüyor olabilir. Ancak yıllardır sahada olan ve tecrübelerine itibar ettiğim asayiş muhabirlerinin konuya dair ne/neler düşündüklerini, önerilerini merak ettim ve sordum…

İşte asayiş muhabirlerinin penceresinden o notlar:

* Çorum, asayiş birimi ekiplerinin çok etkin olmasına rağmen kendi ölçeğindeki çevre illere göre asayiş olaylarında ilk sıralarda. (Narkotik suçlarla mücadelede başarılı)

* Suça ve suçluya karşı cezalar caydırıcı düzeyde değil.

* Suç makinesi haline gelenlerle (Rehabilitesi için bir şeyler yapılmalı) istemeden suça bulaşmış, yaşadıklarından ders alarak normal hayatına yeniden dönen bireylerin ayırt edilerek onlara bir fırsat verilmesi elzem.

* Çorum’a ilçelerle birlikte bakıldığında polis sayısının artırılması şart.

* Polis merkezlerinin iş yükü yoğun. Yabancı uyruklulara da işlem yapıldığından bu durum sahayı etkileyebiliyor.

* Saha tecrübesi olan emniyet müdürleri ve polis memurlarının varlığı çok önemli.

* Motorize ve yaya devriyesi ekiplerinin sayısı artırılmalı.

* Alkol kullanımında ve pompalı tüfeklerin ediniminde artış var.

* Kent valisinin suç ve suçluyla mücadeleye karşı yönetim anlayışı ve metotları önemli.

* Şehrin yönetiminde söz sahibi olan siyasetin aktörlerinin durdurdukları nokta da bu konuda etkili.

Ezcümle; Çorum’da şükür terör olayı yok. Genel sorun asayiş. Elbette salt güvenlik tedbirleri ile problemi ortadan kaldırmak çözümün sadece bir ayağı.

Aile, çevre, eğitim, yasalar, ilgili resmi kurumlar, sivil toplum ve sokaktaki vatandaş dahil daha bir çok unsurun mücadelede elini taşın altına koyması gerektiği bir gerçek. İş işten geçmeden, Çorum’u huzursuz eden asayiş olayları daha da artmadan gereken neyse o yapılmalı. Yılanın başını küçükken ezmek misali.

Yorumlar (29)

Çorumlu 10 Ay Önce

Mükemmel olmuş Demirer, inandırıcı olmayabilir,bu çeteler öylesine organize olmuşlar,güvenlik güçleri bile bıkmış,usanmış.Sebep? Kanunlar yeterli değil.Askerin,polisin, savcı hakimin üstünde bürokrasi güçleri var.İktidarın önde gelenleri,yetkili,etkili ve protokolün taşın altına elini atması şart.Bu arada umarım Mustafa Bey'ide güzel yazısından dolayı birtakım karanlık güçler rahatsız etmezler.

Geçti artık 10 Ay Önce

Mustafa bey Daha geçenler de sessiz sedasız infaz yasasını değiştirdiler daha yıllarca yatacak mahkumlar serbest bırakıldı. Kimler bunlar Hırsızlar, Katiller, Mafya bozuntusu tipler.. Eeee sonuç böyle.. medya bu işin üzerine gitmelidir. Sizin duyarlılığınız için teşekkür ederim. Maalesef Çorum yasanilmaz bir hal aldı..

Ahmet 10 Ay Önce

Öncelik eğitim sonra kanunların caydırıcılığı. Özel okulların çoğalmasıyla birlikte disiplin kalmadı. Çoğu lise yetişkin kreşi gibi oldu. Veliler bilinçleneceğiz derken işi abarttılar ve öğretmenler disiplin sağlamakta zorlanıyor. Mafyavari dizilere karşı RTÜK sessiz(medya da bir eğitim aracıdır, nerede Bizimkiler dizisi, nerede günümüz dizileri). Üniversitelerin halini söylemeye bile gerek yok, 20 yıl öncesinin Fen ve Anadolu liseleri şu anki birçok üniversiteden kaliteliydi. Ceza caydırıcılıklarının içinden ise aflar ve torpil düzeni geçti.

Mehmet 10 Ay Önce

Habercim 19 helal olsun çorumun şuanda en önemli sorunu asayiştir bu olayı medyaya taşıyarak öncülük yaptınız İNŞALLAH herkes bu olayı artık ciddiye alırda bizde çocuklarımızda çorumda rahat gezeriz

Yani 10 Ay Önce

Yani Mustafa Bey bizde mi pompalı alalım öyle çıkalım evden. O kadar mı zor arkadaş pompalı ile gezenler kendini belli ediyor tiplerinden belli emniyet bnları önleyemiyor mu? Gazi caddesinde pazar yerlerinde kfürlü konuşmaları serseri tavırlar sergileyenleri engellemek bu kadar mı zor? Adam yasak olmasına rağmen pitbulla caddede geziyor ortalıkta bir polis yok dur diyen yok. bu nasıl asayiş anlamadık

Mustafa Bey'e 10 Ay Önce

Mustafa Bey, birde 15 temmuz müzesinin bulunduğu spor alanında bazı gençler spor aletlerinin olduğu yerde sigara içiyor telefonla oynuyorlar spor yapan kadınlar var ama belediye çalışanları bunları görmezden geliyor yakında burada da çatışma çıkar lütfen sizde yazın

Gören adam 10 Ay Önce

İp koptu maalesef.. cezaevine giren çıkınca ejderha oluyor..rehabilite için kimse kılını kipirdatmiyor.. sıkıntı gerçekten büyük

Sorumlu 10 Ay Önce

Yılanın başı küçükken ezilir.Ata sözünü yazına başlık etmişsin...pes doğrusu...Kardeşim su şikayet ettiğimiz sorunlar polisiye ve kanunlarla değil eğitimle çözülür...Eğitimi de sadece okul ve öğretmen olarak düşünmeyin...Aile,okul,televizyon dizileri,internet,sosyal hayat bir empati yapın nasıl...yıllar önce bıyığı yeni terleyen genç ben Polat Alemdar olacağım diye söyleyen sesini duyurandi.Duyuramayan binlercesi vardı...dün fidanidi bugün orman oldu.. Bunu sadece Çorum olarak düşünmeyin...Tarihi filmler diye içinde nasıl olumsuzluk ve işkence dolu dizileri seyrediyoruz...Baltanin sapı bizden diye niye tepkisisiz...Veli öğretmeni dövdü.Veli imamı şikayet etti.hasta yakını doktoru dövdü,acil servisi birbirine kattı...Suçlu yakınları polise saldırdı.Neden...Batakligi kurutmak lazım.Neyle.Egitimle...okullarda öğretim var...Aile geçim derdinde.cocugu ile ilgilenemiyoryor,ilgilen se çocuk hakkı,kadın hakkı,hayvan hakkı,vs.vs.Kardesim bizler daha kalabalık aile çocukları idik.dort,beş kardeşlik.saygi,otorite,eğitim vardı..şimdi aileler bir veya iki çocuk...Ne eksi şarkısı aklıma geldi.Kendim ettim.

Üzgünüm 10 Ay Önce

Hergün bir kaç kişi bıçaklanıyor yada vuruluyorsa, hergün bir kaç dükkan yada mesken kurşunlanıyorsa, araçlarda pompalı tüfek yada tabanca ile rahatça caddelerde tur atılabiliyorsa, her isteyen uyuşturucu bulabiliyorsa vs o şehirde asayiştende emniyetin varlığından da bahsedilemez. Maalesef Çorum suç şehri olmaya ışık hızı ile ilerliyor. Şehirde huzur kalmadı.

ÇORUMLU 10 Ay Önce

mustafa bey, malum yaz aylarındayız havalar çok sıcak ve pencereler açık vaziyette uyumaya çalışıyoruz lakin yüksek sesle müzik açan araba, susturucusu olmayan motosikletlerin sesinden uyu uyuyabilirsen.

Salih 10 Ay Önce

Hele şükür çorumda bu konuyu dile getiren birileri çıktı yeter bıktık artık hergün birileri vuruluyor çorumda insanların can güvenligi yok yetkililerden bir açıklama yok ne olacak böyle herkes seyrediyor çorumda acilen sıkı yönetim gerekli bu kadar başıboşluk olmaz

murat 10 Ay Önce

çökmüş bir eğitim. YKS sonuçları durumu gözler önüne seriyor. Tarih coğrafya felsefe matematik, fizik v.s. Ortalama olarak 10 ar soruda yaklaşık 1 doğru cevap ortalaması var. Durumlar hiç parlak değil. Bu durum terörden falan 1000 kat tehlikeli.

ADLİYENİN ARKA KAPIDAN SALIYORLAR 10 Ay Önce

POLİS GÖREVİNİ YAPIYOR. Ama Ceza yokki. Adam vuruyor, hırsızlık yapıyor, POLİS YAKALIYOR ama savcı salıyor. Böyle ADALET SİSTEMİ OLMAZ.

Sorumlu 10 Ay Önce

Yılanın başı küçük ken ezilir... Ata sözünü guncelleyelim... Yılan küçükken egitilir...

Vatandaş 10 Ay Önce

Bu yazıya bir vatandaş olarak artık yorum yapmak gereksiz. Şimdi yöneticilerimizin ve yönetimden sorumlu olanların cevap vermesi lâzım . Öyle caklı, cekli değil.

Ses 10 Ay Önce

Suç işleyenlere ceza verilse, polislerde yaptığı işten daha mıutlu olacak vatadaşta Bıçakla saldıran yok şu kadar cm kesmiş yok bel altı imiş diyerek sokaklara salınmazsa ve bıçakla yaralamanın cezası en az 10 yıldan başlarsa caydırıcılık olur. Eğitim önemli ve artırılmalı ancak zamana ihtiyaç var. Bu arada caydırıcı uygulama şart

Doğru söyleyen 10 Ay Önce

Mustafa bey Çorumun önemli konularından birine daha parmak bastığınız için size teşekkür ederim. Biliyorsunuz bu konular siyasetçileri hiç ilgilendirmiyor. Sizden ricam senelerdir bir türlü ihale edilemeyen, devlet hastanesi ile ilgili etraflı bir yazı yazarak gündeme getirmeniz. Eğitim ve araştırma hastanesindeki keşmekeşi ayrıntılı olarak yazmanızdır. Siyasilere şunu sormak lazım belediye bedestenin, hayvan hastanesini, millet bahçesini ihale ederken müteahhit buluyor. Ama devlet hastane inşaatına müteahhit bulamıyor. Acaba neden bir düşünmek lazım. Selamlar

GÖREN GÖZ 10 Ay Önce

MUSTAFA BEY AĞZINA YÜREĞİNE SAĞLIK BU İŞ ÇIĞRINDAN ÇIKMAK ÜZERE EMNİYET SAHAYA İNMEDİĞİ SÜRECE BU İŞ ÇORUM U ZEHİRLİ BİR SARMAŞIK GİBİ SARACAK....

büyük yılan 10 Ay Önce

SN MUSTAFA BEY konuyu şöyle özetleseydiniz iyi olurdu.Büyük yılanları ezmeden ,küçük yılnaları öldürmek fayda etmez. Yolsuzluk yapanı, yalan söyleyenleri, fetoculuktan kahramanlığa terfi edenleri, ihaleye fesat karıştıranları, tefecileri, borsacıları, iki yüzlüleri, para ,pul, makam için takla atanları, takım değiştirir gibi saf değişterenleri, rant için yolunu bulanları, mafyayi , baronları, ahlaksızlık ve hukusuzluk yayan filmleri , tvlerde eş bulma, milletin ayıbını ortaya döken programları , beş para etmeyen adı prof olan yalancı akademisyenleri , harama adam gibi karşı duramayan din hocalarını , lidelerlerinin her yaptığına biat eden ses çıkarmayan siyasetçileri vitrine koyup arkasından gidenleri, Töbe haşa yolun yolumuz. Bilge insan,ulu önder, peygamber, Allah gibi yakıştırma yapanları toplumun önüne koyarsanız. toplumda en az onlar kadar zalim olur.

türk 10 Ay Önce

Ülkenin Devlete , iktidara ve Muhalefete yapışmış büyük yılanlarını ezin ondan sonra her şey düzene girer.

Kütük 10 Ay Önce

ALLAH CC Ayetinde diyor ki.Onlara baktığında, dış görünüşleri itibariyle, seni hayran bırakırlar. Konuştuklarında, sözlerine itibar edersin. Aslında, elbise giydirilmiş kütükler gibidirler. Her koşuşturmayı kendi aleyhlerine sanırlar. Onlar, düşmandırlar, onlara karşı dikkatli ol. Allah, onların canlarını alsın! Nasıl da döndürülüyorlar! Sonuç itibariyle kütükleri yerinden söküp yakmadan bu işler azalmaz.

Şaşkın ördek 10 Ay Önce

Duyarlılığınız için çok teşekkür ederim Mustafa bey

SEVİM KOŞ 10 Ay Önce

kermese kek yapanı terörist ilan eden ev hanımlarını cezaevlerine dolduranlar Çorum'un asayişteki durumunun sorumlusu onlar kuran tefsiri suç delili yapmakla meşgüller

Hakkı 10 Ay Önce

Toplumun huzur ve güven içinde yaşaması, asayiş olaylarının en aza indirilmesi ve kontrol altına alınmasıyla mümkün olabilir. Çorum gibi güzel bir şehirde asayişin sağlanması için çeşitli tedbirler alınabilir. İşte Çorum'da asayiş olaylarını kontrol altına almak için alınabilecek bazı tedbirler: Toplumsal Farkındalık ve Eğitim: Asayiş olaylarının azaltılmasında en temel adım, toplumsal farkındalığın artırılmasıdır. Eğitim kampanyaları, seminerler ve bilinçlendirme faaliyetleri düzenlenerek vatandaşlar asayiş konusunda daha bilinçli hale getirilmelidir. Polis Varlığının Artırılması: Polis teşkilatının güçlendirilmesi ve etkin bir şekilde görev yapabilmesi için personel sayısının artırılması gerekmektedir. Daha fazla polis memuruyla güvenlik sağlanabilir ve suç önleme çalışmaları daha etkin hale getirilebilir.

Hakkı 2 10 Ay Önce

Güvenlik Kameraları ve Teknoloji: Şehrin stratejik noktalarına güvenlik kameraları yerleştirilerek geniş bir alanın izlenmesi sağlanabilir. Ayrıca, suç analitiği ve veri madenciliği gibi teknolojiler kullanılarak suç eğilimleri öngörülebilir ve buna göre önlemler alınabilir. Mahalle Güvenliği ve Mahalle İzleme Grupları: Mahalle sakinlerinin katılımıyla oluşturulan mahalle izleme grupları, şüpheli faaliyetleri tespit edebilir ve hızlıca güvenlik güçlerine bildirebilir. Bu gruplar, mahallede dayanışma ve güven duygusunu artırabilir.

Hakkı 3 10 Ay Önce

Okullarda Güvenlik Eğitimleri: Okullarda öğrencilere yönelik güvenlik eğitimleri verilerek, onların tehlikeli durumları tanıma ve güvende kalma becerileri geliştirilebilir. Bu sayede genç nesil, potansiyel riskleri daha iyi değerlendirebilir. Sosyal Yardım ve Rehabilitasyon Programları: Suça yönelten temel nedenlerden biri, sosyal ve ekonomik sıkıntılardır. Bu nedenle dezavantajlı kesimlere yönelik sosyal yardım programları ve rehabilitasyon projeleri oluşturulmalıdır. Aydınlatma ve Altyapı Düzenlemeleri: Kötü aydınlatılan bölgeler ve kötü altyapı, suç riskini artırabilir. Şehrin aydınlatma ve altyapı düzenlemeleri yapılmalı, böylece suçluların faaliyet alanları daraltılmalıdır.

Hakkı 4 10 Ay Önce

Gençlik Etkinlikleri ve Spor Faaliyetleri: Gençlerin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri etkinlikler ve spor faaliyetleri düzenlenerek, olumsuz etkilerden korunmaları sağlanabilir. İşbirliği ve Koordinasyon: Polis, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar arasındaki işbirliği ve koordinasyon önemlidir. Bu sayede bilgi paylaşımı ve hızlı müdahale sağlanabilir. Ceza Adalet Sistemi İyileştirmeleri: Suçluların adalete hızlıca hesap vermesi ve caydırıcı cezaların uygulanması, suç oranlarını düşürebilir. Çorum'da asayiş olaylarını kontrol altına almak için alınabilecek bu tedbirler, bir araya geldiğinde şehirdeki huzur ve güvenin artmasına yardımcı olabilir. Sürekli olarak güvenlik politikalarının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi de önemlidir çünkü suçla mücadele sürekli bir çaba gerektirir.

Vatandaş 2 10 Ay Önce

Asayiş olaylarında yorumların neredeyse tamamında, Vali, Hakim Savcı ve Emniyet olarak değerlendiriliyor. 1-Bu kanunları kim değiştirdi, 2-Suçluların, Şikayetçi veya emniyet güçlerinden önce adliyeden çıkmasını hangi kanun sağladı, 3- Bu kanunlara kim evet dedi Bence yanlış taraflarda tartışıyoruz.

Emekli 10 Ay Önce

Onlara dokunmazlar dindar ve kindar nesil onlar

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.