Bekiroğlu’nun liste yorumu!

AK Parti İl Başkanı Av. Rumi Bekiroğlu, milletvekili aday listesini Hakimiyet’e değerlendirdi. 

Haber Yönetmeni Gülesin Ağbal Demirer’in sorularını cevaplandıran Bekiroğlu, Çorumlu’nun büyük ekseriyetinin partisinin milletvekili aday listesini beğendiğini iddia ederken, aday belirleme yöntemleri olan temayül, STK görüşü ve kamuoyu anketlerinin mevcut listeye yansıtıldığı görüşünde. Bekiroğlu, söyleşinin satır aralarında muhalefetin paralel yapı ve etkin köken üzerine siyaset yaptığını belirterek, seçimi açık farkla kazanacaklarını ileri sürüyor.

İşte Gülesin Ağbal Demirer’in Bekiroğlu ile yaptığı o söyleşi:

AK Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, 7 Haziran seçiminde yarışacak mevcut vekil listesinin, temayül yoklamaları, anketler ve STK’lardan alınan görüşlerle uyuştuğu fikrinde. Son yapılan anketlere göre seçimleri açık ara kazanacaklarını iddia eden Bekiroğlu, muhalefet partileri CHP ve MHP’nin listeleriyle ilgili olarak da “Biz kendi işimize bakarız. Yanımızda muhalefet bulamadığımız için kendimizle yarış halindeyiz.” değerlendirmesini yapıyor.

İktidar partisi olarak 7 Nisan’da en stresli parti sizdiniz.

Diğerleri stres yaşamadı mı?

CHP ön seçim yaptı rahattı, sizin 39 aday adayınız vardı. Aday belirlerken de bir çok aşama vardı. Bütün bunlar sizde stres yapmadı mı?

Öyle alıştık ki, bunlar artık mutad, normal işler.

Aday adayınız çoktu. Eskiler vardı, yeniler vardı.

Partiye halkın teveccühü çok fazla.

Mevcut listede 1. sıra adayınız aynı, Salim Uslu. Murat Yıldırım 3. dönem kuralından dolayı olmadı. Daha önceki seçimde 3. sıradan seçilen Cahit Bağcı, 2. sıraya geldi. 3. sırada kadın adayınız Lütfiye Hanım var. 4. sıra adayınız da sizden önceki il başkanı. Listede ne değişti sizce? Ya da şöyle sorayım, Salim Uslu ve Cahit Bağcı yeniden aday olduğuna göre, bu isimlerden memnuniyet mi söz konusu?

Sizin de söylediğiniz gibi 39 aday vardı ve genel merkez sadece bu 39 aday adayı için değil, diğer illerden müracaat edip ikinci tercih olarak Çorum’u isteyenler için de değerlendirme yaptı. Bu değerlendirmeler kamuoyu yoklamaları, anketler, STK’ların görüşlerinin alınması ve bunun temayül yoklaması şeklinde alınması ki, Çorum’da 1039 oy kullanıldı. 300 STK’nın görüşü alındı. Genel Merkez,  partinin tüm dinamikleri, özellikle teşkilatın ve partinin alt kademelerinin görüşlerini de baz alarak raporlar doğrultusunda bir değerlendirme yaptı. Sonuç olarak bu isimlerin ağırlık kazandığı anlamına geliyor. Nitekim kamuoyunda şöyle bir yanlış anlaşılma veya anlatma var herhalde; özellikle muhalefet partisi siyasi manada bunu polemik konusu yaparak milletvekillerinin çalışmadığı şeklinde bir argüman kullanıyor. Oysaki yapılan yatırımlar hizmetler bunun böyle olmadığını göstermekte. Şehrimizin geldiği yer, aldığı yatırımların arasında dağlar kadar fark olduğunu, kat kat üzerinde devletten yatırım aldığını görüyoruz. Bu hizmetlerin, milletvekillerimiz tarafından takip edildiği, diğer taraftan da genel merkezimizin de AK Parti teşkilatlarının çalışmasıyla olduğu bir gerçektir. Bu çalışmalar baz alınarak değerli milletvekillerimiz tekrar aday gösterilmiştir.  Bu değerlendirmeler sonucunda Türkiye genelinde 127 mevcut vekilimizin tekrar devamı yönünde karar verilmiştir. Burda şu da önemli bir kriterdir; seçmenler gönlünden geçirdiği kişinin aday olmasını ister. Bunu açıklama hakkı da var. Ama şu da önemli, iktidar partisiyiz. Ve iktidar partisi olarak anket sonuçları yine açık ara seçimleri kazanacağımızı gösteriyor. Devlette devamlılık esası vardır.

Yalnız AK Parti’ye yapılan eleştirilerden biri de şu ki, temayül yapıyorsunuz, bunun sonuçlarını paylaşmıyorsunuz ve itibar da etmiyorsunuz.

Temayül yoklamasına il başkanımız ve mevcut vekillerimiz girmedi. Onun haricinde 34 aday adayımız temayül yoklamasına girdi. Buradan çıkan sonucu biz biliyoruz. Diğer taraftan da STK temayülünde çıkan sonuçları bir kritiğini yaptığımızda mevcut listemizin STK temayülüne de uyduğunu görmekteyiz.

Listeyle ilgili nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Çok olumlu tepkiler alıyoruz. Mevcut vekillerimizin ve özellikle de 3. sırada bayan adayımızın olması, özellikle hanım kardeşlerimizin olumlu tepkisini alıyor. Yine teşkilattan daha önce il başkanlığı yapmış kardeşimizin aday gösterilmesinin tabiki olumlu yansımaları vardır.

Hiç olumsuz tepki almadınız mı yani? Listeyi beğenenler olduğu kadar beğenmeyenler de söz konusu.

Herkesin beğeneceği listeyi yapmak, bu tarz demokratik durumlarda mümkün değildir. Nasıl ki AK Partinin vekil adayları eleştiriliyorsa, başka partilerin adaylarının hepsinin erkek olması hiç eleştiri konusu olmuyor mu? Veya sadece toplumun bir kesimine yönelik aday olması eleştirilmiyor mu? Muhakkak eleştiriliyordur. Tabiki biz burada tüm kriterleri, tüm kıstasları değerlendirerek verilmiş bir karar olduğundan dolayı ve AK Parti siyasetinde genel merkezle teşkilatların uyum içinde çalışması bütün olarak ele alındığında verilen kararın yerinde olduğu inancındayız. 4 adayımızı da Meclis’e göndermek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz.

Bu gerçekçi bir yaklaşım mı sizce? CHP’nin mutlaka Çorum’da 1 milletvekili potansiyeli var.

Daha önceki seçimde 5 milletvekilimiz varken, 4 milletvekili çıkarmıştık.

O zaman da 1 milletvekili CHP’nindi ama.

Niye 4 olmasın ki. Listemiz toplumun tüm kesimlerini kucaklayabilecek bir liste.

3. sıradaki adayınız Lütfiye Hanım, 2011 yılında 4. sıradaydı. Lütfiye Hanım’ın oylarınıza etkisi nasıl olur?

Biz oy potanisyelimizin artacağı düşüncesindeyiz. 2011’de yüzde 61.8 oy almıştık. Olaya şöyle bakılmasını istirham ediyoruz; 550 milletvekili adayımız var. Bunların 99’u bayan. Yani Türkiye genelinde yüzde 20’ye tekabül eden bir bayan adayı kontenjanı kullandı AK Parti.  MHP ve CHP’nin erkek hegemonyası altında bir parti olduğu düşüncesindeyiz. AK Parti kadına önem veriyor. Kadının AK Parti ile değer bulduğunu kimse yadsıyamaz düşüncesindeyim. Çorum’un nüfusunun yüzde 52’si kadın. Diğer taraftan da sonuçta, İç Anadolu Bölgesinde Anadolu Kaplanı olarak nitelendirilen bir bölgede sosyol kültürel yapı da dikkate alındığında bu bölgenin bayanlarının bir sözcüsünün Mecliste olması gerektiği kanaatiyle Genel Merkezimizin takdiri ile 3. sırada bayan adayımız olmuştur. Nitekim 2011 seçiminde 4. sırada olan Lütfiye İlksen Hanım teşkilatlarla yoğun bir çalışma yapmıştır. Lütfiye Hanımın o dönemdeki çalışmaları hep bayanlara yönelikti. Biz toplumun bir kesimini temsil eden bayan kardeşlerimizin  Lütfiye Hanımla birlikte daha bir değer bulacağını, anlam kazanacağı düşüncesindeyiz.

Muhalefetin listesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz kendi işimize bakıyoruz.

Ama sizin için avantaj veya dezavantaj sağlayacak bir durum yok mu?

Birileri Murat 124’le 50 km. hızla giderken, yanımızda muhalefet bulamadığımız için biz kendimizle yarış halindeyiz. Kim kimi aday göstermiş, kim hangi partiyle, kimlerle beraber dirsek temasında, hangi paralellerle beraber çalışıyor, çok da umursamayız. Biz şuna inanırız; AK Parti memleketini, milletini, devletini düşünen, tek bayrak, tek devlet, tek millet, tek vatan düşüncesiyle hareket eden bir parti olması hasebiyle, şehrimizde ve ülkemizdeki güzel ortamın devamını sağlamak, istikrar için, tekrar huzurun, refahın, özgürlüğün, kalkınmanın yeni Türkiye’nin doğuşu için var gücümüzle çalışmaktan başka bir düşüncemiz yok. CHP’nin 4 milletvekili adayının da belli bir kesimin temsilcisi olması, oysaki CHP Çorum’un her yerinden az veya çok oy alırken sadece etnik kökenli birilerini aday göstermesi kısır döngüye yol açmıştır. Öte yandan MHP’nin paralel yapıyla kurduğu ittifakın yansımasını görmüş bulunmaktayız.

Adil Düzen’in teorisyenlerinden Arif Ersoy aday adayınızdı. Aday gösterilmedi. Çorum’da SP ve BBP ortak aday gösterdi. Ersoy’un aday gösterilmemesi Milli Görüş tabanından size gelen oyları etkiler mi?

Etkileyeceğini sanmıyorum. Arif Hocamızın aday adaylığı sürecinde yaptığımız görüşmelerde Adil Düzenin teorisyenlerinden Prof. Dr. Arif Ersoy netice itibariyle memleketin menfaati, geleceği için milli görüş kökenindeki insanların da artık AK Parti’de olması gerektiğine inandığı için bu partide aday adayı olduğunu deklare etti. Hizmetin, özgürlüklerin, memleketin ve milletin, vatanım diyerek bu sevdayla çarpan kalplerin yuvasının AK Parti olduğunu  söyledi. Seçmenin de bu düşüncede olduğunu biliyoruz. Öz itibariyle Sayın SP Genel Başkanı’nın son zamanlardaki söylemlerine dikkat ederseniz, sağ veya sol düşüncenin kendileri için çok anlam ifade etmediğini belirtti. BBP de malum, Cumhurbaşkanlığı seçiminde izlediği politikalar seçmenini, tabanını küstürdü. SP ve BBP tabanından AK Parti’ye kayma olduğu herkes tarafından biliniyor. Bunun sonuçları seçimden sonra görülecektir. BBP ve SP’nin tabanı AK Parti’dedir şu anda. O nedenle kesinlikle bir sıkıntı yok.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.