Anadolu’da ilk üniversite

Hitit Üniversitesi plastik oyuncak, giysi, ayakkabı ve türevi eşyaların analizinde Anadolu’nun ilk akredite üniversitesi oldu.

18 Ekim 2021 Pazartesi 16:06
Anadolu’da ilk üniversite

Hitit Üniversitesi plastik oyuncak, giysi, ayakkabı ve türevi eşyaların analizinde uluslararası standartlarda akredite laboratuvara sahip, Anadolu’nun ilk üniversitesi oldu.

Türk Akreditasyon Kurumu, Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (HÜBTÜAM) plastik eşyaların test ve analizi konusunda yetkilendirdi.

HÜBTÜAM Müdürü Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, yaptığı açıklamada, HÜBTÜAM’da 2017 yılından bu yana giyecek ve plastik oyuncaklarda ftalat, azo boyar gibi zararlı maddelerin analizinde bölgeye hizmet verdiğini söyledi.

Söz konusu analizler alanında uluslararası akreditasyon alabilmek için çalışmalarının yaklaşık 2 yıl önce başlatıldığını ifade eden Kurtbaş, "Gelmiş olduğumuz noktada, Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi, özellikle plastiklerde, giysilerde ve ayakkabılarda ftalat azo boyar, pah, krom altı gibi zararlı maddelerin analizleri konusunda akredite bir laboratuvar denetimini başarıyla atlattı."dedi.

Yurt dışı ve yurt içinden gelen plastik oyuncak ve türevlerin standartlara uygunluk testlerinin, artık Hitit Üniversitesi’nde yapılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Kurtbaş, şunları kaydetti:

"Ticaret Bakanlığıyla yaptığımız ön görüşmelerde bölgemizde özellikle yurt dışından gelen, yurt içinde üretilen ve insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek zararlı maddelerin tahlili, test ve analizlerini laboratuvarımızda yapabileceğimizi arz ettik. Bu anlamda bölgemizde hizmet veren bir laboratuvar zaten bulunmamaktadır. Gelmiş olduğumuz noktada, ülkemize ve milletimize yararlı sonuçlar sunmayı temenni ediyoruz."

‘ANADOLU'NUN TEST MERKEZİ OLABİLİRİZ’

Plastik eşya ve türevi ürünlerin, standartlara uygun üretilip üretilmediği konusunda denetimlerin hayati önem arz ettiğini ifade eden Prof. Dr. Kurtbaş, şunları kaydetti:

“Ucuz, işlemesi daha kolay bir ham madde olduğu için plastik eşyaların piyasada giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Dolayısıyla halk sağlığını korumak ve kullanıcıların gönül rahatlığı içinde bu ürünleri kullanabilmesini sağlamak için bu ürünlerin düzenli olarak denetlenmesi gerekiyor. Türkiye'de bu anlamda çoğunlukla İstanbul bölgesinde analizler gerçekleşmektedir. Bakanlık tarafından Anadolu'nun çeşitli yerlerinde bu kapsamda yapılan piyasa denetiminden elde edilen ürünler İstanbul bölgesindeki akredite laboratuvarlara gönderilmekte, burada analizleri gerçekleştirilerek uygun olup olmadıklar belirlenmektedir. Hitit Üniversitesi olarak biz de bu alanda akredite laboratuvara sahip olduktan sonra, Ticaret Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yaptık ve önemli rol oynayabileceğimizi arz ettik. Bu girişimlerimiz olumlu sonuçlanırsa, Hitit Üniversitesi, Anadolu’nun test ve analiz merkezi olabilir. Şu anda, üniversite laboratuvarı olarak bu kapsamda akredite tek laboratuvarız.” 
 

Son Güncelleme: 18.10.2021 17:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İskilipden 2021-10-18 16:40:33

İskilipe Ayakkabıcılık bölümü açılmalı düşünülmezmidir?
Teklifte amaç ilçenin en eski el sanatçı olarak bu branşın bilinmesi ve ilçede faaliyet gösteren fabrikaların olması.
Ayrıca Kalaycılık bakırcılık da eriyor bu bölüm de Belediyenin ve halk eğitim tarafından desdeklenenerek finansa edilerek bu branşın canlanması gereklidir sağlıklıdır bakır. bu bölüm yönünden de üniversite desdek olmalıdır.

Avatar
Çorumlu 2021-10-18 17:17:08

Söyleyin de rektör Veteriner Fakültesini faaliyete geçirsin. Şimdiye kadar ne yaptığını da anlarsın...

Avatar
İLHAN 2021-10-20 09:44:52

OLALIM YEREL YATIRIMCILARI GEZELİM ÜNİVERSİTE OLARAK İŞ BİRLİĞİ YAPALIM AYAĞA BEKLEMEYELİM HALKIN ARASINDA GÖRELİM......

banner165