Cumhurbaşkanı Antarktika'ya dikat çekti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri töreninde Antarktika'ya dikkat çekerken, 2017 yılında oluşturulan 9 kişilik ilk ekipte Hitit Üniversitesi de yer almıştı.

31 Aralık 2019 Salı 00:48
Cumhurbaşkanı Antarktika'ya dikat çekti

Ankara’da düzenlenen TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri töreninde konuşan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin Antarktika’nın geleceğinde söz sahibi olmak istediğini” söyledi.


Antarktika’ya kurulacak bilim üssü çalışmaları için 2017 yılında oluşturulan 9 kişilik ilk ekipte Hitit Üniversitesi de yer almıştı. Antarktika Bilim Üssü Projesi kapsamında bilimsel çalışmalar yapmak üzere yola çıkan ve Hitit Üniversitesi, İTÜ ve KTÜ öğretim elemanlarından oluşan Araştırma Ekibi, Antarktika’da Türkiye'nin kuracağı bilim üssü için fizibilite çalışmaları ile pek çok bilimsel çalışmayı gerçekleştirerek, Nisan ayı ilk haftasında ülkemize geri dönmüştü.
BBC’nin aktardığına göre, “Kutuplarda ülkemizin bayrağını dalgalandıran Türkiye Antarktika bilimsel araştırma kampı da kuruldu” diyen Erdoğan, kamp bünyesindeki meteoroloji istasyonunun faaliyete geçtiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın deniz tabanı haritalandırmasının tamamlandığını aktardı.
Konuyu Britanya Başbakanı Boris Johnson’la da görüştüğünü belirten Erdoğan, “Belki de İngiltere ile birlikte orada bu çalışmayı daha da yaygınlaştırarak sürdüreceğiz” dedi.
Erdoğan, “Nihai hedefimiz Antarktika Anlaşmalar Sistemi’nde gözlemci ülke statüsünden danışman ülke statüsüne geçerek kıtanın geleceğinde söz sahibi olmaktır diye belirtti.
dünyanın en güneyinde yer alan buzlarla kaplı Antarktika kıtası hiçbir ülkenin toprağı olarak kabul edilmiyor.
Yerleşik bir insan topluluğunun yaşamadığı kıtada yalnızca bilimsel faaliyetlerde bulunmak üzere geçici olarak giden bilim insanları kalıyor.
Dünyanın en az yağış alan kıtasında penguenler, deniz aygırları ve az sayıda bitki türü yaşıyor.

Son Güncelleme: 31.12.2019 14:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165