HİTÜ geliştirdi, bir çok alanda kullanılıyor

Hitit Üniversitesi Teknik Bilimler MYO'dan iki öğretim elemanı, ileri seviye toz enjeksiyon kalıplama makinesi geliştirdi.

14 Haziran 2021 Pazartesi 17:53
HİTÜ geliştirdi, bir çok alanda kullanılıyor

Hitit Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan iki öğretim elemanı, savunma sanayiden biyo-malzeme üretimine kadar birçok alanda kullanılabilecek ileri seviye toz enjeksiyon kalıplama makinesi geliştirdi.

Yapılan açıklamaya göre, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu  Elektrik ve Enerji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuna Aydoğmuş ile Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü Öğr. Gör. Bünyamin Çiçek, Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğretim üyelerinin teklifi üzerine, granülpresi, plastik enjeksiyon kalıplama ve polimer tork ölçer makinelerinin test sürecini tek makinede toplamak üzere, 2020 yılının Kasım ayında çalışma başlattı. 3 ay gibi kısa sürede tasarım sürecinin tamamlandığı çalışmada, yerli ve milli olarak tasarlanan yeni makinenin prototipinin üretimi de tamamlandı.

Dr. Öğretim Üyesi Tuna Aydoğmuş, yaptığı açıklamada, Selçuk Üniversitesi altyapı projesi kapsamında finanse edilen çalışmalarında, yerli ve milli olarak geliştirdikleri ileri seviye toz enjeksiyon kalıplama makinesinin tasarım ve otomasyon aşamasında öncü olduklarını söyledi.

Makinenin, yaklaşık 10 bin eurohitit ünivcerluk maliyeti bulunduğunu dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Aydoğmuş, "Tasarım ve üretim süreci toplam 6 ay süren makinemiz, savunma sanayisinden biyo-malzeme alanına kadar her alanda kullanılmaktadır” dedi.

‘YÜZDE 50 DAHA FAZLA KAZANÇ SAĞLIYOR’
Yeni formülasyonlar kullanılarak, ortaya farklı özellikleri optimize edilmiş malzemelerin üretiminde kullanılan söz konusu makinenin, piyasada 3 ayrı makine tarafından gerçekleştirilen işlemleri yapabildiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Aydoğmuş, şöyle konuştu:

“3 farklı makinenin tek bir ünitede birleştirilmesine bağlı olarak üretim maliyetlerini de önemli oranda düşürmektedir. Yüzde 50 daha fazla kazanç sağlıyor. Bu makinenin imalat sektörüne kazandırılması bu anlamda önemli. Yurtdışı menşeili makineleri almak yerine Türkiye’de yapılarak yerli ve milli makineyle çok daha fazla kazanç sağlayacak bizim bu makinemizin tanıtımını yaparak sanayi sektörümüze kazandırmak istiyoruz.”

Son Güncelleme: 15.06.2021 00:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hüseyin Tığlı 2021-06-15 08:57:13

Tebrikler. Hocalarımıza başarılarının devamını diliyorum.