Hitit Üniversitesi'nde yürütülen projeyle ilk defa pirinç kabuğundan elde edilen yüksek özellikli silisyum karbür, seramik malzemenin takviyesinde kullanarak dayanıklı kompozit malzeme geliştirildi.
Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Bağcı, yerel kaynaklar kullanarak seramik malzemenin dayanıklılığını geliştirmek amacıyla bir proje başlattı.
Proje kapsamında Osmancık’ta yetiştirilen pirinçlerin kabuğu kullanılarak elde edilen silisyum karbür ile hem dayanıklı hem de sürdürülebilir bir kompozit malzeme geliştirildi.
Doç. Dr. Bağcı, seramik malzemenin su ve alüminosilikat atıklarından üretilebildiğini ifade ederek “Seramik malzeme, endüstride düşük teknolojiden yüksek teknolojiye kadar pek çok alanda kullanılabiliyor. Bu anlamda çok avantajları var. Yalıtım, filtre malzemesi olarak ve yangına dayanıklı kaplama malzemesi olarak kullanılabiliyor.” dedi.
Seramik malzemedeki en büyük dezavantajın, üretim esnasında suyun uzaklaşmasıyla oluşan kanallar olduğunu söyleyen Bağcı, şöyle devam etti:
“Bu kanallar kırılganlığa neden olmakta ve bunun için de birçok çalışma yapılmıştır. Bunları takviye etmek üzere birçok fiber (lifsi yapılar) dediğimiz malzeme kullanılmıştır. Seramik malzemenin üretildiği yere göre kullanılan başlangıç malzeme de değiştiğinden, biz de hem ana malzemenin hem de kompozitinin üretilmesinde bölgede hangi malzemeyi kullanabileceğimizi değerlendirdik. Aynı zamanda günümüzde malzeme üretimi veya geliştirilmesi sırasında küresel ısınmanın azaltılması çok önem arz etmektedir. Bu anlamda yerel kaynakların da takviye malzemesi üretiminde kullanılmasının faydalı olacağını düşünerek bir proje başlattık."
Bu doğrultuda pirinç kabuğunu kullanarak önce dayanıklı silisyum karbür seramik fiberler ürettiklerini kaydeden Bağcı, “Dolayısıyla pirinç kabuğundan ürettiğimiz silisyum karbür ile malzemenin dayanımını takviye etmiş olduk. Sonuç olarak hem hali hazırda yerel kaynaklardan üretilebilen ana malzemenin yanında silisyum karbürü de yine yerel pirinç kabuğundan üretmiş olmamız tam sürdürülebilir yaklaşımla bir kompozit malzeme üretilmesini sağladı.” dedi.
Bağcı, literatürde seramik malzemelerde yaygın olarak fiber takviyeler kullanıldığını, ancak bu pirinç kabuğundan elde edilen silisyum karbür ile bu yöntemin ilk kez denendiğini vurguladı.