Teknokentimiz var ama…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin 2020 performans endeksini açıkladı.

05 Aralık 2021 Pazar 21:24
Teknokentimiz var ama…

MUSTAFA DEMİRER

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin (TGB) 2020 Performans endeksini açıklandı.

63 FAAL TEKNOKENT ARASINDA 56’INCIYIZ

Edindiğimiz bilgilere göre; Türkiye’de kurulu 89 Teknoloji Geliştirme Bölgesi arasında eksiği bulunmayan, tam faal olan 63 Teknokent arasında Hitit Üniversitesi Teknokent, 2020 yılı performans endeksinde 56’ıncı sırada yer aldı.

Kasım 2021 itibariyle ülke genelinde 89 adet teknoloji geliştirme bölgesi kurulmuş durumda. Ancak bunlardan 73’ü faal.

İLK VE TEK

Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin Haziran 2014’te Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan binasının temeli atılarak çalışmalara başlandı. Çorum Teknokent Türkiye’de (ilk ve muhtemelen tek) kalkınma ajansları tarafından desteklenen güdümlü proje kapsamında hayata geçirildi. Faaliyete geçtikten sonra 2017 yılında 50 aktif teknoloji geliştirme bölgesi içinde 40’ıncı sırada yer alan Çorum TGB, kısa bir süre önce açıklanan 2020 yılı performans endeksleri genel sıralamasında 63 faal teknopark içinde 56’ıncı sırada yer aldı.

ÜNİVERSİTE ÜST YÖNETİMİ DAHA FAZLA SAHİPLENİRSE…

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin her yıl yapılan başarı sıralaması üniversitelerin gücünün Teknokent’lere yansıması olarak yorumlanıyor. Yani üniversiteler ne kadar güçlü olursa, Teknokent’leri de o kadar güçlü oluyor. Bu durumda Hitit Üniversitesi’nin üst yönetiminin sürece daha yoğun bir destek vermesi ve sahiplenmesi gerekiyor.

TIPKI SİLİKON VADİSİ GİBİ

Bazı kaynaklarca geçmişi 19. Yüzyılın ortasına dayandırılsa da, günümüzde kullanılan anlamıyla hayata geçen ilk teknokent 1952 yılında Silikon Vadisi adıyla ABD’de kurulmuş. Bilişim, iletişim, sosyal medya başta olmak üzere dünyanın en büyük 2000 teknoloji şirketine ev sahipliği yapan Silikon Vadisi’nde yıllık üretim 275 milyar dolara ulaşıyor.

DAHA FAZLA ŞİRKETE EV SAHİBİ OLALIM

Türkiye’de ihracat yapan iller arasında üst sıralarda olan Çorum’da, Teknokentimizin daha fazla şirkete ev sahipliği yaparak tıpkı Silikon Vadisi’nde olduğu gibi, başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ülkemize yüksek katma değer üreten ürünlerin geliştirilmesi konusunda öncü rol olması bekleniyor.

Son Güncelleme: 07.12.2021 12:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorum'lu 2021-12-06 14:40:21

LİYAKAT OLMADIKÇA BİR ADIM İLERİ GİDEMEZSİNİZ. O ONUN ADAMI, ŞU ŞUNUN ADAMI, BU BUNUN ADAMI HERKES ADAMINI BİR YERLERE GETİRMEYE ÇALIŞIRSA TÜRKİYE HEP YERİNDE SAYAR, SAYMAYA DEVAM EDER. YAZIK ÇOK YAZIK. BERBERDEN KASAP OLMAZ, KASAPTAN BERBER OLMAZ. ANLAYANA.....

Avatar
Ne ekersen onu biçersin 2021-12-06 10:49:19

Üniversite sahip çıkmazsa olacağı bu...

Avatar
Çorumlu 2021-12-07 11:17:23

Torpilin adam kayırmanın olduğu yerde bilim olmaz