Üniversite geliştirdi, radyasyonu zırhlıyor

Hitit Üniversitesi’nde Radyasyon Zırhlama Ürünü geliştirildi.

13 Haziran 2022 Pazartesi 18:10
Üniversite geliştirdi, radyasyonu zırhlıyor

Hitit Üniversitesi’nde Radyasyon Zırhlama Ürünü geliştirildi.

Yürütülen bir proje kapsamında radyasyonun yoğun olduğu yerlerde zırh görevi üstlenecek alternatif bir malzeme üretildi.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyfi Şevik’in danışmanlığında, Elektrik ve Enerji Bölümü Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Programı öğrencilerinden Pelin Bayaner tarafından “Farklı nanomateryaller kullanarak radyasyon zırhlama ürünü geliştirilmesi” başlıklı proje hazırlandı. Üniversite-sanayi işbirliğinde yürütülen ve TÜBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında da desteklenen proje kapsamındaki çalışmalar tamamlandı.
Doç. Dr. Şevik yaptığı açıklamada, radyasyon zırhının geliştirilmesine yönelik Çorum’da faaliyet gösteren 4D Makina ve Teknoloji firmasının desteğiyle yürüttükleri çalışma kapsamında, yumurta kabuğu, grafen, bakır, aliminyum, kalsiyum ve silisyum karbür kullanarak yeni zırhlama ürünü geliştirdiklerini bildirdi.

Dünyada radyasyon ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için başvurulan zırhlama yönteminde en çok kullanılan malzemenin kurşun olduğunu belirten Doç. Dr. Şevik, “Radyasyona karşı röntgen odalarındaki duvar, zemin ve diğer yüzeyler, yüzde 100’e yakın saflıkta kurşun levhalarla donatılmaktadır. Ancak son yıllarda, maliyeti çok yüksek ve sağlık açısından sıkıntılı olan kurşuna alternatif ürün geliştirmek için pek çok çalışma yapılmaktadır. Bizim projemiz kapsamında da kurşuna alternatif yeni bir materyal ve geometri ile radyasyon zırhı geliştirdik. Ürettiğimiz yeni malzemelerin kurşuna alternatif olabileceğini düşünüyoruz.”dedi.

RADYASYONU % 59 AZALTIYOR

Yeni geliştirdikleri malzemeleri, radyasyon üzerindeki etkisini anlayabilmek için 5 mm ve 10 mm’lik olmak üzere iki farklı boyutta ürettiklerini anlatan Şevik, “Bu malzemeler arasında, yumurta kabuğundan geliştirdiğimiz yeni zırhlama ürününün radyasyonu en fazla soğuran ya da geçirgenliğini düşüren bir özelliğe sahip olduğunu tespit ettik. Yumurta kabuğu kullanarak geliştirdiğimiz 10 mm’lik malzemenin, radyasyonu yüzde 59,61 oranında azalttığını gördük.” diye konuştu.

ÜRETİM MALİYETİ VE SÜRESİ ÇOK DÜŞÜK

Hitit Üniversitesi Teknokent’te faaliyet gösteren 4D Makina ve Teknoloji Firması’ndan Dr. Bünyamin Çiçek de firma olarak destek verdikleri söz konusu projenin başarıyla sonuçlandığını belirterek, “Proje kapsamında geliştirdiğimiz yeni zırhlama ürünlerinin, üretim maliyeti ve süresi çok düşük. Bu tip malzemeler, talaşlı imalat yöntemi kullanılmasına bağlı olarak çok yüksek fiyatlarla üretilirken, biz 3D yazıcı mantığıyla 100 kat daha ucuz bir maliyetle bunun üretilebildiğini ortaya koyduk” ifadesini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tebrikler 2022-06-14 09:36:35

Gerçekten harika bir icat. Hocalarımızın eline koluna sağlık. Meslek Yüksekokulları gerçekten bu işlerin omurgası. Yerli ve Milli her adım desteklenmeli. Hatta bu haberde Son Dakika'ya çıkmalı.

banner165