Çorum’da 3 dönem milletvekilliği yaptı, ardından Maarif Vakfı’nda görev aldı. Son olarak Türkiye’nin Azerbaycan Büyükelçisi olarak atandı. Hemşehrimiz Doç. Dr. Cehit Bağcı’dan bahsediyoruz.

‘Çorumluyuz birbirimizden sorumluyuz’ veya ‘Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz’ sloganından hareketle, Azerbaycan ile Çorum arasında ekonomik, kültürel ve eğitim başlıklarında ilişkileri geliştirmek, yeni pazarlar ve sektörler bulmak, eğitim ve kültürel işbirliklerini artırmak için bir şeyler yapılabilir.

Küçük bir araştırma ile neler yapılabileceğini hatırlatalım;

Mesela; Hitit Üniversitesi ile Azerbaycan’daki üniversiteler arasında işbirliği protokolü imzalanabilir. Geçtiğimiz günlerde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne 30 öğrencinin kayıt yaptırdığı ve büyükelçimiz tarafından uğurlandığını gördük. Sivas’a 30 öğrenci gittiyse neden Çorum’a da 50 öğrenci gelmesin?

İşgalden kurtarılan Karabağ’ın alt ve üst yapı yatırımları ile kalkındırılması gündemde. En yakın partnerin Türkiye olacağı kuşkusuz. Hazır böyle bir fırsat elimizde iken Karabağ’ın tarımsal potansiyeli nedir? Tarımsal faaliyetle ilgilenen Çorumlu firmalarımız büyükelçi aracılığıyla Azerbaycan’da irtibata geçebilir. Bu arada bazı hemşehrilerimizin bölgede çeltik üretimine başladıkları bilgisi var.

Toprak sanayide (seramik, vitrifiye ve yapı malzemlerinde) üretim imkanları ve Azerbaycan’ın pazar potansiyeli araştırılabilir. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Odası öncü olabilir.

Hazar Denizi kenarına yeni bir serbest bölge kuruluyor. Çorum serbest bölgede yer alabilir mi?

Pek çok yatırımcının Azerbaycan’ın üretim üssü olma imkanını araştırdığı yazılıp çiziliyor. Azerbaycan’da üretip Rusya ve Türk Cumhuriyetlerine pazarlama fırsatları değerlendirilebilir mi? Malum Türkiye ve Çorum’dan pek çok yatırımcı Türk Cumhuriyetleri’nde ticaret yapıyor.

Yine Kısa adı İBF olan (Uluslarası İş Forumu) bu yıl Kasım ayında Azerbaycan’da kapsamlı bir organizasyon yapacakmış. Çorum’dan firmalar bölge ile ortaklıklar, yatırım avantajları, üretim imkanları ve pazarlama için bu foruma katılsa faydalı olmaz mı?

Bunların hepsi mümkün olabilir. E neyi bekliyoruz öyleyse?..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.