Çorum’un şehir içi trafikte yaşadığı sorunlar yumak gibi katlanıyor, farkındayız zaten. An ben an kendimizi içinde bulduğumuz problemli trafik herkesi çileden çıkartıyor. Çorum’a özellikle yaz aylarında dışardan gelen hemşehrilerimiz, misafirlerimiz akmayan trafiğe hayret ediyor. Haliyle de Çorum’un bu soruna ne zaman neşter vuracağını soruyor.

Mesela: araç ve nüfus yoğunluğuna rağmen bazı büyük şehirlerin çoğunluğunda tıkır tıkır işleyen bir trafik akışı var.

Çorum ölçeğinden daha büyük bazı kentlerde imar ve alt yapı önceden planlanmış olmalı ki, trafikte ahenk sağlanmış, bekleme süresi kısalmış. Stres, tartışma minimum düzeyde. Sürücü ve yayalar birbirine saygılı, kurallara riayet etme, caydırıcı önlemler vs. genel-geçer ilkeler kusursuz işliyor.

Oysa Anadolu kenti Çorum’da trafik yıllardır kronikleşmiş bir dert. Ana arterler, geçiş güzergahları, kavşak noktaları tıkanıyor. Günün büyük bölümünde bir yerden başka bir yere ulaşmak çileye dönüşüyor. Yayaları düşünülmeyen kavşaklar mevcut. Mecbur kalmasan taşıta binmek, trafiğe çıkmak içinden gelmiyor insanların. Kaldırımlar işgal altında. Motosiklet, bisikletler yayalarla birlikte seyir halinde. Trafikte büyük araç, küçük araç, motorlu, motorsuz, bilimum her şeyle, her an karşılaşıp sürprizler yaşayabilirsiniz.

Eski ve yeni dokudaki yerleşim bölgelerinde, bir çok ana caddede, kavşaklarda hem araç hem yaya trafiğinde uzun süreli beklemeler artık mecburiyete dönüşmüş durumda. Bu şehirde ‘trafik akmıyor’. Çünkü dün ve bugün uzun ve orta vadeli planlamalar göz ardı edilmiş. Kalıcı değil geçici alt yapı tedbirleri alınmış. Anlık durumlara göre vaziyet alınması durumu içinden çıkılmaz hale getirmiş.

Yıllardır şehrin trafik master planı hazırlığından bahsedilmesine rağmen ortaya somut bir şey sunulamıyor. Şehir trafiğine neşter vurma yetki ve sorumluluğuna sahip olanlar kente nefes aldıracak radikal, cesur kararlar alamıyor. Paydaşlar çözümü birbirine havale etmekle ve/veya günü birlik önlemlerle yetiniyor.

Sonuç itibariyle Çorumlu, akmayan bir trafiğe mahkum ediliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
izmirli 2019-07-21 01:30:13

Buyuk bir sehirde yasiyorum boyle trafik gormedim.suruculerde saygi yok kurallara uymuyorlar.birde aracla sehir merkezine geliyorlar.iki sira park ediliyor.trafik memurlari gorevlerini yapmiyor bunlar benim nacizane tesbitim.