Herkes kendine göre Türkiye’nin asıl meselesi şudur diye -çıkmak bilmediği- söze giriyor ya bunun nedenini buldum, hacı abiler… Herkes kendi sorununu memleketin yegâne meselesi sanıyor. Hastalığı artıp, daha ileri gidenler ise kendisini memleket, sonra millet, sonra Türkiye sanıyor. Ellerinin ve ayaklarının bittiği yeri vatanın sınırları filan da sandığı oluyor ki bu artık son kerte. Akıl sağlığı bu kerteden uçucu bir hal alıyor, hacı abiler ve yarıhacı ablalar.

Adam deprem uzmanı… Kıytırık bir iki kırığa yattığı yerden bakıyor. Hayatında, deprem esnasında hiç şehadet getirmemiş. Depremler ve buradaki kırık Türkiye’nin en önemli meselesiymiş de bu kırığa sahip çıkılmazsa ülkemiz ortadan ve yanlardan ikiye ayrılacakmış. 

Adam STK’cı, nam- ı diğer sivil toplum kuruluşcusu... Ülkemiz ve milletimiz el ele vermeli ve birlikte sivil toplum kuruluşlarının öngördüğü sorunları masaya yatırmalı, o masada o sorunlar çözelti otuyla çözülmeliymiş. Sivil toplum kuruluşu, şu tamlamayı üç kez tekrar eden adam bunun anlamsızlığını anlar, bir daha o semte uğramaz. Sivil toplum ne demek yahu?

Adam bilim adamı, prof, doç, dr, asist vs… Ülkemizin asıl meselesi bilimsel çalışmaların önünün tıkalı olması ve bilimin ışığında yürümeyişimizmiş. Bilimin ışığı nasıl bir şeyse ışığında dura dura ışık çalmış bu herifleri. Işık çalması soğul algınlığından fenadır. 

Adam eğitimci… Türkiye’nin asıl meselesi ezberci eğitim ve hatta eğitimsizlikmiş. Lan gevrek, ezberci eğitim dediğin bütün eğitimlerin anasıdır. Ben hala, 35 yıl önce dedemin ezberlettiği namaz sureleriyle namazımı kılıyorum. 35 yıl aklımda durduğuna göre ezberci eğitim mubarek bir şey. Eğitimsizliğe gelince sayın bay eğitimci, önce kendini nasıl eğittiğini şöyle etraflıca izah ederek bizi eğitebilirsin mesela. 

Adam paralel… Her meselede orta yolu bulmaya çalışa çalışa, yeryüzünü kirleten bütün fitnecilerle iş tutmaktan fikrinin eklem yerleri dırık tutmaz olmuş hala en büyük sorunumuz diye cümleye başlıyor. Hey ya rabbim! “Neymiş efendi, anlat bahayım asıl mesele?” diye boş bulunup bir soru sorsan kafasındaki kelimeler alev alacak. Beyin kendini yakacak.

Adam çiftçi… Başımızdaki sıkıntının devletin çiftçiye değer vermemesi olarak asıl sorunu belirleyen arkadaş, yetiştirdiğin dereotlarına kattığın hormon seni etkilemiş olmasın ya da patatesi püre yapı tereyağı diye insana itelemek derdinden çürümüş olmasın o ultra natürel ve sempatik, sosyolojik kafan. 

Adam dinci… Üç tarafı denizlerle çevrili olan güzel ülkemizin asıl meselesi dinden uzaklaşmamızmış. Kendisi dine ne kadar yakınsa artık bu önermesini de en konformist, en kolonyalist, en emperyalist en hümanist, en pisist halde söylüyor ya edecek kelam yok vallahi.

Adam dindışı… Bizim geri kalışımızdaki asıl neden bağnazlığımızmış ve gelişmek için dinin prangasından kurtulmalıymışız. Pranga ayağa bağlanıyor ama bu tiplerin tam şah damarına bağlanmış, pranga. Üstelik bir tane değil, damarındaki kanın bile ucuz insanların emriyle aktığı bu tipler sorun şu diyorsa eğer, kesinlikle orada sorun morun yoktur. 

Adam devletmemuru…Dört mevsimin birden yaşandığı vatanımız diye başladığı cümleye nuh nebiden kalma işe yaramaz, evrak-ı metrukeleri asıl sıkıntılarımız diye madde madde sıralamak hangi alışkanlığın artığıysa insana cinnet geçirtir. (cinnet getirmek ifadesi bal gibi yanlıştır). Hayatında takvim yaprağına bile göz atmaktan yoksun bu elemanlara “kumda oynamanın felfesesi” (felsefesi değil) kitabı tavsiye ederiz. 

Adam gazeteci… Bünyeleri, karşılaştığı her şeyi sorun olarak görme fetişizmine yenik düşmüş bu kişilikler asıl mesele saymazlar, asıl meseleleri, asli sorunları bütün çoğulluklarıyla birlikte sayarlar. Hele yazdığı iki kelimenin bir araya gelmesini uzaktan seyrettikçe, narsist eğilimlerde devreye girer ki o zaman tadından yenmeyecek bintürlü çıkar ortaya. Parklara ve festivallere karşı gelmek mızraklarının ucuna taktıkları ise bezden yapılma balonlardır.

Adam emekli, adam işsiz, adam işadamı, adam şu, adam bu… Yani vesselam; bütün insanlarımız kendi içinde bulunmadığı bir meseleyi bile şüheda fışkıracak, toprağı sıksan da şüheda memleketimizin asıl ve tek meselesi olarak görüyor. Az deştiğimizde herkesin yalana yakın sözler ettiği de gün gibi açığa çıkıyor. Nerede yer bulacaksa oraya dair büyük büyük, himalaya ağırlığında analizler, sentezler, antitezler, anti bakteriyel sözler… Kuru gürültü yani anlayacağın hacı abi. 

Yani anlayacağın hacı abi, asıl mesele bunlar desem ayıp olur mu ki? Dur şöyle diyeyim o zaman;  sahte mesele bunlar, işte bunlar hep sahte mesele…

*Bu yazıdaki adam sözcüğü varlık ve insan manasına olup kadınları da kapsamaktadır. Ayrıca; Çorum Çan Saati’nin yanında Belediye binasının önündeki parka ve havuzların oraya yüzlerce güvercin geliyor. Anneler, babalar, çocuklar orada oturuyor… Ama aşk, şevk ve gösterişten yarılan bazı anneler, çocuklarının güvercinlere taş atmasına, ezmelerine bir kez olsun; “dur yavrum” demeye tenezzül dahi etmiyorlar. Bunlara hayır dua edecek değiliz, ıslah etsin diye Allah’a havale edecek kadar da itikadımızı yitirmedik. Varsın helak olsunlar. 

Çocuğuna merhamet öğretmeyen anneye helak olmak bile büyük bir lütuftur, Biline!!! Belki de bilinmeye???




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adınız Soyadınız 2014-06-26 10:10:11

her ne olursa olsun; annelere, bırakın onu herhangi bir insana lanet okunmaz!

Avatar
Alim cosgun @Adınız Soyadınız 2014-07-14 12:30:44

turkiyenin en būyūk meselesi egitim egitim egitim egitim egitim.ne zaman turkiyede yeni bir egitim sistemi gelir yeni dogan cocuklar bu egitim sistemiyle egitilir bu cocuklarda bu sistemle yasamaya baslarlar ozaman 20 veya 30 sene sonra turkiye duzelir yaliniz bu cocuklari egitecek ogretmenleri de oce egitmek lazim buda nasil olur siz hesabini yapin

Avatar
Adınız Soyadınız @Alim cosgun 2014-07-15 12:31:06

yeni doğan çocuklar eğitim sistemiyle eğitilmez, aile ile eğitilir. biraz mantıklı cümleler kuralım lütfen.

Avatar
hudayi nabit 2014-07-16 21:22:35

alim coşkun çok özür dilerim bi daha yapmam.. sen ne dersen öyledir.bi daha dünyanın en mantıklı cümlelerini seçeceğim. tekrar özür.

banner165