Kabinede yer alan her bakanın Çorum ziyareti önemli, ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun ilimize gelmesi daha farklı bir önem taşıyor.

22 Şubat Pazartesi (yarın) günü kente geleceği açıklanan Bakan Karaismailoğlu, Kırkdilim tünellerinde ışık töreni ile Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim Araştırma Hastanesi önünde dalma kavşak ve Çevre Yolu İskilip Kavşağı’na çok fonksiyonlu seviyeli kavşak projelerini yerinde inceleyecek.

Peki Ulaştırma Bakanı’nın ziyareti ile ilgili yerel siyasetin temsilcilerinin ajandalarında neler var?

KIRKDİLİM TÜNELLERİ PLANLANDIĞI GİBİ

Kırkdilim Tünelleri’nde planlanan çalışmaların aksamadan devam ettiği, hem  müteahhit firma hem ilgili bürokratlar hem de siyasetin temsilcileri tarafından sık sık dile getiriliyor.

Çorum’un o istikametteki ilçelerinin tamamının ortak talebi Osmancık, İskilip ve Laçin güzergahında yapımı devam eden yol inşaatlarının ivedilikle hızlandırılması, böylece Kırkdilim tünellerinde ortaya çıkan ışığın daha net görülebilir hale gelmesi şeklinde özetlenebilir.

8 İLÇEYİ İLGİLENDİRİYOR

Çevre Yolu üzeri Akşemseddin Caddesi karşısındaki İskilip Yolu seviyeli kavşak projesi 8 ilçeyi ilgilendiriyor. Yol yapım çalışmaları devam eden Çorum-Osmancık-İskilip yolu tamamlandığında toplam 13 ilçeden 8’i olan İskilip, Bayat, Osmancık, Laçin, Dodurga, Oğuzlar, Kargı ve Uğurludağ’ın tamamı Çorum Çevre Yolu ortasında birleşecek. Çevre Yolu ise malum Ankara-Samsun hattı üzerinde ve İç Anadolu ile Karadeniz Bölgesi’ni birbirine bağlayan transit geçiş güzergahında bulunuyor.

150 bin nüfusa sahip Çorum’un 8 ayrı ilçesinin kesiştiği Çevre Yolu İskilip Kavşağı’nın çok fonksiyonlu farklı seviyeli kavşakla Akşemseddin Caddesi’ne bağlanması öngörülüyor. İskilip ve Osmancık yolu devreye alındığında bölgenin trafik yoğunluğunun artacağı hesap edilerek seviyeli kavşağın bu yıl ihale edilerek yapımına başlanması hedefleniyor.

HASTANEYE BATTI-ÇIKTI KAVŞAK

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi civarında her geçen gün artan araç ve nüfus yoğunluğu ile hastane karşısında Güney Kampüsü’nde yer alacak Tıp Fakültesi, Diş Hastanesi başta olmak üzere sağlık üniversitesinin planlanması, bu bölgeye battı-çıktı olarak adlandırılan dalma kavşak yapılmasını elzem kılıyor.

Hastane çevresinde halihazırda var olan yoğunluğun Güney Kampüsü’nün yükselmesi ile birlikte katlanarak artacağı, maliyeti düşük bir üst geçitle vaziyetin geçiştirilmesinin şehrin orta ve uzun vadeli geleceğinde büyük problemlere neden olacağı, tüm bu nedenlerle tıpkı Binevler Kavşağı gibi  Ankara-Çorum yolunu kullanan sürücülerin hastaneyi görmeden transit geçiş yaptığı, hastaneye giriş ve çıkışların ise yan yollardan sağlanacağı modern bir battı-çıktı kavşak yapılmasında ısrar ediliyor.

DEMİRYOLU-HIZLI TREN

Çorum’un demiryolu hayalinde güncel bilgimiz, Kırıkkale-Çorum-Samsun hattında kademeli olarak proje ihalelerinin yapıldığı ve bazı etapların büyük ölçüde tamamlandığı şeklinde. Geriye yapım işi kalıyor ve çok ciddi kaynak gerektiriyor.

Ulaştırma Bakanı’nın Çorum ziyaretinde 2023 yılından önce Kırıkkale-Çorum-Samsun Demiryolu-Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin yapım ihalesinin gerçekleştirilmesi istenecek. Muhtemel kaynak problemine karşı Kırıkkale-Çorum hattının ilk etapta yapımına başlanması, kaynak temini sağlandıkça ikinci etapta Çorum-Samsun bağlantısının yapılması alternatif olarak teklif edilecek. Zira ilk etap olan Kırıkkale-Çorum Demiryolu-YHT Hattı hayata geçirilirse, ilimizin batı bölgesine ulaşım bağlantısı sağlanmış olacak. İkinci etap olan Çorum-Samsun hattı da zaman içinde tamamlanmış olacak.

MÜSTAKİL HAVAALANI

Önceki dönem Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a yapılan tazyikler sonucu havaalanı sözü alan Çorum, bakan değişimiyle yeniden başa döndü. Sesli olarak dillendirilmese de, birçok kentte hizmete giren veya yapım aşamasına geçilen havaalanlarında istenilen düzeyde verim alındığı söylenemez. Çorum’un hak kaybına uğraması nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na şehrin havaalanı yatırımı konusunda yaşadığı travma yeniden izah edilecek. Maliyeti demiryolu gibi çok yüksek olmasa da, işletme maliyetleri nedeniyle bakanlığın Çorum ölçeğinde illere yeni havaalanı inşa etmeye pek sıcak bakmadığı biliniyor. Elbette gelişmeler negatif gibi görünse de, biz havaalanı talebimizi yine kuvvetle dillendirmeye devam edeceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.