İstanbul Üniversitesi İller Arası Rekabet Endeksi 2018-2019 Raporu açıkladı.

Üniversitenin Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ve bu yıl üçüncüsü açıklanan ‘İller Arası Rekabet Endeksi’ sonuçları Çorum açısından pek iç açıcı değil.

Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker ile akademisyenlerin tamamen bilimsel kriterleri esas alarak hazırladığı rapor, Çorum’un valisinden belediye başkanına, rektöründen siyasetçilerine kadar herkesin analiz etmesini gerektirecek cinsten.

İller Arası Rekabet Endeksi 81 il düzeyinde 2018-2019 dönemi verileri kullanılarak hesaplanmış. Skorlar 2009 ve 2014 dönemlerine ait veriler kullanılarak açıklanırken, böylece rekabet açısından illerin 2009- 2019 periyodunda 10 yıllık performans seyri izlenmiş. Geniş bir araştırmayla, demografik yapıdan eğitime, sağlıktan sosyal yaşama, ekonomik ve sektörel yapıdan altyapı ve ulaşıma, inovasyondan girişimciliğe toplam 266 gösterge için toplanan veriler kullanılarak rekabete dayalı ana ve alt endeksleri hesaplanmış. Yani Türkiye’nin 81 ilinin sanayi, ekonomi, nüfus, tarım, alt yapı, sağlık, eğitim, konut, taşıt ve ihracatlarının bir nevi karşılaştırması ve rekabet skalası çıkarılmış.

Araştırmaya göre; Çorum 81 il arasında 56.’ıncı sırada yer alırken, daha alt sıralara düşen 25 ilin 17’si Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi illerinden oluşuyor. Çorum’un çok üstünde sıralanan iller arasında ise dikkat çeken komşu iki ilden birisi Samsun, diğeri Amasya.

Hal böyle. Bu tablo anlayana çok şey söylüyor. Benim anladığım; Çorum’u yöneten valisinden belediye başkanına, rektöründen milletvekiline, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden, yazıp çizen bizlere ciddi görevler düşüyor. Birbirimizle kayıkçı kavgası yapmak yerine, yaşadığımız şehir için mevcut tabloyu analiz etmekten başlayarak, eski raporları incelememiz, şehrin hangi alanlarda iyi, hangi alanlarda eksik olduğu, kapasitemizi nerelerde artırmamız gerektiği üzerine kafa yormamız elzem.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165