MUSTAFA DEMİRER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Salı günü Çorum’da yapacağı miting öncesinde dün açıklanan AK Parti İl Yönetim Kurulu’na dair birkaç söz edelim.

AK Parti’nin yeni il yönetim kurulu gecikmeli de olsa açıklandı. Yeni yönetimde birkaç isim önceki dönemden gelenler. Bir kaç yönetici CHP ve MHP ile Besim Tibuk’un partisi LDP’de siyaset yapmış isim. Kadın üye sayısı da bir hayli yoğunlukta. Yönetimin çoğunluğu iş çevrelerinden geliyor. Üstelik AK Parti ile yolları yeni kesişiyor. Bakalım bu yönetim Çorum halkını kucaklayabilecek mi?

Gelelim seçim atmosferine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarınki Çorum programına.

Çarşı-pazarda konuşulan iki öncelikli konu ekonomi ve siyaset.

Çorum’da partilerin belediye başkan adayları netleştikten sonra sohbetler partiler kadar adayların üzerinde yoğunlaştı. Genel siyaset ve ekonomik dalgalanmalar yereli de doğrudan etkilediğinden, seçim diyalogları birbiriyle bağlantılı iki madde üzerinde birleşiyor.

Peki partiler ve adaylar Çorum’da nasıl bir görüntü veriyor?

AK PARTİ VE BAŞKAN ADAYI HALİL İBRAHİM AŞGIN

Seçimin iddialı partisi AK Parti’de aday belirleme süreci ve sonrasında yaşanan o çalkantılı dönem artık sona ermiş gibi görünüyor.

Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın’ın sivil toplum ayağı, tabandan tavana tanınmışlığı, kamu malına halel getirmeyeceği ve akçeli işlere bulaşmayacağı inancı, belediyeyi yönetirken açık ve şeffaf olacağı kanaati, sıcak mesajları ve iktidar partisinin başkan adayı olması avantaj hanesine yazılıyor.

Buna karşın siyaset ve belediyecilikte tecrübesizliği, dengeciliği, parti içi muhalefetin tazyikleri dezavantaj olarak değerlendiriliyor. Belediye yönetimi ve belediye meclisinde nasıl bir ekip kuracağı da merak konusu tabi. Kendi ekibini oluşturmasında önüne çıkarılacak muhtemel engellere karşı dik duruş sergileyip sergilemeyeceğini zaman gösterecek. Bugüne kadar şehirle alakalı proje bazlı kayda değer bir söylemi olmaması eleştirilse de, önümüzdeki günlerde genel merkezin programı doğrultusunda yeni hizmetlere dair vaatlerini paylaşması bekleniyor.

Öte yandan ilçelerde de, AK Parti’nin aday tercihinden dolayı bazı kayıplar yaşayabileceği yorumları yapılıyor.

CHP VE BAŞKAN ADAYI ÖZGÜR KILIÇ

CHP Belediye Başkan Adayı Özgür Kılıç, parti tabanı dışında bilhassa sağ seçmen tarafından da tanınıp biliniyor. Genç yaşına rağmen Belediye Meclis Üyeliği ve İnşaat Mühendisleri Odası Temsilciliği yapması birikim hanesinde. Toplumun tüm kesimleriyle ayrım gözetmeden kurduğu diyalog avantaj olarak görülüyor. Bildik CHP formatı dışındaki duruşu nedeniyle sağ seçmende olumlu iz bırakıyor. Diğer muhalefet partilerinin adaylarının performansına göre seçimi zorlayabileceği konuşuluyor. Projelerini diğer adayların durumu kesinleştikten sonra açıklayacak.

Özgür Kılıç’ın belediyecilik tecrübesinin meclis üyeliği ve mesleği ile sınırlı olduğu düşünülüyor. Hedef oy kitlesi olan sağ seçmen üzerindeki dezavantajı ise partisi ve bazı yöneticilerin zaman zaman yaptıkları talihsiz açıklamalar olsa gerek.

İYİ PARTİ

İyi Parti’nin halen başkan adayını açıklamaması CHP ile ittifakı gündeme getiriyor. Bu da Özgür Kılıç için olumlu gelişme sayılabilir. Tabi aynı şeyleri İYİ Parti için söyleyemeyiz.

HDP’nin aday çıkarmayıp stratejisini tamamen AK Parti-MHP’nin kaybetmesi üzerine kurduğunu açıkça ilan etmesi resmiyette olmasa da, tabanda CHP-HDP işbirliği iddiasının sinyalini veriyor.

MHP VE BAŞKAN ADAYI KENAN ŞAHİN

MHP Belediye Başkan Adayı Kenan Şahin, inşaat mühendisi olması nedeniyle sektöründe tanınıyor. Vatandaş bazında bilinirliği yeterli görülmese de, sahaya indikten sonra şehrin sorunları ve belediyecilikle ilgili yaptığı paylaşımlar ve söylemleriyle kısa sürede dikkat çekti. Diğer taraftan belediyecilik tecrübesinin mesleği ile sınırlı olduğu yorumu yapılıyor. Partisi dışında genel ve yerel politikaları beğenmeyen ya da artık bir şekilde AK Parti’ye dair umudu azalanların oyunu alabileceği düşünülüyor.

CUMHURBAŞKANI’NIN GELİŞİ

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Salı günü yapacağı Çorum mitingi seçim sonuçlarını etkileyecek gibi. Çünkü ziyaret ettiği illerde ağırlıklı olarak yerel ve bölgesel hizmet ve yatırımlara değiniyor.

Geçtiğimiz yıl AK Parti İl Kongresi için ilimize gelen Erdoğan’dan ‘havaalanı’ sözü beklentisi yüksekti, ama olmadı. Erdoğan konuşmasında daha önceden kamuoyunun bildiği Kırkdilim yolu, hızlı tren, hastaneler, ilçelerin karayolu ağı gibi yatırımları dile getirdi. Kentte coşkuyla karşılandı, aynı yoğunlukta sevgi seliyle uğurlandı, ancak ‘havaalanı’na dair beklenti karşılanmayınca biraz  hayal kırıklığı yaşanmıştı.

HIZLI TREN HIZLANDIRILMALI

Şimdi yakında yine bir seçim var ve Cumhurbaşkanı geliyor.

Ekonomide yaşanan dalgalanmaların neden olduğu sorunlardan dert yansak da, iktidar partisinin iyi yaptıklarını alkışlayıp, hata ve noksanlarını eleştirsek te, memleketin sokaklarında lider yatırım olarak değerlendirilen hızlı trenin hızlandırılması ve zor olsa da yeniden yeşeren bir havaalanı umudu olduğunu söyleyebiliriz… Miting günü son dakika bir değişiklik olmazsa Cumhurbaşkanı’nın görebileceği binalara havaalanı talebini içeren dövizlerin yerleştirilmesinin planlandığı söyleniyor. Bundan bir önceki Çorum programında havaalanıyla ilgili hiçbir şey söylemeyen Cumhurbaşkanı bakalım bu defa Çorum’a ne söyleyecek?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165