Evlâd-ı Fâtiḥân’da üst düzey temaslar

AK Parti Çorum Milletvekili Erol kavuncu Balkan ülkelerine yapılan resmi ziyaretle ilgili izlenimlerini aktardı.

25 Aralık 2021 Cumartesi 19:16
Evlâd-ı Fâtiḥân’da üst düzey temaslar

AK Parti Çorum Milletvekili Türkiye Karadağ Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Erol Kavuncu, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop başkanlığında, parlamento heyeti ile birlikte Balkan ülkelerine resmi ziyarete katıldı. İzlenimlerini aktaran Kavuncu, gönül coğrafyamız Balkanlar’da her alanda ilişkileri geliştirmeye büyük önem atfeden Türkiye’nin, söz konusu ziyaretlerle, ikili ilişkilerin tüm bölgenin yararına olacak şekilde gelişmesi, bölgenin istikrarı ve kalıcı barışın tesisi için özgün bir diplomasi yürüttüğünü ifade etti.

İşte Kavuncu’nun ziyaretlere dair izlenimleri:

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop başkanlığında, parlamento heyeti olarak 20-23 Aralık 2021 tarihlerinde, gönül coğrafyamız Balkan ülkeleri Kuzey Makedonya, Sırbistan, ve Karadağ’a, Parlamento Başkanlarının resmi davetlerine icabetle bir dizi resmi çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

600 yıllık köklü kültürel, tarihi beşerî bağlarımızın bulunduğu Evlâd-ı Fâtiḥân diyarı Balkanlardaki; dost, kardeş, müttefik ülkelerin liderleriyle bir araya gelinerek üst düzey görüşmeler gerçekleştirildi.

Heyetler arası görüşmelerde mevkidaşlarımızla ilişkilerimizi ve bölgesel işbirliğimizin artması yönündeki projeleri geniş çaplı görüşme imkânı bulduk. Ülkelerimiz arasındaki iyi ilişkilerin daha üst düzeye çıkarılması için istişarelerde bulunulduk. Dostane ve samimi bir ortamda oldukça verimli geçen görüşmelerin ardından alınan kararlarla ilgili ortak basın toplantıları gerçekleştirildi.

Ziyaret kapsamında ilk olarak, Kuzey Makedonya’da TBMM Başkanımız Prof. Dr Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi tarafından resmi törenle karşılandı ve Kuzey Makedonya Meclisi'nde Sn. Başkanımız milletvekillerine hitap ettiler.

Diplomatik görüşmelerin yanı sıra TBMM Başkanımız liderliğindeki heyetimiz gönül coğrafyamızda farklı temas ve ziyaretlerde de bulundu. Üsküp’te 1884 dan bu tarafa 137 senedir Türkçe eğitimin kalesi olan Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nda geleceğimizin teminatı öğrencilerimizle buluştuk.

2006 yılından beri özellikle Makedonya ve Balkanlar'daki öğrencilere eğitim öğretim fırsatı sunan ve Türkiye sevdalısı gençlerin yetişmesini sağlayan Uluslararası Balkan Üniversitesini ziyaret edilerek; Diş Hekimliği Fakültesi ile Hemşirelik ve Ebelik Yüksekokulunun açılışını gerçekleştirildi. 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü kutlamalarına katılarak kardeşlerimizin sevinçlerine ortak olduk.

TBMM Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa Şentop ve beraberindeki Parlamento Heyetimizin resmi ziyaretinin ikinci durağı, Sırbistan da Sn TBMM Başkanımız Sırbistan Cumhurbaşkanı Sn Aleksandar Vuçiç, Ulusal Meclisi Başkanı Sn. Ivica Daçiç ve Başbakanı Sn. Ana Brnabiç ile görüşmeler gerçekleştirildi. TBBMM Başkanımız Sn Prof Dr Mustafa Şentop, Boşnak Ulusal Azınlık Konseyi Başkanı Yasmina Curiç, Sancak Demokratik Eylem Partisi Genel Başkanı Süleyman Ugliyan, Sosyal Demokratik Partisi Genel Başkanı Rasim Layiç, Yeni Pazar Belediye Başkanı Nihat Bişevaç ve Tutin Belediye Başkanı, Salih Hot'u kabul ettiler.

Görüşmelerin üçüncü durağında, bizimde Türkiye Karadağ Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı olduğumuz Karadağ da, TBMM Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa Şentop, Karadağ Parlamento Başkanı Sn. Aleksa Beçiç tarafından resmi törenle karşılanarak baş başa görüşmeler gerçekleştirdiler. Sonrasında Sn. TBMM Başkanımız liderliğinde, Karadağ Meclis Başkanı Aleksa Beçiç, Başbakan Sn Zdravko Krikvokapiç ve beraberlerindeki heyetlerle ayrı ayrı bizim de dahil olduğumuz heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Ayrıca TBMM ve Karadağ Parlementosu arasında Parlamentolar Arası İş Birliğine Dair Protokol’ imzaladı.

Karadağ’daki resmi temaslarımızın yanı sıra Tuzi şehrinde bulunan Sultan Fatih döneminde inşa edilen Nizam Camii, Osmanlı şehitliği ve Fatih Mehmet Medresesi ziyaret edildi. TBMM Başkanımız Sn Prof Dr Mustafa Şentop Fatih Medresesinde öğrencilerle buluştu. Karadağ İslam Birliği Başkanı Sn Rifat Feyziç ile görüşüldü. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdağan’ın gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından Meclis Başkanımızın Karadağ’ı ziyaretleri; iyi durumdaki ilişkilerimizi, her alanda çok daha üst seviyelere taşıyarak ilişkilerimizin daha da güçlenmesini sağlayacaktır.

Gönül coğrafyamız Balkanlarda her alanda ilişkileri geliştirmeye büyük önem atfeden Türkiye, söz konusu ziyaretlerle, ikili ilişkilerin tüm bölgenin yararına olacak şekilde gelişmesi, bölgenin istikrarı ve kalıcı barışın tesisi için özgün bir diplomasi yürütmektedir.

Sn. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Türkiye’nin amacı, yaklaşık 600 yıldır dost ve kardeş olduğumuz bu coğrafyanın, Türkiye’nin tecrübesi ve desteği ile barış, refah, huzur ve istikrar içinde kalkınmasını sağlamaktır.

TBMM Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa Şentop ve beraberindeki parlamento heyetimize ve ortak tarih ve kültürü paylaştığımız kardeşlerimizin göstermiş oldukları sevgi ve ilgiden dolayı şükranlarımızı sunuyor, ziyaretlerin her aşamasının başarılı bir şekilde gerçekleşmesinde Büyükelçilerimiz başta olmak üzere, emeği olan herkese teşekkür ediyor, görüşmelerin ülkelerimize ve halklarına hayırlara vesile olmasını diliyorum” 


 

Son Güncelleme: 25.12.2021 19:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gurbetten 2021-12-25 22:05:45

Sayın vekilimizden Çorum ve ilçelerinde faaliyetler yatırımlar yollar ne durumda özellikle Harami yolu bittimi.
2021 yılında YAPILANLAR BİR ANLATIVERSE
YAPILAMAYANLAR NEDEN YAPILMADI?
İSKİLİP MESLEK YÜKSEK OKULU NE OLUCAK?
- Şimdi başlasa eğitim dönemine yetişir mi?
- Tosya Iskilip yolu ne oldu navigasyona bu yola yönlendiriyor yol biraz düzeltilmeli.
Gezerken ilçelere de uğrayalım

Avatar
Çorum 19 2021-12-26 13:20:47

Amatör ligden Super lige cikabilip an ulkeleri ABD Kanada vs gibi ülkelerde de boy gosterebilmeniz dilegiyle de imkansızı diliyoruz toprak sahaya mahalle maçlarına devam

banner165