4 basamak birden yükseldi

Hitit Üniversitesi 157 üniversite içerisinde 71.'nci sıradan 67’nci sıraya yükseldi.

01 Ekim 2018 Pazartesi 23:18
4 basamak birden yükseldi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009 yılından beri Türkiye ve dünya üniversite sıralamalarını yapma amacıyla faaliyet gösteren bağımsız değerlendirme kuruluşu URAP, 2018 yılı için üniversitelerin akademik performanslarına göre sıralamalarını kamuoyu ile paylaştı.

Hitit Üniversitesi Tüm Üniversiteler Genel Puan Tablosu’nda 420 puanla geçen yıla göre 4 basamak birden yükselerek, 157 üniversite içerisinde 67’nci sıraya yükseldi. Geçen yıl üniversite 410 Puanla 71’inci sırada yer almıştı. Yine HİTÜ 108 devlet üniversitesi arasında 55. sırada yer alırken, kendisiyle kurulan 15 üniversite arasında 4.'ncü sırada yer aldı.

HİTÜ Rektörlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, URAP’ın Türkiye sıralamasında Web of Science/InCites gibi uluslararası kaynaklar ile YÖK’ün yayımladığı verileri kullanılıyor. Değerlendirmede Makale Sayısı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Makale Sayısı, Atıf Sayısı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Atıf Sayısı, Toplam Bilimsel Doküman Sayısı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Toplam Bilimsel Doküman Sayısı, Yıllık Doktora Mezun Sayısı, Doktora Öğrenci Oranı ve Öğretim Üyesi Başına Düşen Öğrenci Sayısı olmak üzere 9 ayrı kriter belirli oran ağırlığında dikkate alınıyor.

TÜRKİYE SIRALAMASINDA HİTÜ

URAP Sonuçlarına göre, 2018 yılında içlerinde köklü üniversitelerimizin de olduğu çoğu üniversitenin sıralaması önceki yıla/yıllara göre düşüş gösterdi. 9 kriter üzerinden yapılan değerlendirme neticesinde Hitit Üniversitesi Tüm Üniversiteler Genel Puan Tablosu’ndan 420 puanla geçen yıla göre 4 basamak birden yükselerek, 157 üniversite içerisinde 67’nci sıraya yükselmiştir. Geçen yıl üniversite 410 Puanla 71’inci sırada yer almıştı.

Yıllara göre URAP sıralamalarına bakıldığında, Hitit Üniversitesi’nin gerek kendisi ile birlikte kurulan üniversiteler gerekse tüm üniversiteler içerisindeki yıllara göre yükseliş grafiğinin sürekli hızlı bir yükselişte olduğu görüldü. Bu durumun üniversitenin yakaladığı yükseliş ivmesinin tesadüfi değil, tamamen köklü yapısal çalışmaların bir sonucu olduğunu ortaya koydu. Geçen yıllara bakıldığında, sözgelimi 2011 yılında Hitit Üniversitesi kendisi ile birlikte kurulan 15 üniversite arasında 15’incilikle son sırada bulunurken, şu anda 11 basamak atlayarak 4’üncü sıraya yerleşti. Yine 2011 yılında HİTÜ tüm üniversiteler (125 üniversite) içerisinde 154 puanla 113’üncü sırada yer alırken, bugün 157 üniversite içerisinde sırasını 46 basamak arttırarak 67’nci sıraya yükseldi, puanını da 266 puanlık artışla 420 puana çıkardı.

Diğer taraftan Hitit Üniversitesi 2011 yılında Devlet Üniversiteleri içerisinde 150-199 gibi oldukça düşük bir puan aralığında, alt kısımlarda 96 üniversite içerisinde ancak 88’inci sırada yer alabilmişken, bugün aynı kategoride puanını 400-449 puan aralığına yükseltmiş; sırasını da 108 üniversite içerisinde 55’e çıkardı.

Yukarıda kesitler halinde 2011 ve 2018 yıllarına ait verilen birkaç tablodan da görüleceği üzere, HİTÜ sıralamalarda hem geçen yıla hem de 2011 yılına göre çok büyük bir ivme kaydederek pek çok köklü üniversiteyi sıralamalarda gerilerde bırakarak üst sıralara yükselmeyi başardı.

REKTÖR’DEN DEĞERLENDİRME

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, şöyle dedi; “Göreve geldiğimiz günden itibaren bir taraftan hızlı bir şekilde Üniversitemizin fiziki şartlarını iyileştirirken, diğer taraftan da akademik faaliyetlerdeki niteliğe yoğunlaştık. Kalite, bizim olmazsa olmazımızdı. Gelinen noktada kampüs sorununu tamamen çözmek suretiyle Üniversite ve Çorum kamuoyunda geçmişte adeta kronikleşen bu sorunu artık gündem dışı bıraktık. Laboratuvarlarımızı en son teknolojik cihazlarla donattık. Kütüphanemizdeki kaynak sayısını ve akademik personelimiz için olmazsa olmaz olan akademik veri tabanı sayısını arttırdık. Tüm bunların yanında, nitelikli akademik personeli Üniversitemizde istihdam etmek için de ayrıca büyük bir gayret sarf ettik. Öğretim elemanı sayısını arttırırken kaliteden ödün vermedik. Eğitim-öğretim ise zaten gündemimizden hiç düşmedi. Alanlarında yetkin öğretim elemanlarının öğrencilerimize çağın gerektirdiği en son bilgileri aktarmalarını temin için tüm gücümüzle çalıştık. Allah’a şükürler olsun ki, akademik ve idari personelimizin gayreti ile bugün Üniversitemizi buralara getirdik. URAP’ın 2018 raporu, Üniversitemizin ulaştığı seviyenin bağımsız bir derecelendirme kuruluşu tarafından tescilidir. Bundan son derece mutluyum. Üniversitemizin buralara gelmesine katkı sağlayan herkese ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.”

Son Güncelleme: 02.10.2018 16:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İskilipden 2018-10-02 06:26:46

YHT Çorumdan geçsin 40 'ın altına inecek inanın İlçemizdeki Üniversite binalarının hizmete açılması ilçe halkımız tarafından 4gözle bekliyoruz inşAllah tamamlanır. Yurt da yapılırsa ilçemiz için güzel olur.