Bu çocuklar mucit

Ulukavak Anaokulu miniklerinin buluşları dikkat çekti

15 Şubat 2018 Perşembe 11:05
Bu çocuklar mucit

 

Geçtiğimiz öğretim yılında okul öncesinde kodlama çalışmalarını başlatarak bir ilki gerçekleştiren Ulukavak Anaokulu’nda,  bu yıl da STEM uygulamaları başlatıldı. Böylece kodlama ve robotik kodlama etkinlikleri ile STEM yaklaşımının okul öncesi eğitimde de uygulanabileceği gösterildi.

Avrupa’da STEM eğitiminin yaygınlaştırılması için gerçekleştirilen Avrupa Okul Ağlarının desteklediği From Scientix To STEM adlı e-Twinning projesine katılan okul öğretmenleri, proje kapsamında STEM etkinliklerini mevcut okul öncesi müfredatı kapsamında uygulamaları gereken etkinliklere entegre ediyor.

Proje ile tüm Avrupa ülkelerini kapsayan STEM etkinliklerine katılma fırsatı bulan öğretmenler, böylece STEM konusunda Avrupa ile eşgüdümlü ilerleme sağlıyor.

STEM, Bilim (Science), Teknoloji, Mühendislik (Engineering) ve Matematik kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden oluşan, sanatı, müziği, kodlama ve robotik kodlamayı da içine alan, bütünleştirilmiş bir programla eğitim vermeyi hedefleyen bir eğitim yaklaşımı. “STEM” aslında küçük yaşlarda sahip olduğumuz “yaratıcılığı” kullanarak, destekleyerek, tetikleyerek problem odaklı çalışmaya, çocuklardaki “merak” duygusundan yola çıkarak çözümler bulmaya odaklı bir sistem.

BİLİME YÖN VEREN KADINLARI TANIDILAR

From Scientix To STEM adlı proje kapsamında gerçekleştirdiilen etkinlikle, önce öğrencilere dünyada önemli buluşlara imza atarak bilim tarihine damga vuran bilim kadınları tanıtıldı, sonra da onlardan küçük bilim adamları ve küçük bilim kadınları olmaları istendi.

11-12 Şubat Dünya Bilim Kadınları günü nedeniyle gerçekleştirilen etkinlikte öğrencilere günlük hayatta kullanılan bütün araçların, uzun süren bilimsel çalışmaların bir ürünü olduğu gösterilmeye çalışıldı. Ve bu araçları üreten bilim insanlarının arasında kadınların da önemli bir yeri olduğu ifade edildi.

Daha sonra öğrencilerden kendilerini bir bilim insanı olarak düşünmelerini ve icat ettikleri ürünü afiş ile tanıtmaları istendi. 4-6 yaş grubu öğrencilerin icatlarından bazı örnekler şöyle;

Ev koruma kalkanı (Evi bombalardan koruyacak bir kalkan. Atılan hiçbir bomba evi vuramayacak. / Irak’tan gelen mülteci bir öğrencinin icadı)

Teröristleri korkutup kaçıran fare (Farenin kuyruğunda dinleme cihazı var. Teröristlerin yerini bulduğunda askerlere sinyal gönderiyor. / Haber bültenlerini biraz fazla izleyen bir öğrencinin icadı).

Roket, yemek yapan robot, dişe tel takma aracı, katlanan yatak, malzemeci robot (herkese ihtiyacı olan malzemeyi veriyor), acıtmadan diş çekme aleti, doktor robot, polis robot (trafiği yönetiyor), oyuncak şeklinde polis aracı, top araştırma aracı, simli robot (camları siliyor), iş robotu, söz dinleyen robot…

BİLİM KADINLARI KUTLAMASI 

Öte yandan Ulukavak Anaokulunda 11-12 Şubat Dünya Bilim Kadınları günü kutlandı. Kutlamalar kapsamında öğrencilere dünyada önemli buluşlara imza atan bilim kadınları tanıtıldı.

“Meraklı Minikler Bilimle Büyüyor” projesi kapsamında okulda  hazırlanan “Bilim Kadınları” panosuyla günlük hayatımızda kullandığımız testereden araba camı sileceğine, bulaşık makinesinden kurşungeçirmez yeleklere bir çok buluşun altında kadın mucitlerin imzası olduğuna dikkat çekildi. Etkinlikle öğrenciler Dr. Canan Dağdeviren ile Dr. Naşide Gözde Durmuş, Josephine Cochrane, Grace Hopoer, Mary Anderson, Hedy Lamarr, Margaret Knight, Tabitha Babbitt, Stephanie Kwolek, Rachel Zimmerman,Bette Nesmith Graham, Alice H. Parker, Sarah E. Goode, Martha Coston, Dr. Ellen Ochoa ve Dr. Maria Telkes’i fotoğraflarıyla tanıma fırsatı buldular.Adı geçen bilim kadınlarının buluşları ve bu buluşların günlük hayatımızda nerelerde ve ne amaçla kullanıldığı da çocuklarla tartışıldı.

 

Son Güncelleme: 15.02.2018 13:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.