HİTÜ Karaman Hoca’yla bir ilke imza atacak

Hitit Üniversitesi'nde kurulan İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi bir ilke imza attı

09 Mayıs 2018 Çarşamba 00:52
HİTÜ Karaman Hoca’yla bir ilke imza atacak

MUSTAFA DEMİRER

Dünyada iş hacmini artıran helal ürün ve helal hizmet sektöründeki ciddi potansiyel Hitit Üniversitesi’nin dikkatini çekmiş olmalı ki, üniversite bünyesinde yeni bir uygulama ve araştırma merkezi kuruldu. Merkezin adı, İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi.

Konuya dair üniversite tarafından açıklanan bilgi notunda özetle, dünyada 1.8 milyar Müslüman olmasına rağmen 4 trilyon dolarlık hacme sahip helal ürün (helal gıda, helal turizm, helal finans, helal sağlık, kozmetik, helal üretim gibi) sektöründe Müslüman ülkelerin üretim payının yüzde 20 civarında olduğuna dikkat çekiliyor. Helal tüketim mallarının üretiminde ise İslam İşbirliği Teşkilatı’nı oluşturan 57 ülkenin payı yeterli değil.

Hitit Üniversitesi yönetimi ilk aşamada ders müfredatına helal üretimle ilgili dersler ekledi. Şimdi de  İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurdu.

Öğrendiğime göre, Türkiye’de helal ürün sektörüyle ilgili çok az sayıda üniversitede bilimsel çalışma yapılıyor.

HİTÜ’de helal üretimle ilgili seçmeli derslere ilgi yoğun. Lisansüstü program sadece bu alanda açılıyor. Faizsiz Finans bankacılığının gelişmesinde çok önemli katkıları olan İslam Hukuk Profesörü hemşehrimiz Hayrettin Karaman’ın da bu çalışmaya danışma kurullarında yer alarak destek vermeyi kabul ettiği belirtiliyor.

Helal ürün sektörü ile ilgili üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İslam Hukuku yönüyle de İlahiyat Fakültesi’nin birlikte akademik çalışma yapması öngörülüyor.

Son Güncelleme: 11.05.2018 15:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Güzel 2018-05-09 11:11:58

Üniversiteler bu tür işlerle ilgilenmeli. 4 trilyon doların %20'si İslam Ülkelerinde ise, gerisi, yani 3.2 Trilyon Dolarlık kısmı hangi ülkelerde üretiliyor? Müslümanların, esas bunlarla uğraşması gerek.