Kampüsler için umutlandıran sözler

HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, canlı yayında üniversitenin iki ayrı kampüsü için umutlandıran sözler söyledi.

23 Nisan 2021 Cuma 23:36
Kampüsler için umutlandıran sözler

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Çorum Web TV’nin bu akşam yayınlanan Şehir Sohbetleri programına konuk oldu. Program yöneticisi Turhan Candan ile söyleşi yapan Rektör Öztürk, kısa özgeçmişini aktardıktan sonra üniversiteye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rektör Öztürk, Kuzey Kampüsü’nün gelecek yıl ortalarında görülmeye başlayacağını, Güney Kampüsü’nde kurulacak sağlık üniversitesinin yapılanmasına ise Tıp Fakültesi Morfoloji Binası ile başlanacağını, ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri MYO, Diş Hastanesi ve Diş Hekimliği Fakültesi ile donatılacağını açıkladı.

İşte Rektör’ün üniversitenin gelecek 15 yıl planlamasına ilişkin konuşmasından satır başları:

“Türkiye’de 220 üniversite var, bunun 126 tanesi devlet üniversitesi. Neredeyse her ilde bir üniversite var. Türkiye’de yüksek öğretim nereye geldiyse Hitit Üniversitesi’ni orada görüyorum. Hitit Üniversitesi’nde İnsan kaynakları ve yetkinlik olarak eksiklik ve mahcubiyet hissettirecek bir durum söz konusu değil. Üniversitemizin genç olması kritik önem arz ediyor. Köklü üniversitelerde yeni bir şeyleri eklemek zordur. Hitit Üniversitesi 15 yaşında ve kendi şartları itibariyle uygun bir lokasyonda. Yapısal gelişmesinde, yani fiziksel gelişmesinde bir aksama olmuş. Onun üzerine göreve gelir gelmez eğildik. Elimizden geldiğince hızlandırdım, bir şeyler yapıyoruz. Hitit Üniversitesi’ni 15 yaşında bir üniversitenin sahip olması gereken kapasiteye, özelliklere haiz bir üniversite olarak gördüm. Çorum’u da tam bir üniversite şehri olarak buldum. Hitit Üniversitesi’nin önü açık, şehrin de önü açık. Çorum’un öyle muazzam, güzel lokasyonu var ki. Karadeniz’e, uluslararası uçuşlara açık olan başkente 2.5 saat mesafede. Ülkenin en iyi üniversitelerine yakın duruyor. Yakında kendinden daha iyi olup önünü kapatacak bir üniversite yok. Aksi takdirde uydulaşabiliyorsunuz. Eğitim kadrosu oluşturmakta ve öğrenci tercihinde zorlanabiliyorsunuz. Şehir kendine yeten bir kent. Yaşam şartları, toplumsal  düzeni, suç oranları düşük, öğrenci yanlısı, her şey nezih ve şartlar güzel. Ekonomisiyle, Anadolu insanı ruhuyla üniversitenin ve şehrin önü açık. Bundan sonrası gelecek 15 yılı dizayn etmek, planlamak ve sürdürmekten ibaret. Önceki çalışma arkadaşlarımıza teşekkür diyorum. Reha Metin Alkan hocamız elinden geleni yapmış, bu kadar güzel ortamı oluşturmuş, yeni birimlerin katılmasında kurucu ortam oluşturulmuş. Bizim yeni bir stratejik alan açmamız gerekiyor. İnanın şu anda Covid-19 ile her şey değişti. Göreve geldik. Üniversite ve şehri tanıma sürecinde ilk 6 ayda böyle bir durumla karşılaştık. Hain darbe girişimi sonrası akademide değişimler ve farklılaşma oldu. Bunların yansımalarını görüyoruz. Ülkemizin içinden geçtiği zorlu ekonomik şartlar ortada. Her şey güllük gülistanlık değil. Bir tasarruf, bir tedbir, olumlu yatırımlarla sonuç alacak durumda olmalıyız. Bir lira her zaman değerliydi. Şimdi olabildiğince kıymetli. Öğrenci kontenjanlarında her bölüm aynı cazibeyi üretmiyor artık. Çorum’dan doğuya gittiğinizde kayıt olayı eskisi gibi değil. Bunun çeşitli nedenleri var. Hitit Üniversitesini kapasiteli, nitelikli, önü açık üniversite olarak gördük. Şehirle bütünleşince daha iyi yol alacağımızı gördük.

Stratejik adımlarımızdan birisi üniversitemizin ihtisaslaşmasıdır. Üniversitemiz en iyi şekilde donatsak bile belli bir yere taşıyabiliriz. 2036 yılında Hitit Üniversitesi nerede olacak?. Bunun hesabını yapmak durumundayız. Makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan tek üniversite olduk. YÖK destekli ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Ofisi bütçeli. ihtisaslaşma için alt yapıyı hazırlıyoruz. Çorum’un sanayisinin kapasitesi belli, bunun üzerine araştırma, geliştirme ve patentleme üzerine üniversite neler yapabiliri ele alıyoruz. Bölgeye ve ülkeye neler katılabilir, bunun süreci başladı.
Uluslararasılaşma alanında üreten bir işbirliğine girdik. Yurt dışından araştırmacı getirebilmeliyiz. Hocalarımız çok yetkin. İhtisaslaşmada savunma, sağlık ve gıda teknolojilerinde odaklanmak istiyoruz. Araştırmacılarımızı yurt dışına gönderebilmeliyiz. Beyin göçünü tersine döndürmeliyiz.
Bir diğer alan kontenjan anlamında öğrenci. Yurt dışından gelip  burada 4 yıllık eğitim almış bir öğrenci ülkemizle köprü oluşturacak. İyi beyinler kalıp ülkeye katma değer sağlar. 
Girişimci bir üniversite. İlgili alanlarla her zaman temas halinde olmalıyız. Araştırma geliştirmeyle ilgili bir sektör varsa hemen irtibat kuracağız. Yerelde bu işi daha fazla oturtacağız. Geri dönüşler bizi heyecanlandırıyor. Çok yakında lansmanını yapacağız.

Eğitim ayağında üniversiteler uzman birimler yetiştirmeli. Uzmanlık niteliklerine katkı verecek eğitim kalitesini artırmamız gerekiyor. Hepsini dinamik yapmamız gerekiyor. Üçüncü nesil bir üniversite olarak sahneye girmemiz gerekiyor. Müfredatımızın yarısından fazlasını on-line yapacağız. Yüz yüze eğitim alacaklar ise hocaları ile daha fazla zaman geçirecekler. Hitit Üniversitesi’nin 2036’da geldiği yeri herkes gururla görecek.

Kuzey Kampüs alt yapısı tamamlandığı kadarıyla üniversite tamamlanacak. İlk etapta yüzde 80 aşamasındaki ilahiyat fakültesi tamamlandı. Şu anda taşınma aşamasındayız. Geri kalan kısım kampüs iç dizaynının yapılması. Değerli vekillerimiz ve valimizin desteğiyle bu yıl sonuna kadar belli seviyeye getireceğiz. Önümüzdeki yıl ortalarında bir üniversite kampüsünden bahsedebiliriz. Ama ülkenin konjonktürü ne getirir bilemiyoruz. Mali destek ve finansta sorun yok. Önceki yüklenicinin hukuki sürecinin tamamlanması ve yeni bir sürece başlanması için 9 ay kadar zaman geçti.
Güney Kampüs adına yapılacak ilk adım Erol Olçok Eğitim Araştırma Hastanesi ve Tıp Fakültesi’nin kapasitesinin öne çekilmesidir. Tıp Fakültesi Morfoloji Binası temelini bu yıl atmak için projeyi bitirmek üzereyiz. Sağlık kampüsümüzün ilk yapısını yerleştirmiş olacağız. Güney Kampüsü Sağlık Bilimleri, Sağlık Hizmletleri MYO ve Diş Hekimliği Fakültesi ile donatmış olacağız.

Yine Diş Hastanesi konusu. Kıymetli vekilimiz Sayın Ahmet Sami Ceylan konuyu yakından takip etti. Diş Hastanesi için Güney Kampüs alanında yeni tahsis alanını belirleyerek koordinatları Sağlık Bakanlığı’na bildirdik. Diş Hastanesi yapılacak. Ardından hastane ile afiliasyon (işbirliği) yaparak diş fakültesini açacağız. Bir kaç yıl içinde Çorum’a Diş Hastanesi katılmış olacak.”

REKTÖR YORUM VE SORU BOMBARDIMANINA TUTULDU, AMA...

Öte yandan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Çorum Web TV'de katıldığı canlı yayın sırasında koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitim gören öğrencilerin soru ve yorum yağmurunu tutuldu. Program yöneticisi Turhan Candan'ın, yüz yüze eğitim nedeniyle sağlık sorunu riski yaşayan Hitit Üniversitesi öğrencilerinin Rektör Öztürk'e yönelttiği yorum ve sorulara hiç değinmemesi dikkat çekti.

Son Güncelleme: 25.04.2021 15:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2021-04-24 02:24:50

Körler sağırlar birbirini ağarlar.Turhan candan rektörün hoşuna gitmeyecek konulara değinebilimi!

Avatar
Hakan 2021-04-24 02:31:42

Hitit üniversitesinin rektörünü gören varmı sahi!Varlığı ile yokluğu arasında hiç fark yok.ilk kez basında yer aldı.Muhtemelen kıramayacağı biri çok ısrarcı olmuştur!Sorunları ve sorunları rektör beye neden iletemedi acaba Turhan bey orasıda ilginç.

Avatar
Heba 2021-04-24 13:26:36

Heba olan 2 yıl. Çorum'a yazık degilmi. Bu mu hakettigimiz.

Avatar
Eğer 2021-04-24 16:46:42

Eğer bu rektör gidene kadar sadece yarım halde devraldığı üniversite gieşi kapısını yapıp bitirsin alkışlamak lazım

Avatar
Doğruya doğru 2021-04-25 03:06:33

Önceki rektör Reha bey hem öğrencilerinin hemde vatandaşın rahatça ulaştığı Üniversite ile ilgili sorunları iletebildiği bir rektördü.Eksiği vardır yoktur orası tartışılır.Ama üniversite için bir kaygısı vardı.Halkın içindeydi,kibir yoktu mütevazi bir kişiliği vardı.üniversiteye bir katkısı olacağını düşündüğü herkesle görüşürdü.vesselam Reha Metin Alkan kim diye sorsan Çorumlu olan herkesin cevabı Rektör olur.şimdi aynı soruyu sorun vatandaşa bakalım kaç kişi mevcut rektörün ismini söyleyecek

Misafir Avatar
has çorumlu 2021-04-26 10:43:57 @Doğruya doğru

reha hoca denge gözeten birisiydi şimdiki hocada sırtını bir kişiye yaslamış burnu kaf dağında anlayacağın ikisinden de çoruma fayda yok

Beğenmedim! (0)
Avatar
Kimden korkuyorsunuz? 2021-04-26 17:54:27

Yazık,çok yazık.Önceki rektör ve Osman Egri ile ilgili yorumu neden yayınlamadınız?

Misafir Avatar
Ben sorayım da 2021-04-27 14:15:16 @Kimden korkuyorsunuz?

Yorumun aslını yayınlayın. Osman Eğri neden rektör yardımcısı yapıldı veya kim yapması için telkinde bulundu mu? Çaycılar ve çorbacılar ile darbe yapmaya çalışanlar cezalarını buldular da,
Osman Eğri elini kolunu sallayarak nasıl gitti?Kriptolar araştırılıyor mu?Bir araştırmak zor olmaz.

Beğenmedim! (1)
Avatar
Recep 2021-04-26 18:35:17

Rektör yüzyüze eğitim için talihsiz bir karar vemiştir. Şuan Vizeler bitsin tüm öğrencileri gönderelim mantığı var. Kampüsle ilgili işler çok yavaş ilerliyor. Ne bitmez alt yapıymış arkadaş.
Ayrıca rektör personeline tepeden bakıyor. Her konuşması bir azar, bir kibir.
Reha Hoca nın yarım bıraktığı işler bile bitmedi. Üniversitede ensarcı iseniz bir yerlere gelirsiniz. Önümüzdeki günlerde görevde yükselme sınavı var. Sözlü, mülakat için mutlaka kamera istiyoruz. Yoksa torpil var demektir.

Avatar
Hakan’a cevap 2021-04-24 23:06:45

Hakan efendi sizleri anlamak mümkün deği!!! Önceki Rektörü de çok medyaya çıkıyor diye eleştiriyorlardı, ne yapması lazım Çorum’a gelen rektörlerin sizleri mutlu etmesi için bilemedim. Pademiden dolayı sportif etkinlikler ve yukarıda saydığınız faaliyetler offf durumda canım...