‘Kendi yazılımını kuran birkaç üniversiteden birisiyiz’

HİTÜ uzaktan eğitim modeli geliştirirken, Rektör Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, kendi yazılımını kuran bir kaç üniversiteden birisi olduklarını açıkladı.

02 Nisan 2020 Perşembe 18:48
‘Kendi yazılımını kuran birkaç üniversiteden birisiyiz’

Hitit Üniversitesi yeni Korona virüs salgını nedeniyle eğitime ara verilmesi üzerine kendi imkanlarıyla uzaktan eğitim modülü geliştirdi.
Salgın nedeniyle birçok üniversite uzaktan eğitim yazılımlarını yada kullanım lisanslarını satın almak durumunda kalırken Hitit Üniversitesi ise Öğrenci İşleri ile Bilgi İşlem daireleri uzmanlarınca iki hafta gibi kısa sürede oldukça etkin bir uzaktan eğitim yazılımını akademisyen ve öğrencilerinin kullanımına sundu.


Hitit Üniversitesi böylelikle hem eğitim ve öğretimde aksamanın önüne geçerken hem de mevcut dijital altyapısı ve insan kaynaklarını etkin bir şekilde değerlendirerek üniversite adına önemli bir maliyet kaleminde tasarruf edilmiş oldu.
UZAKTAN EĞİTİME DEVAM
Hitit Üniversitesi’nden yapılan açıklama da, “Öğrencilerimizin örgün eğitim boyunca kullanageldikleri Hitit Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemi (HUBİS) platformu üzerinden, 30 Mart 2020 tarihi itibarıyla kullanıma açılan uzaktan eğitim modülü üniversite dışı destek alınmaksızın, tamamen üniversitenin yazılım ekibi tarafından hazırlandı. Modül sayesinde, tüm dersler asenkron (eş-zamanlı olmayan) nitelikte sunulduğu gibi sınıf öğretimde gerekli olan çeşitli ders materyallerinin paylaşımı yapılabilmekte, öğrencilerin ders performanslarını arttırmak üzere ödev, sunum, alıştırma ve benzeri sınıf aktiviteleri gerçekleştirilebilmektedir. Aynı şekilde, üniversitenin bulut sistemi sayesinde öğretim elamanlarımızın video, görüntü ve ses dosyası paylaşımı da sorunsuz bir biçimde yapılabilmektedir. Kullanıcıların, uzaktan eğitimde önemli olan içerik yönetimi ve iletişim ihtiyaçlarını gidermek üzere interaktif iletişim imkanı sunan HUBİS Uzaktan Eğitim modülünde bu amaçla geliştirilmiş mesajlaşma platformunu bulunmaktadır. Öğrenci İşleri Dairesi Başkanı Ömer Çırak yönetiminde Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Nafi Cesur Programcı İsmail Hakkı Üngan, Programcı Selman Gedik, Mühendis Onur Öztürk, Sistem Mühendisi Emre Ambarkütükoğlu ile Ağ ve Sistem Yöneticisi Yunus Kömürcü tarafından geliştirilen modül sayesinde, öğrenciler, derslerini rahatlıkla bulundukları yerden takip etmeye başladı” ifadelerine yer verildi.
ÖĞRENCİLERE KOLAYLIK
Hitit Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Çırak, bu sistemin yükseköğretim ve öğrenciler açısından önemli bir kazanım olduğunu söyledi.
Söz konusu sistemin, dışarıdan teknik bir destek alınmadan ve ilave bir kaynak kullanılmadan hazırlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Çırak, "Kısa sürede, HUBİS sistemi üzerinde yazılım modülleri hazırlanmış ve entegrasyon çalışmaları tamamlamış bulunmaktadır. Bu yeni süreçte, eğitim modüllerinin kullanımıyla ilgili teknik doküman ve video materyalleri öğrencilerimize sanal sınıf ortamında sunulmaktadır. Hitit Üniversitesi olarak bu zorlu süreçte öğrencilerimize kolaylıklar sunmak için teknik ekibimiz ile çalışmaya devam etmekteyiz.
Tamamen üniversitemize ait olan HUBİS sistemimizle sürece çok çabuk adapte olabildiğimiz için büyük mutluluk duymaktayız" dedi.
KENDİ YAZILIMINI KURAN BİR KAÇ ÜNİVERSİTEDEN BİRİSİYİZ
Hitit Üniversitesi’nin yeni Korona virüs salgınına karşı gereken tüm tedbirleri büyük bir hassasiyetle uyguladığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ise, bu süreçte eğitim-öğretimin sekteye uğramaması için tüm hazırlıkların en kısa sürede tamamlandığını vurguladı.
Hitit Üniversitesi’nin kendi kaynaklarını kullanarak yoğun ve özverili bir çalışma sonucunda uzaktan eğitim modülünü hazırladığı belirten Rektör Prof. Dr. Öztürk, “Yazılım ekibimiz kısa bir süre içerisinde çok yönlü ve geliştirilebilir bir modül hazırladı. Birçok üniversite için ciddi maliyet kalemine dönüşen, akademisyen ve öğrencilerinin kullanımına sunmakta zorlandıkları uzaktan eğitim yazılımlarıyla süreci yönetmeye çalışırken, Üniversitemiz uzaktan eğitimde kendi yazılımını kullanan nadir üniversitelerden biri olarak bu süreci çok başarılı bir şekilde yürütmektedir. Herhangi bir yazılım veya donanım altyapısı harcaması yapmadan, kendi öz imkanlarımızı kullanarak öğrencilerimize destek olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Süreci baştan sona büyük bir titizlikle ve başarıyla yöneten Öğrenci İşleri Dairesi ve Bilgi İşlem Dairesi ekibimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.


İHA

Son Güncelleme: 02.04.2020 18:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsmail 2020-04-02 20:04:35

Yazılım dediği yıllardır eli yüzü düzgün her üniversitede olan öğrencilerle mesajlaşma ve öğremcilere dosya gönderip dosya alma imkanı. Bugüne kadar olmaması saçmaydı. Dersin hocası dersi alan öğrencilere makale gönderemiyordu, ya da toplu mesaj gönderemiyordu artık gönderebiliyo. Duyanda online canlı ders yapma imkanı falan sağlanmış sanacak.

Avatar
Xxx 2020-04-03 07:40:50

EyvAllah bir haftada olmazda atom u parçalamış gibi hareket etmeseniz keşke. Yıllardır boş duran HUZEM yapabilirdi.

Avatar
@ismaile cevap 2020-04-02 21:40:29

Sen programcisin herhalde, onlar 1 hafta olacak şeyler değil. Kendi yazılımına eklentiler yapabilmesi güzel. Diğer üniversitelerde öğretim elemanları kendi sınıflarını kendileri oluşturuyor. En çok kullanılan da google classroom. Kontrol edilebilir bir platform güzel olmuş. Emeği geçenlerin eline sağlık.

Misafir Avatar
İsmail 2020-04-02 23:30:52 @@ismaile cevap

E bizim derslerin hocaları da zoom kullanacak. Üniversitenin sağladığı sistem ders yapma imkanı vermiyo ki. Sisteme youtubedaki video linkini yüklettiriyo yada pdf falan yükletiyo. Düzgün üniversitelerdeki arkadaşlarımızda bu sistem zaten vardı. Uzaktan eğitim için de canlı ders yapmaya başladılar. Bizim hocalar not gönderiyo. 40dklık zoom dersi yapacaklar bi de üniversite lisans almadığı için.

Beğenmedim! (4)
Avatar
Öğretim Üyesi 2020-04-02 21:35:53

Rektörün çabasına yakından şahit olanlardan birisiyim. Diğer üniversiteler gibi global yazılımlar kullanmak istemedi. Öğrenciler için her türlü imkanı sağlayacağından suphemiz yok.

Misafir Avatar
Neden zoom ile senoto yapılıyor 2020-04-14 09:55:41 @Öğretim Üyesi

Sayın Hocam, madem bu kadar yakından biliyorsunuz da, neden üniversitenin en önemli organı olan senato ve yönetim kurulu toplantılarınızı Zoom ile yapıyorsunuz?

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
İsmail 2020-04-02 23:34:55 @Öğretim Üyesi

Rektörden Allah razı olsun. O olmasa bu imkan da olmazdı muhtemelen. Geçen sene hoca bizimle makale paylaşmak için mail grubu kurmuştu. Hocanın öğrencisine mesaj gönderebileceği bi sistem bile yoktu. Şuanda normal olması gerekene geldi. Benim 2.üniversitem hitit. Önceki vasat bi üniversiteydi, orda hititin şimdi yaptığı vardı zaten. Bu süreçte iyi üniversiteler bir şekilde canlı ders yapma imkanı sağladı, hitit gibi 3.sınıf üniversiteler de video linki paylaştı. Bazı hocalarım kendi imkanlarıyla zoomdan ders yapacak, bazıları da video çekip youtube yükliyo çünkü üniversite canlı ders imkanı sağlamadı!

Beğenmedim! (4)

banner165