Neden bu noktaya geldik?

Çorum Belediyesi dışarıdan bir firmayla anlaşarak Mesleki Yeterlilik Belgesi eğitimi başlattı, akıllara Hitit Üniversitesi geldi.

31 Ağustos 2021 Salı 23:26
Neden bu noktaya geldik?

MUSTAFA DEMİRER

Çorum Belediyesi Mesleki Yeterlilik Belgesi Eğitimi başlattı, hemen ardından CHP devreye girdi, belgelendirme hizmetinin Çorum’dan değil de, ücreti mukabilinde dışarıdan bir firmadan alınmasının nedenlerini sordu.
Bu noktada Hitit Üniversitesi’nde 2016 yılında başlatılan, 2018 yılında somutlaştırılan mesleki yeterlilik belgelendirme çalışmaları hatırımıza geldi.

Hitit Üniversitesi HÜBTÜAM Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Birimini yaklaşık 3 yıl önce Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte hayata geçirdi. O yıllarda en az 20-30 yıllık geçmişi bulunan sadece 7 üniversitede bu birim bulunuyordu. Anadolu’da 8’inci üniversite Hitit Üniversitesi oldu. Ticaret ve Sanayi Odası ile istişare edilerek ihtiyaç duyulan meslek kolları belirlendi. İlk etapta 4 ayrı meslek dalında belgelendirme yapan birim, hem Çorum ve ilçeleri, hem de çevre illere hizmet verecek düzeye ulaştı. Gerek kentteki resmi kurumlar ve özel sektöre, gerekse komşu illerden taleplere cevap vermesi için zamanla meslek dallarının sayısının artırılması düşüncesiyle alt yapı hazır hale getirildi.
Orta ölçekli sanayi kenti Çorum’da Personel Belgelendirme Birimi’nin kurulmasının hem şehir hem de bölgenin önemli bir eksikliğini gidermesi hedeflendi. Mesleki yeterlilik belge zorunluluğu getirilen meslek dallarından Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi, Betoncu ve İnşaat İşçisi alanlarında belgelendirme faaliyetlerini sürdürürken, yeni bir haber geldi.

GEREKÇE MALİYET

Öğrendiğime göre; Çorum’da Hitit Üniversitesi HÜBTÜAM bünyesinde kurulan mesleki yeterlilik belgelendirme birimi maliyetler gerekçe gösterilerek kapanma aşamasına gelmiş. Çorum Belediyesi gibi kurumlar da şimdi kent dışından özel firmalarla anlaşarak belgelendirme eğitimleri düzenliyor.

Biz Hitit Üniversitesi’nde kurulan ve alt yapısı hazır olan birimi kapatma aşamasına getirirken, MYK Başkan Yardımcısı hemşehrimiz Metin Karaman, Çorum’da bugüne kadar 10 bin kişiye belgelendirme yapıldığını, kent ölçeğindeki diğer illere göre bu rakamın çok düşük düzeyde olduğu mesajını verdi. Belki bu 10 bin kişiye ulaşılabilse, hiç şüphesiz bir kısmı bile üniversite bünyesindeki merkezde sınav olabilirlerdi. Konuya ilişkin bir tarama yaptığımızda, 9 Nisan 2021 tarihi itibariyle ilgili tebliğ gereği toplam 183 meslekte belge zorunluluğu bulunuyor. MYK’nın yeni tebliğ ile 2022’de 40 meslek dalı daha eklenerek sayı 233’e yükseliyor ve MYK belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacak. 223 meslek alanı olduğu düşünüldüğünde ve ilimizde çalışma yapan kişi sayısı dikkate alındığında 10 bin rakamının çok üzerinde bir potansiyelin olduğunu söylemek hiç te güç olmayacak. Bu anlamda üniversitenin MYK biriminin bırakın küçülmeyi, ilgili kuruluşlarla yapacağı çalışmalar neticesinde belirlenen branşlarda kapsam genişletmesi imkanı vardı.

Bu arada yıllara sair lisans doluluğunun düşüklüğüne bakılırsa, üniversiteyi marka yapacak, akranlarından farklı kılacak eğitime ek olarak farklı konseptlere ihtiyaç var. Bu ve benzeri merkezleri de böyle düşünmek gerekmez mi?

Bunlar mümkünken neden bu noktaya geldik, merak ediyorum.
 

Son Güncelleme: 03.09.2021 15:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2021-09-01 14:12:17

Üniversite bünyesinde bulunan kurstan yardım alınırsa rant nasıl dönecek? Seçimlerde şehrimiz insanı Amerika'yı yeniden keşfetmeyi denedi, hiç yakınmayın yani...

Misafir Avatar
Ne Yazık 2021-09-01 16:33:00 @Ahmet

Ahmet Bey, düşünsenize koca bir üniversite var ama siz faydalanmıyorsunuz, kapatmaya bırakıyorsunuz. Hale bakar mısınız:(((

Beğenmedim! (2)
Avatar
Feyzullah 2021-09-01 17:10:12

Aysem Belgelendirme diye bir firma daha var Çorum'da. Mesleki Yeterlilik kurumu tarafından da yetki verilmiş bir firma. Yapın, Hitit'le ve Aysem'le. Kimse itiraz etmez.

Avatar
Bir Çorumlu 2021-09-01 22:58:13

Üniversite niçin lazımın güzel bir cevabı olmuş. Tebrik ediyorum Mustafa Bey, demek ki mesele her gün belediye başkanıyla veya rektörle gezmekle olmuyor. İstihdam, marka, değer ve emek üreterek katkı sağlamak gerekiyormuş.

Avatar
Corum 19 2021-09-01 23:12:38

Rantı rantiyeyi dini kullanarak köşe dönmeyi severiz