‘Nitelikli Lise’ eleştirisi

Özgür Eğitim Sen İl Başkanı Serdar Efe, Çorum'da nitelikli liselerin belirlendiğini duyurdu, ardından eleştirdi

12 Nisan 2018 Perşembe 00:48
‘Nitelikli Lise’ eleştirisi

Özgür Eğitim Sen İl Başkanı Serdar Efe, Çorum’da nitelikli liselerin açıklandığını belirterek, uygulamayı sert bir dille eleştirdi.

İşte Serdar Efe’nin o açıklaması;

“Milli Eğitim ‘in neresini tutsanız elinizde kalıyor artık. Eğer söylemeye, yazmaya kalksanız bitiremez; yorgunluktan siz bitersiniz. Buyurun şimdi de nitelikli liselerimiz oldu. (Nur topu gibi maşallah!)Her şeyden anlayan büyüklerimiz buyuruyor, onları razı etmekten başka gayesi olmayan bürokratlarımız derhal uygulamaya geçiyorlar. Olur mu? Olmaz mı? Dogru mu? Yanlış mı? Kimsenin umrunda değil. ‘Büyüklerimiz buyurmuşsa vardır bir hikmeti’ deyip bire beş katarak yapıyorlar yaptıklarını da.

 Çorum özelinde nitelikli liselere baktığımızda: iki imam-hatip lisesi, iki meslek lisesi, bir fen lisesi bir de sosyal bilimler lisesi görüyoruz  listede. Hiç haberimiz yoktu ama Çorum’da sınavla seçilecek % 10’un üçte biri imam-hatip, üçte biri meslek lisesi, geriye kalan üçte bir ise fen ve sosyal bilimler lisesi istiyormuş. Önceki yıllarda fen lisesinin ardından puan sıralamasında ikinci olan, sınavla öğrenci alan en eski Anadolu  Lisesi  Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu Lisesi(merkez) bile hiç  talep görmüyormuş ki, Mahalle Mektebine dönüştürülmüş. Diğerleri çoktan hak etmişler dönüşmeyi!

 Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu okulları nasıl belirlemiş? Her köşe başına bir imam-hatip açmakla hatta hiç değilse okulların içindeki bir iki sınıfı imam hatipe dönüştürüp tabela asmakla mahir İl Milli Eğitim anlaşılan listeye iki imam hatip koymuş bunu mazur göstermek için iki de meslek lisesi koyalım diye düşünmüş. Fen ve sosyal bilimler lisesini kazanamayan öğrenciler, büyük ihtimalle meslek lisesine gitmeyeceğine göre nitelikli imam hatip lisesini tercih edecek; değilse doğruca Mahalle Lisesine.

İmam-hatiplere  uygulanan katsayı zulmune yıllarca karşı gelmiş, eylemler yapmış; bu adaletsizlikle yıllarca mücadele etmiş insanlar olarak söylüyoruz: Bu imam-hatip saplantısı artık yeter. Milli Eğitim Bakanı  Sayın İsmet Yılmaz  illere ‘’Ne kadar  çok imam hatip açarsanız sizi o kadar yükselteceğiz, ödüllendireceğiz’ mi dediniz. Böyleyse İl Milli Eğitim e tavsiyem bütün okulların isimlerinin başına bir imam-hatip ibaresi koysunlar onlar da kurtulsun biz de. Sayıyı artırmakla, insanları mecbur  bırakmakla  kaliteyi artıramazsınız. Bunlar, sizden öncekilerin uyguladığı metodlardı; sonuç ortada. Aynı yöntemleri kullanarak farklı hedeflere ulaşamayacağınızı hatırlatıyoruz.

 Özgür Eğitim-Sen olarak Bakanlığı ve İl Müdürlüğünü aklı-selimle hareket etmeye davet ediyoruz.”

               

Son Güncelleme: 13.04.2018 19:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şerif Öztuna 2018-04-13 16:16:57

Sayın Evrensel İnsan
Nitelikli liselerin nitelikleri konusunda gösterdiğiniz müstehzi tavır bu okulların niteliklerinin belirlenmesinde kullanılan(!) kriterlere olmayan inancınızı gösteriyor. Ancak sanırım yazının uzunluğu anlaşılmasını güçleştirmiş ve sizi hem okulların “nitelikleri” ile alay etmeye hem de bundan “çok önemli bir adım” diye bahsetmeye sevk etmiş. Ama ben maddeler halinde anlatarak bu konuda biraz aydınlatıcı olmaya çalışacağım.
1-Ortaöğretime geçecek öğrencilerin yalnızca %5’inin sınav kaygısı taşıyacağını iddia etmek en basit tabiri ile saflıktır. Çünkü geldiğimiz satıhta her veli öğrencisin az sayıdaki nitelikli okula girmesi için yarışta kalmasını isteyecek bunun için etüt-dershane-özel ders üçgenine hapsolacak. Bu durumda daha önce seviyeye göre yerleştirme yapılırken yeni sitemde %5’e giremeyen bütün öğrenciler sizin gayri müeddep tabirinizle “aptal” addedilmeyecek mi? Bunun yaratacağı baskı ve stresi varın siz düşünün.
2-Söz konusu açıklama değişimin değil tahribatın karşısında durmak niyetindedir. Çünkü sizin de belirttiğiniz ama havada kalan rekabetçi dünyada var olabilecek bireyler yetiştirmek her bireye uygun eğitim ortamını sağlamakla mümkün olabilir. Ayrıca öğrencileri kategorize etmek bugünden iki yüz yıl geride kalan katı pozitivist dönemde yaşamakla eş anlamlıdır.
3-Son olarak sizin de takdir edeceğiniz gibi Çorum’un köklü okullarından hiçbirinin listede bulunmayışı bu işlemin ne kadar gelişigüzel yapıldığını gösteriyor.
Biz Özgür Eğitim-Sen olarak herhangi bir siyasal yapıyla eklemlenmediğimiz için yapılan düzenlemelerde doğruya doğru yanlışa yanlış dediğimiz gibi yarınımız olan çocuklarımızın eğitimi ile ilgili kararların aklıselim ile alınmasını talep etmek ve kendi geçmişine yaslanırken dünya değerleri ile uyumlu nesiller yetişmesini istemekteyiz.
Şerif Öztuna
Özgür Eğitim-Sen Çorum İl Sekreteri

Avatar
yazık 2018-04-12 08:34:47

hocam söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum vAllahi billahi ülkeyi bitirmek için ellerinden geleni yapıyorlar bu nasıl bir düşünce tarzıdır bu nasıl bir imama hatip takıntısıdır dayatmasıdır yazıklar olsun beyniniz mi uçtu kafanızdan insanları dinden imandan soğuttunuz Allah sizi ıslah etsin

Avatar
Mehmet Cansız 2018-04-12 11:20:49

Nitelikli sendika gerekeni söylemiş. Ama son günlerde çorum eğitim camiasını yakından ilgilendiren Milli Eğitim binasının taşınması 23 nisanın normal eğitime geçmesi ve nitelikli okullar konusunda Türk eğitim sen ve eğitim bir sen neden sessiz?

Avatar
Yüksel Kaya 2018-04-12 09:30:42

Çorum başöğretmen Anadolu lisesi hangi mahalleden öğrenci alacak? Etrafında yerleşim yok!

Avatar
Erkan 2018-04-12 09:45:16

Meb'in bugüne kadar doğru bir iş yaptığını gördünüz mü ben görmedim

Avatar
Ahmet 2018-04-12 09:22:26

Ağzınıza sağlık iyi bir konuya değinmişsiniz

Avatar
Tayfun 2018-04-12 09:29:37

Kesinlikle haklısın. Hayat devam ettikçe değişik uygulamaların da hayata geçirilmesi kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla diyorum ki, inşAllah bundan sonra aklıselim hakim bir yaklaşım olsun.

Avatar
Evrensel İnsan 2018-04-13 01:38:14

nitelikli liseleri açıkladı. Meslek ve İmam Hatip Liselerini saymazsak öğrencilerin yaklaşık sadece %5'i nitelikli (!) denilen liselere (Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri) gidecek. Sistem bir yandan en başarılı ve zeki öğrencileri seçerken, diğer yandan da ortalama öğrencilerin sınav baskısı sonucunda öğrenilmiş aptallık (öğrenilmiş çaresizlik) duygusuna ve düşüncesine (tuzağına) sürüklenmelerini engelleyecektir. Burada en önemli mesele Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine seçilen %5'in evrensel standartlarda, nitelikli bir eğitim alıp alamayacağı meselesidir. Eğer bu öğrencilere nitelikli bir eğitim imkanı sağlayıp, onları ileriki
yaşamlarında, gelişmiş ülkelerin bireyleriyle (bilim insanlarıyla, sanatçılarıyla, siyasetçileriyle, hukukçularıyla vs.) rekabet edebilecek şekilde yetiştiremezsek yeni sistemde, eski sistemde olduğu gibi katma değer üretmek yerine sorun üretir.
SONUÇ: YENİ SİSTEMİN KİLİT TAŞI; BİLİMSEL, ÇAĞDAŞ VE FIRSAT EŞİTLİĞİNİN OLDUĞU ( HER DÜZEYDE ÖĞRENCİNİN DENGELİ DAĞITILDIĞI OKULLARDA, EŞİT İMKANLARDAN YARARLANAN ÖĞRENCİLERDEN OLUŞAN) BİR EĞİTİM SİSTEMİDİR. YENİ SINAV SİSTEMİ VE BUNUNLA İLGİLİ DÜZENLEMELER (NİTELİKLİ OKULLAR VB.) BU AMACI GERÇEKLEŞTİRME YÖNÜNDE ATILMIŞ ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIMDIR. EĞİTİM SEKTÖRÜNDE HİZMET VEREN KİŞİ VE KURUMLAR DEĞİŞİME DİRENMEK, İSTEMEZÜK DEMEK YERİNE, SİSTEMİN VE SİSTEMİN UNSURLARININ, KÜRESEL REKABETE AYAK UYDURACAK ŞEKİLDE EVRİLMESİ İÇİN KAMU İDARESİNE DESTEK VE KATKI SUNMALILAR.