‘Onlar Allah’a teslim oldu’

Hitit Üniversitesi tarafından ‘Sarıkamış Bir Milletin Beyaz Destanı’ konulu konferans düzenlendi.

24 Aralık 2014 Çarşamba 15:34
 ‘Onlar Allah’a teslim oldu’


Hitit Üniversitesi tarafından ‘Sarıkamış Bir Milletin Beyaz Destanı’ konulu konferans düzenlendi.


Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa  Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan, Kıbrıs ve Kore gazileri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin  açılış konuşmasını Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan yaptı.


Sarıkamış Harekâtı ve Çanakkale Savaşı’nın bu yıl 100. yıldönümü olması sebebiyle milli bilincin yeşermesi adına tarihimizdeki bu iki önemli hadisenin üzerinde durulmasını ve araştırılmasını istedikleri için Çorum Kent Konseyi tarafından konuyu gündeme taşıdıklarını belirten   Başkan Yardımcısı Turhan Candan, üniversite ve lise öğrencileri arasında ‘Sarıkamış Harekâtı’ konulu deneme yarışması düzenlediklerini,  aynı zamanda 90 öğrenciyi 90 bin şehit verilen Sarıkamış’a götürerek ödüllendireceklerini ifade etti.


Konuşmasında  vatan uğruna yapılan fedakârlıkların önemine dikkat çeken Candan, tarihte çok büyük acıların çekildiğini belirterek, ‘Sarıkamış bir trajedi alanıdır’ dedi.


Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan ise, saygı ve selamlama konuşmasının ardından Sarıkamış Harekâtı ve bu vatan uğruna verilen şehitlerin tarihimizdeki önemine değindi.


Yrd. Doç. Dr. Bakan, “Sarıkamış Harekâtı’nın başlangıcı 22 Aralık 1914, taarruz tarihi 23 Aralık 1914’tür. Ve bugün ise 23 Aralık 2014. Aradan 100 yıl geçmiş. 100 sene önce vatan topraklarına birer kar tanesi gibi düşen kardelenleri, 90 bin şehidimizi bugün burada kalbi vatan aşkıyla dolu insanlarla rahmetle yad ediyoruz. Onlar düşmana teslim değil, Allah’a teslim oldular” dedi.


Sarıkamış Harekâtı’nın zorlu kış şartlarında, maddi açıdan çökmüş Osmanlı’nın ordusunu destekleyemediği bir dönemde yapılan başarısız bir harekât olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bakan, “Ancak Sarıkamış Harekâtı tarihimizin altın sayfalarındaki beyaz bir destandır. Sonuç olarak Sarıkamış şu anda ay-yıldızlı bayrağın sallandığı Türk vatan sınırları içerisindedir” diye konuştu.


Yunus Emre’nin söyleyişini dillendiren Yrd. Doç. Dr. Bakan, “Ölürse ten ölür, canlar ölesi değil” diyerek aslında şehitlerimizin ölü olmadığını ve namazlarının bile gökten inen melekler tarafından kılındığını skaydetti.


Yrd. Doç. Dr. Bakan, Çanakkale Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal’e çok büyük bir anıt yapılması isteğinde bulunanlara Ata’nın cevabı: ‘Tabi ki en büyük anıt yapılmalı. Ancak Mehmetçik için en büyük anıt Anadolu’dur.’ sözünü hatırlatarak,  “Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Mustafa Kemal’in dediği gibi ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ idealini gerçekleştirirken büyüyen bir dünya devleti olacağız” şeklinde konuştu.


Tarihini bilen bir toplum oluşturmak açısından Türk tarihini genç öğrencilerin araştırmalarını ve bu konuda okumalar yapmalarının önemine değinerek öğütlerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Bakan, ‘Sarıkamış Karlar Altında’ türküsü eşliğinde Sarıkamış Harekâtı belgesel görüntülerinin izletti, sözlerini ‘Sarıkamış’ konulu şiirle tamamladı.


Konferansın sonunda ise ‘Sarıkamış Harekâtı’ konulu deneme yarışmasında dereceye giren öğrencilere gazilerimiz tarafından ödüllerinin verilmesinin ardından program sona erdi.




Son Güncelleme: 24.12.2014 15:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.