‘Oryantalistler pek masum değil’

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 'Kur'an-ı Kerim ve Senarist Oryantalistler' konulu konferans düzenlendi.

27 Ekim 2014 Pazartesi 16:32
‘Oryantalistler pek masum değil’


Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 'Kur'an-ı Kerim ve Senarist Oryantalistler' konulu konferans düzenlendi.


Diyanet İşleri eski Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans bugün saat 14.00’de İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


Konferansa İl Müftüsü Mehmet Aşık, İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Şaban Haklı, Öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.


Kur'an-ı Kerim tarihiyle Doğu'da ve Batı'da çalışmalar yapıldığını belirten Altıkulaç, İslam dünyasında ilim olan Kur'an-ı Kerim'in çerçevesinde birtakım eserlerin vücuda getirildiğini söyledi.


Oryantalistlerin tanımını yapan Altıkulaç, “Günümüzde geriye doğru baktığımız zaman İslam dünyasının bu konuda ciddi bir atalet, ilgisizlik ve sığlık içinde olduğunu görüyoruz. Batılıların yaptığı bir çalışma var ki, onların yaptığı çalışmaları daha derinliğine kısmen çok farklı şekilde maksatlı çalışmalar olarak, bir kısmını ilim için ilim, derinliğine ilim, zaman zaman ön yargılı ilim çalışması gibi görüyoruz. Batıda bu çalışmayı yapanlara oryantalistler diyoruz." dedi.


Oryantalizm kelimesinin ilk defa 1779'da İngiltere'de kullanıldığını hatırlatan Altıkulaç, "Oryantalistler sadece Kur’an tarihi ile meşgul olmuyorlar, şarkın her şeyiyle meşgul oluyorlar. İyi niyetlileri ve ilim için ilim yapanlar bir yana oryantalistler, batı siyaset ve ticaretine, sömürgecilik ve misyonerlik faaliyetlerine önemli katkı yapmışlar, kayda değer malzemeler sağlamışlardır" diye konuştu.


Konferans İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Şaban Haklı’nın Dr. Altıkulaç’a verdiği teşekkür plaketi ile sona erdi.




Son Güncelleme: 27.10.2014 16:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.