Patent dersini Ankara’da işlediler

23 Nisan Ortaokulu 8. Sınıf öğrencileri, Teknoloji ve Tasarım Dersi'nin ödevleri arasında yer alan...

15 Ocak 2015 Perşembe 09:58
Patent dersini Ankara’da işlediler


23 Nisan Ortaokulu 8. Sınıf öğrencileri, Teknoloji ve Tasarım Dersi'nin ödevleri arasında yer alan Patent konusunu, Türk Patent Enstitüsü'nde (TPE) gerçekleştirdi. Aynı zamanda Anıtkabir, MTA Tabiat Harikaları Müzesi, Feza Gürsey Bilim Merkezi ve Aqua Vega Akvaryum' un da ziyaret edildiği Ankara gezisi, öğrenciler için unutulmaz bir eğitim gezisi haline dönüştü.


Teknoloji ve Tasarım öğretmenleri Vahit Kolcu  ve Mesut Kökçüoğlu  başkanlığında düzenlenen Ankara gezisinde ilk ziyaret durağı olan Türk Patent Enstitüsü ziyaret edildi. Burada öğrenci kafilesini TPE yetkili hemşehrimiz Halime Kip karşıladı. Öğrencilere patentin önemini anlatan yerinde anlatan Gezi Başkanı Vahit Kolcu, gezinin ana hedefinin öğrencilerini geleceğin bilim insanı olarak yetişmelerine katkı sağlamak olduğunu ayrıca buluş yapmanın ve buluşları koruma altına almanın yolu olan patent bilincinin aşılanması olduğu aktardı.


Öğrencilerin büyük bir memnuniyet ve merakla takip ettiği gezide, patent konsunda yerinde ders anlatan Kolcu, "Patent, buluş sahibine, buluşunun kullanımına ilişkin belirli bir süre boyunca haklar sağlayan ve devlet tarafından verilen bir belgedir. Bir ülkede verilmiş olan paten sayısının yüksekliği, o ülkenin gelişmişliğinin bir göstergesidir. Dünya geneline bakıldığında ise ülkemizin patent konusunda çok gerilerde kaldığı görülmektedir. Dünyada teknolojik çığır açan buluşların büyük bir kısmı patentle korunurken, ülkemizdeki büyük şirketlerin bile çok sınırlı sayıda patenti bulunmakta, bazılarının şu ana kadar hiçbir başvuru yapmadığını görmekteyiz. Oysa patent bilincinin yerleştiği ülkeler, patentleri lisans anlaşmaları ile, üretiminden daha çok gelir elde etmektedirler. Ülkemizde ise sadece birkaç şirketimiz kendi bünyesinde patent bilincini oluşturmaya başlamış ve son yıllarda atağa geçmiştir." dedi.


TPE Yetkilisi hemşehrimiz Halime Kip'in kendilerine gösterdiği ilgi ve misafirperverlikten büyük bir memnuniyet duyduklarının da altını çizen Kolcu, Halime Kip'e de teşekkür etti.


Öğrenciler, teknik dersin ardından kendileri için unutulmaz anılarla dolu geziyi Anıtkabir, MTA Tabiat Harikaları Müzesi, Feza Gürsey Bilim Merkezi ve Aqua Vega Akvaryum' la tamamladı.




Son Güncelleme: 15.01.2015 10:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165