Sobayı doğru kullanın

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sivil Savunma Uzmanı Mahir Odabaşı, Gazipaşa Ortaokulu’nda...

25 Ocak 2014 Cumartesi 13:35
 Sobayı doğru kullanın

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sivil Savunma Uzmanı Mahir Odabaşı, Gazipaşa Ortaokulu’nda doğru soba kullanımı ve zehirlenmelere karşı bilinmesi gerekenleri anlattı.

Ocak ayı içerisinde 11 okulda 3 bin öğrenciye deprem ve kazalarla ilgili eğitim veren Odabaşı’nın Gazipaşa’da verdiği semineri öğrencilerin yanı sıra Okul Müdürü Musa Ediz, Müdür Yardımcısı İlhan Temur ve öğretmenler de dinledi.

Sobadan kaynaklanan zehirlenme, yangın vb. gibi olayların soba kullanım hatalarından kaynaklandığını belirten Odabaşı, bu hataların neler olduğunu dinleyicilere şöyle anlattı:

“Kalitesiz kömür kullanılması. Ailelerin soba kullanımı ile ilgili olarak kulaktan duyma bilgilerle hareket ederek, yakıttan daha çok tasarruf yapmaya çalışması.

Baca temizliğine dikkat edilmemesi, baca ve borularda delik bulunması. Soba borusunun baca içine fazla sokulması. Soba ile baca arasında ikiden fazla dirsek kullanılması.

Sobanın alttan yakılması. Alttan ateşlenen sobalarda üste kalan kömürün zararlı gazları yanmadan çıkar.

Soba çıkışındaki kelebeklerin kapatılması. Böyle yapılırsa her türlü gaz evin içine yayılır.

Sobanın ön alt kısmındaki kapağın kağıt parçası koyarak kapatılması.

Rüzgarlı havalara dikkat edilmemesi. Böyle ortamlarda baca basıncı düşük olur ve bacalar ters görev görerek dumanı dışarı atamaz.

Soba içerisindeki kömür iyice yanmadan, yatarken yeni kömür ilave edilip yatılması.”


Doğru soba kullanımı

Odabaşı soba kullanımında hataların neler olduğunu anlattıktan sonra, doğru soba kullanımına da değindi. Odabaşı, “Soba kullanımı ile ilgili olarak, kulaktan duyma bilgiler yerine yetkililerin verdiği bilgilere göre hareket edilmeli. Aile bireyleriyle beraber zaman zaman doğru soba kullanımı ve zehirlenme nedenlerinin konuşularak, muhtemel soba zehirlenmelerinde nasıl hareket edileceğini çocuklar dahil herkes bilmeli.

Kullanılacak ısıtma cihazının kalite ve kontrol belgesinin olmasına dikkat edilmeli. Kaliteli, standartlara uygun kömür kullanılmasına özen gösterilmeli.

Sobanın  baca girişinden en az 1, en çok 1,5 metre uzakta olmasına ve yatay boruların  bacaya % 10 eğimle yükseltilmesine özen gösterilmeli.

Pencere ve duvar delinerek yapılan bacalarda, delinen kısımdan içeriye duman girmemesi için önlem alınmalı. Bacalar standartlara uygun yaptırılıp (sıvalı olmalı, baca başlığı bulunmalı, çatlak vs. bulunmamalı) periyodik temizliğine dikkat edilmeli.

Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olması sağlanmalı. Bacalar standartlara uygun değilse aşırı rüzgarlı havalarda gerekli tedbirler alınmadan soba yakılmamalı.

Sobaların üstten yakılmalı. Üstten yanan kömürler yanma gerçekleştikten sonra alttaki  kömürlerin nemini alır. Bu sebeple zehirlenme oranı en aza iner.

Sobalar yatmadan 3 - 4 saat önce yakılmalı. Sobanın arka üst kısmındaki kelebek ve ön alt kısmındaki kapak tamamen kapatılmamalı.” diye konuştu.








Son Güncelleme: 25.01.2014 13:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.