‘Üniversite Dostu Şehirler’de son çeyrekteyiz

ÜNİAR Kurucusu Prof. Dr. Cemil Yücel, üniversite şehri olmanın sadece üniversite yönetimlerine bırakılmamasını gerektiğini, tüm paydaşlara görev düştüğünü açıkladı.

20 Temmuz 2022 Çarşamba 14:09
‘Üniversite Dostu Şehirler’de son çeyrekteyiz

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından yapılan Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri 2022 yılı sıralaması yayınlandı.

ÇORUM 81 İL ARASINDA 61'İNCİ SIRADA

81 ildeki 126 devlet ve 73 vakıf olmak üzere 196 üniversitede öğrenim gören 47.682 öğrenciden elde edilen bilgiler ışığında yapılan sıralamaya göre; Hitit Üniversitesi 2022 yılında 81 il içinde 61. sırada yer aldı.

2017’DE 51, 2019’DA 49’UNCU SIRADAYDIK

Üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri şehirden tatmin olma düzeylerinin belirlendiği ve bu kapsamda şehirlerin sıralandığı Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması’nın ilk kez yapıldığı 2017 yılında Hitit Üniversitesi 51, 2019 yılında ise 49. sırada yer almıştı.

10-12 BASAMAK GERİLEME

Üniversitelerden daha çok şehirlerin durumunu sıralayan araştırmada Çorum, 2017 ve 2019 yıllarına göre  10-12 basamak gerilemiş, Türkiye’de 81 il arasında son çeyrek dilime girmiş.

ÜNİVERSİTELİLERİN EN ÇOK MENNUN VE MEMNUN OLMADIĞI ŞEHİRLER

Araştırma sonuçlarına göre; 5'inci kez ilk sırada yer alan Eskişehir'in ardından üniversite öğrencilerinin en yüksek memnuniyet duyduğu şehirler sıralamasında Ankara, Antalya, Çanakkale, Muğla, İstanbul, Aydın, Edirne ve Tekirdağ yer alırken, en yüksek ve ciddi memnuniyetsizliğin yaşandığı şehirler Ağrı, Bitlis, Uşak, Kars, Iğdır, Yozgat, Şırnak, Bayburt, Muş, Kilis, Bingöl ve Hakkari oldu.

HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYACAK

Hitit Üniversitesi’nin 'Üniversite Dostu Şehirleri' sıralamasında 61’inci olurken, ÜNİAR Kurucusu Prof. Dr. Cemil Yücel, üniversite şehri olmanın sadece üniversite yönetimlerine bırakılmamasını gerektiğini belirtti. Yücel valiler, üniversite şehri olmak için belediye başkanları, politika yapıcılar ile tüm paydaşlara önemli görevler düştüğünü açıkladı.

'ÜNİVERSİTE ŞEHRİ OLMAK SADECE ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNE BIRAKILMAMALI'

Yücel, öğrencilerin sadece 31 şehirden memnuniyet hissettiklerini belirterek, şunları kaydetti: "Türkiye'nin üniversite öğrenci başkentleri Eskişehir, Ankara ve Antalya'dır. Bize göre üniversite şehri olmak sadece üniversite yönetimlerine bırakılmamalıdır. Belediye başkanları, valiler ve şehirlerin kurumsal paydaşları konuya ilişkin stratejiler belirlemelidir. Şehir, şehrin yaşantısı ve kültürü üniversitenin başarısında ve üniversitenin üniversite olarak adlandırılmasında vazgeçilmez bir unsurdur. Araştırmamızın üniversitelerin, aday öğrencilerin, velilerin ve politika yapıcıların veri ihtiyacını gidermeye katkıda bulunacağını ümit ediyoruz."

ÜNİVERSİTE DOSTU ŞEHİRLER SIRALAMASI NEDİR?

Türkiye’de Yükseköğretim alanında şimdiye kadar yapılmış en büyük ve yaygın araştırması olan Türkiye Üniversite Öğrenci Memnuniyeti Araştırması’nın (TÜMA) bir parçasıdır. Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan ÜniAr, Engin Karadağ ve Cemil Yücel tarafından kurulmuş ve üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan bağımsız bir araştırma laboratuvarıdır.

Araştırma ile ilgili detaylar ve tüm sonuçlar https://www.uniar.net/odus adresinde yer almaktadır.

Son Güncelleme: 21.07.2022 21:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Has Öğrenci 2022-07-21 21:20:56

Kardeşim şehirde gezecek, tozacak yer yok. Öğrenci bunu ister. Siz ne diyorsunuz ya ? Sayın Ahlatçı iyi ki var ama tek Ahlatçı ile iş olmaz. bakın AVM olmasa inanın öğrenci nereye gidecek. İyi ki Belediye var. Tesislerinde ucuz çay içiyoruz. Şehirde başka yer yok ki ? biri yazmış ki Rektör. Ne alakası var kardeş? Tamam eski rektör herkese mavi boncuk dağıttı ama artık atın o mavi boncukları yakanızdan. Bu şehir ile alakalı. Bilgisayar mühendisliği Samsunda mı olunca giderim Çorumda mı ? Elbette Samsun. Buradan bak pencereye. Vesselam.

Misafir Avatar
Samsun Çorum 2022-07-24 13:09:24 @Has Öğrenci

Hocam, savunmaya çalışma. 19 Mayısa gitmk için niyet etmek yetmiyor. Çalışmak da lazım. Eğer puanun Boğaziçini tutarsa, 19 Mayısa; 19 Mayısı tutarsa Çorum'a, böyle gider bu. Ha bu arada 5-6 yıl önce Hitit %100 dolan 19 Üniversiteden biri olmuştu. Nasıl olmuştu? O zaman Çorum çok büyüktü, dereleri, denizleri taşan, tren, uçak, balon, her şey olan bir coğrafyaydı, değil mi.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Hacım 2022-07-24 13:06:11 @Has Öğrenci

Hacım, hadi bu gerilemeyi de travmanız haline gelenlere attınız. Peki 2 gün önceki sıralamaya ne diyorsun (ana sayfada linki var, bakarsın)? O da mı öyle? Yahu ne olur, az öz eleştiri yapın. Niye daha önce iyi olan şeyler, aşağıya gidiyor. Öğrenci sayısı 20 binden 15 bine düştü, çalışan kendi yazdığımız öğrenci işleri yazılımını bırakıp Katip Çelebiden para verip aksak çalışan bir yazılım satın aldınız, enerji üreten bir MYOyu, boyatmak için hocalardan para toplanır bir hale getirdiniz, yayın sayımız düştü, kampüsün kapısı bile yapılamadı, tıp fakültesi boşalıyor, pek çok hoca gitmeye çalışıyor, şehirde bilinirliğiniz kalmadı, tercih edilmiyorsunuz, fakültelerde doluluk %15-20 (bir iki istisna), sıralamlar hep aşağı. Hiç mi suçunuz yok? Madem iyileşmeye yol açıyor, madem Çorum'u yükseltiyordu, siz de mavi bilmem ne dağıtın. Çorumla bir irtibata geçin. Allahtan da mı korkmazsınız yahu.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Çorum İçin Çalışmak Lazım 2022-07-24 12:58:30 @Has Öğrenci

Haklısın, öğrencilerin şehri oylaması. Ama önce de şehir oylanmıştı. Demekki öğrencileri, şehrin imkanlarından yararlanmaya teşvik etmek, odandan dışarı çıkıp her kesimle irtibat kurmak (senin tabirinle mavi bilmem ne) gerek değil mi hocam.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Hasss Öğrenci 2022-07-24 12:06:22 @Has Öğrenci

Önceki rektör zamanındaki Çorum ile şimdi arasında hiç bir fark yok. Anketi dolduran önceki öğrenciler mezun olup gitti. Yani şu eskiye çamur atıp, hiç bir suçu üstünün almama huyunu Alman Bakan Gobelden mi öğrendiniz (o Büyük Yalanlar kitabında derki, hiç bir suçu üstünüze almayın. Ve hep belirlediğiniz birine yöneltin). Geldiğinden beri hiç bir halt yapamadınız, yapıldığını gördüğünüz eskiye çamur atıp, hasetten çatlıyorsunuz, millet de eskiye çamur atma dolmanızı yemiyor. Yeter attık yeter. İcraat istiyoruz.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Corumlu 2022-07-21 11:37:18

Sn corumlu kardeslerim ne bekliyorduk sn numan kurtulmus rekyor atattirirsa corumda yetimis rektorluk yapacak coook kaliteli insan varken disaridan gelen insanda ne bekliyorsun eski rektor ornektir. vay guzel ulkem ne haldeyiz bunlara ceki duzen ver sn cumhur baskanim ve yuce insan sn bahceli birde numan rektor atattiracaksa gitsin orduya atasin gucu yetiyormu bakalim corum merdiven basamagiya numan efendinin akp genel merkezde 7 gurup var bunlarin zarari anadolukaki illere cok yazık

Avatar
recep 2022-07-22 10:55:08

üniversite üniversite değil. sıralama mıralama hikaye. üniversite dediğinin somut çıktısı olur. hititte ne üretilmiş. ne fen bilimlerinde ne sosyal bilimlerde dişe dokunur bi tez, proje yok. rektör vakit dolduruyor. iş yapmak isteyeni oyalıyor, engelliyor. işi gücü ankarada onu bunu ziyaret edip rektörlük sonrasına yer bulmak. siyasetle bürokrasiyle bu kadar içli dışlı akademisyen mi olur. üniversitesinde çalışan hocadan çok vali belediye başkanı görüyo. bu işte bi terslik yok mu

Avatar
Ahmet Aydın 2022-07-21 11:54:31

Sadece Üniversite yönetimine bırakılmamalı doğru ama yönetimin de doğru rehbeklik yapması esas. Labaratuvar kapatma ve faydasız işlerle zaman harcanacağına bunun üzerine kafa yorulmalıdır. Her geçen gün üniversite bitiriliyor ve malesef ilgililer duruma ilgisiz....

Avatar
Eski Çorum 2022-07-24 12:11:50

Yorumları okuyan tüm dostlara bir şey hatırlatmak istiyorum. Farkındaysanız eskiden çok iyi olan hemen hiç bir şey yapılmıyor artık. Biz nerde hata yaptık, biz neden önceki dönemler gibi iyi şeyler yapamıyoruz, nedir acaba eksiğimiz demek yerine, eskiye çamur atıp, üstte çıkmaya çalışıyor. Bunu yazanlar, bu işin sorumluları. Bu memlekete iş yapılmasını istemeyen, sadece kendilerini sonraki dönem rektör ve milletvekili olmaya hazırlayanların yorumları. Lütfen bu memlekete bir faydası olmuş insanlara sahip çıkın. , bu ne indiği belirsiz kabiliyetsiz tiplere fırsat bırakmayın. Mesela sorun diyin ki, o kötü bu kötü, sen ne yaptın iyi? Adam bağımsız anket yapmış, önce iyi olan kötü çıkmış. Adam hala eskiye sallıyor. Yazıklar olsun. Kıyamet günü çok üzüleceksin O zavallı adam.

Avatar
Çorum 19 2022-07-23 18:39:44

Üniversite dostu olmak modernizm ister öğrencinin ufkunun gelişebileceği öğretim kadrosu idare çevre olanak ister üniversite farklıdır medrese farklidir

Avatar
Çorum 19 2022-07-24 01:17:28

Medrese mantığı ile üniversite kurup eğitim verdigini zannedip cemaat tarikat eş dost nokta atışıyla öğretim görevlisi idareci alırsan fikir özgürlüğünün canevi olan üniversiteleri biat merkezlerine dönüştürürken değil dost üniversite bile olsamazsin ilk binde kaç universiten var diploman Kapıkulenin ötesine gecemiyor sesli güldüm

Avatar
zekeriya 2022-07-26 12:47:36

istedikleri de bu. birkaç sene daha yönetimde kalsınlar ilim yayma vakfı hitit üniversitesi şubesi olur. ilim yaymacı olmayan hocaları kaçırmak için ellerinden geleni yapıyolar. bakın son dönemde yaptıkları öğretim üyelerine, myoda çalışan dişe dokunur bir yayını olmayan öğretim görevlilerini öğretim üyesi yaptılar, mühendislikte iibfde gayet iyi makaleleri tezleri kitapları olanlarlar hala asistan ya da öğretim görevlisi. ya da sağlık myoya aldıkları öğretim görevlilerine bakın. kimin akrabası, kimin ahbabı, kimin çocuğu.. başarılıyı kendilerinden değil diye almamak için ellerinden geleni yaparlar ama kendilerinden olan başarısızı almak için bin takla atarlar. bakınız cemaatçilik. eski düzenin isim değiştirmiş hali.

banner165