100 milyonluk yatırımın hafriyatı başladı

Çorum’un Sungurlu İlçesi OSB'de, atık lastiklerden piroliz yöntemi ile elektrik ve karbon siyahı üretecek 100 milyonluk fabrikanın hafriyatı başladı.

29 Ekim 2022 Cumartesi 19:11
100 milyonluk yatırımın hafriyatı başladı

Çorum’un Sungurlu İlçesi Organize Sanayi Bölgesine (OSB) Aten Atık ve Enerji firması tarafından kurulacak olan tesiste atık lastiklerden piroliz yöntemi ile elektrik ve karbon siyahı üretilecek. Kurulacak olan tesis için hafriyat çalışmalarına başlandı. Tesisin çatısına ELGİ Enerji A.Ş. tarafından 1 MW Güneş Enerji Santrali kurularak kendi tükettiği enerjiyi üretecek.

İş insanları Salahattin Baysal ve Aydın Uslu tarafından 100 milyon lira yatırımla kurulacak tesis alanında kurban kesilerek dua edildi. Ardından iş makinaları hafriyat çalışmalarına başladı. 5 bin metre kare kapalı alana inşa edilecek tesiste ömrünü tüketmiş lastiklerden 6 megavat gücünde elektrik üretilecek ve 30 kişi istihdam edilecek. Atık lastiklerden üretilecek elektrik enerjisiyle yaklaşık 1.500 evin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

20 DÖNÜM ÜZERİNE KURULUYOR

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı ve OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Behiç Akkaş, OSB’de tahsis edilen 20 dönüm araziye yaklaşık 100 milyon lira yatırımla kurulacak olan tesisin inşaat projesi ve ruhsatının imzalandığını belirtti. Behiç Akkaş, OSB’nin her geçen gün daha da büyüdüğünü ifade ederek, yatırım yapan firma yetkilileri Salahattin Baysal ve Aydın Uslu’ya teşekkür etti.

Aten Atık ve Enerji Üretim San. Tic. A.Ş. tarafından Sungurlu OSB’de “Atık Geri Kazanım ve Elektrik Üretim Tesisi Projesi” planlanıyor. 100 milyon lira değerindeki proje kapsamında günde 60 ton kullanılmış, ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı, piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretilecek. Tesiste üretilen günlük 6.004 kWh elektrik, nakil hattı ile TEİAŞ’ın göstereceği trafodan ulusal ağa bağlanacak. Tesiste, ısı enerjisi ÖTL geri kazanımından elde edilecek piroliz gazı ile sağlanacak. Yine geri kazanım yolu ile elde edilecek piroliz yağı jeneratörlerde yakıt olarak kullanılacak ve 6 MW elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilecek.

ÜRETİM AŞAMALARI

Tesiste ilk etapta lastik bünyesinde bulunan çelik tel ayrılacak. Çelik teli ayrılmış vaziyetteki lastik sürekli sistemle çalışacak olan geri dönüşüm ünitesine beslenecek. Burada ömrünü tamamlamış lastik bant konveyör vasıtasıyla parçalama ünitesine iletilecek. Daha sonrasında parçalanmış lastik 60 ton/gün kapasiteli dizayn edilecek piroliz reaktörüne gönderilecek. Piroliz reaksiyonu sonucu reaktör çıkışından, karbon siyahı ve piroliz gazı alınacak. Piroliz işlemi sonucu piroliz gazı, yoğuşlaştırma ünitesine iletilecek ve burada yoğuşlaştırılarak piroliz yağına dönüştürülecek. Yoğuşturma ünitesinde yoğuşturulamayan piroliz gazları ise tesis bünyesinde tekrardan tüketilecek. Bu sayede tesis kendi enerjisini üretmiş olacak ve dış ortama yoğuşturalamayan gaz salımı söz konusu olmayacak. Üretilen piroliz yağı geçici piroliz yağı depolama tanklarına alınacak ve jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilecek.

Son Güncelleme: 30.10.2022 12:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar 2022-10-30 08:25:11

Helal olsun. İNŞALLAH Çorum'umuzun diğer ilçelerine de fabrikalar kurulur. 13 ilçenin her birisine fabrikalar kurulsa ÇORUM bambaşka bir çehreye bürünür. Bizim Bizden başka sevenimiz, dostumuz yok. Çorum'umuzu gerçek Çorum'lulardan başka düşünen yok. Biz Çorum sevdalıları elimizi taşın altına koyarsak Çorum daha da güçlenir. Allah içimizde ki ve dışımızda ki düşmanlar fırsat vermesin İNŞALLAH.