15 milyon $’lık yumurta ihrac ettik

Türkiye’de yumurta üretim sektöründe önemli pazar payına sahip olan Çorum’da geçtiğimiz...

14 Ocak 2015 Çarşamba 17:43
 15 milyon $’lık yumurta ihrac ettik


Türkiye’de yumurta üretim sektöründe önemli pazar payına sahip olan Çorum’da geçtiğimiz yıl 15 milyon dolarlık sofralık yumurta ihracatı yapıldı. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Türkiye’de 88.7 milyon adet yumurta tavuğu bulunduğunu, günlük 4 milyon yumurta üretildiğini belirterek, aylık üretimi yapılan yaklaşık 100 milyon civarındaki yumurtanın yüzde 4.4’ünün Çorum’dan karşılandığını söyledi.

Çorum’da 95 adet yumurta işletmesinin faaliyet gösterdiğini açıklayan Ermiş, bu işletmelerde 5 milyon yumurta tavuğunun bulunduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz yıl yumurta sektöründe daralma yaşansa da yıl sonuna doğru başta Irak olmak üzere, Türk cumhuriyetleri ve Rusya’ya ihracat yapıldığını belirtti. Sektörde şuanda kendilerine iletilen bir sorun olmadığını dile getiren Ermiş,yumurta pazarında dönemsel olarak satış ve pazarlama noktasında problemler yaşandığını kaydetti. Ermiş, ayrıca Çorum’da üretilen yumurtaların büyük çoğunluğunun ihraç edildiğine dikkat çekti.

İHRACAT HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Yumurta ihracatında her geçen yıl artış olduğunu anlatan İl Müdürü Ermiş, “2010 yılında 6 milyon dolar, 2011 yılında 8 milyon dolar ihracat yapıldı. 2012 yılında bu oran 13 milyon dolara yükselirken, 2013 yılında 14 milyon dolar, 2015 yılında ise 15 milyon dolara yükseldi” dedi.

2015 yılında uygulanmakta olan İPARD programlarında yumurta tavukçuluğunun da yatırım desteği beklendiğini açıklayan Ermiş, kırsal kalkınma yatırımlarında da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yumurta üreticilerine çelik silo, paketleme konularında destekleme yapıldığını sözlerine ekledi.





İHA

Son Güncelleme: 14.01.2015 18:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165