200 bin işçinin zam oranı belli oldu

Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçinin iki yıllık sürede alacağı zam oranları önceki gün belli oldu.

25 Temmuz 2013 Perşembe 18:09
 200 bin işçinin zam oranı belli oldu

2013 için 4+4 zam ve maaşı 1850 TL’nin altında olanlar için seyyanen 200 TL artış yapılacak. 2014 içinde yüzde 3+3 zam uygulanacak. Zamlar sözleşme dönemine göre ağırlıklı olarak ocak ve marttan itibaren geçerli olacak. Buna göre işçiler 6 aylık ve üç aylık zam farkı alacaklar. Düşük maaşlı işçiler, 200 TL seyyanen zam, 25 TL sosyal yardım zammı ve yüzde 4’lük zammın 6 aylık farkını alacaklar. Böylece çalışanlara Ramazan Bayramı’nda toplu para alma imkanı doğdu. Hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Türk-İş yönetiminin imzaladığı Toplu Sözleşme Çerçeve Protokolü’ne zam farklarının kurumların bütçe imkanları göz önüne alınarak gecikmeden ödenmesine dönük hüküm konuldu.

Hükümet ile Türk-İş’in vardığı uzlaşı ile kamu işçisine 2013 yılı için birinci ve ikinci altı ayda 4+4 zam yapıldı. 2014 yılında ise kamu işçisine yüzde 3+3 oranında zam verilecek. Ayrıca maaşı 1850 liranın altında olanlar 200 TL seyyanen zam alacak. Ücretlerin enflasyonun altında kalması halinde enflasyon farkı ödenecek. Halen 155 TL olan sosyal yardımlar da 180 TL’ye çıkacak. Bunun dışında doğum, evlenme yardımları, giyim yardımı, yemek yardımı ile prim ve tazminatlar ücret zamları oranında artacak. İki yılda bir yapılan toplu iş sözleşmeleri, daha önceki sözleşmenin tarihine göre 1 Ocak, 1 Şubat, 1 Mart ve 1 Nisan’dan geçerli olacak. Geçerlilik tarihleri sendikalara ve sözleşme tarihlerine göre farklılık gösteriyor. Ancak büyük bölümü 1 Ocak ve 1 Mart itibarıyla geçerli. Bu nedenle işçilere maaş farkı ödenecek. Bu ödemeler, işçiler için bayram harçlığı olacak.

Hükümetle konfederasyonlar arasında uzlaşma ile sonuçlanan toplu iş sözleşmeleri, işçiyle işverenin varacağı uzlaşma için çerçeveyi oluşturuyor. Her işyerinde örgütlü olan sendika, bu çerçeve sözleşmeyi dikkate alarak işverenle masaya oturup anlaşma sağlıyor. Buna göre kimi sendikalar anlaşma sağlarken kimi işyerlerinde görüşmeler sürüyor. Toplu sözleşme ile zam alacak işyerleri arasında en fazla işçi, 22 bin kişi ile il özel idarelerinde çalışıyor. Bunun yanı sıra bakanlıklar, milli eğitim müdürlükleri, TCDD, Türkiye Şeker Fabrikaları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri ile Karayolları Genel Müdürlüğü toplu sözleşme ile zam alan diğer kurumlar. Toplamda 186 kamu kurum ve kuruluşunda çalışan yaklaşık 200 bin işçi zam ve zam farklarından yararlanacak. Türk-İş’e bağlı 179 işyerinde 174 bin 127, Hak-İş’e bağlı 13 işyerinde 25 bin 814 ve DİSK’e bağlı iki işyerinde 164 sendikalı işçi çalışıyor.





Son Güncelleme: 25.07.2013 18:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165