500 yıllık geçmişe sahip

Çorum'un Oğuzlar ilçesinde yetişen ve ünü sınırları aşan Oğuzlar cevizi 500 yıllık geçmişe sahip.

08 Aralık 2020 Salı 00:23
500 yıllık geçmişe sahip

Çorum'un Oğuzlar ilçesinde yetişen Oğuzlar cevizi fidanı, kendi kendini tozlama özelliğinden dolayı Türkiye'nin her yerinden talep görüyor. Oğguzlar cevizi Türkiye ceviz üretiminin yüzde 8’ini karşılıyor.

Oğuzlar cevizinden, kendi kendini tozlaması sayesinde çevresinde başka bir ceviz ağacına ihtiyaç duymaksızın yüksek verim alınabiliyor. Oğuzlar Cevizi ayrıca coğrafi işarete de sahip.

500 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP

Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, ilçede meyve bahçelerinin yanı sıra ceviz fidanı yetiştirmek üzere çok sayıda bahçe bulunduğunu söyledi. Oğuzlar cevizinin 500 yıllık geçmişe sahip olduğuna dikkati çeken Hantal, şunları kaydetti: "Yaklaşık 500 yıldır bu bölgede Oğuzlar cevizi yetiştirildiğini biliyoruz. Günümüzde ilçemizde 200'den fazla yaşa sahip, hala veren ceviz ağaçlarımız var. 1960'lı yıllarda ceviz kerestesinin gündeme gelmesiyle veren ceviz ağaçlarının kütükleri satılmış. Her yıl 10 liralık ürün veren ağaçlar, 20 lira verilerek tüccarlar tarafından satın alınıp kesilmiş. Kalan az sayıda ağaçtan alınan aşılar, bugün ilçemizdeki ceviz mevcudiyetini oluşturuyor. Şu anda bölgemizde yalnızca Oğuzlar cevizi yetiştiriliyor. İlçemizin tek geçim kaynağı ceviz."

OĞUZLAR

Son Güncelleme: 09.12.2020 10:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 2020-12-09 19:16:45

Cevizler birliği başkanı sallamis oğuzlar 77 cevizin adı sebebide 77 yalovanin plakasi. Niye oguzlar 19 degil patent alirken niye 77 vermisler soyleyim oguzlardaki cevizin yuzde doksandokuzu yalova cevizinden turetme. Arkadasin salladigi gibide degil rahmetli olan oguzlarli bi dayimiz askerden gelirken yalova cevizini getirip asiliyor sonra herkes bu sekilde asilama yaparak bu gunlere geliyor iguzlar cevizinin kokude kokenide budur.