AB standartlarında üretim

Çorum’un Sungurlu ilçesinde sucuk imalatı yapan Sun-Et Ltd. Şti., TKDK desteğiyle AB standartlarında üretim yapıyor.

04 Mart 2022 Cuma 10:32
AB standartlarında üretim

Çorum’un Sungurlu ilçesinde sucuk imalatı yapan Sun-Et Ltd. Şti., Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) desteğiyle frigorifik kasalı araç ve makine-ekipman desteği aldı. 1 milyon 665 Bin TL yatırım tutarlı projeye, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) eş finansmanı ile oluşturulan IPARD bütçesinden 554 Bin TL hibe ödendi.

Şirket yetkilisi Özcan Aydoğan yatırımla ilgili süreci şu sözlerle aktardı: “Sungurlu sanayi sitesinde yıllık 240 ton et işleyerek sucuk imalatı yapan bir firmayız. Bugüne kadar hibe alarak, daha büyük bütçeli bir yatırım yapmaktan, işimizi geliştirmekten hep çekindik. Ancak, üretimde ve sucuk naklinde birçok kaybımız oluyordu. Ürettiğimiz sucukları eski minibüsümüzle müşterilerimize ulaştırıyorduk. Büyük tonaj içeren nakliyeler için ya araç kiralıyor ya da 3-4 seferde naklediyorduk. Üretim aşamasındaki fırınlama işlemini gerektiği gibi yapamadığımızdan ve dağıtım aşamasında yaşadığımız aksaklıklardan dolayı teknikte kabul edilebilir kayıpların üzerine yüzde 2-3 oranında fire kayıplarımız oluyordu. Bunların hepsi üretim maliyetlerimizi artırıyordu.

Geride kalan 10 yılda ilçemizde, Çorum’da ve ülke genelinde TKDK desteğiyle kurulan veya modernize edilen tesisleri gördükçe biz de hevesleniyorduk. TKDK’nın IPARD II dönemi 8.Başvuru Çağrı İlanında frigorifik özellikli soğutuculu araçlara destek verme kararı proje hazırlamada bizi de cesaretlendirdi. Destek verilen projemizle; büyük tonaj içeren nakliyelerimiz için ihtiyaç duyduğumuz frigorifik kasalı kamyon, eski minibüsümüzü satıp yerine frigorifik özellikli minibüs ve üretim sonrasındaki firelerin önüne geçmek için sucuklarımızın kurutulmasında kullanacağımız saatte 200 kg ürünü istenen nem değerine düşüren fırın aldık.

KDV VE ÖTV’DEN DE MUAF OLDULAR

Projemizdeki harcamalarımız karşılığında 554 Bin TL hibe ödendi. KDV ve ÖTV muafiyeti sağlanarak ayrıca destek verildi. Böylece TKDK, tesisimizde yaşadığımız tüm sıkıntılarımıza çare oldu. Verdiği hibe ve KDV-ÖTV muafiyetiyle yatırımımızdaki ekonomik yükümüzü paylaştı. Tesisimiz bu yatırımla AB standartlarına ulaştı. Bu durum ilgili makamlarca sertifikalandırıldı. Önümüzdeki yıllarda işimizi büyütmek, Sungurlu Organize Sanayi Bölgesinde daha büyük, daha modern, çatısında güneş enerjisi santrali olan bir tesis kurarak üretim kapasitemizi de artırmaya yönelik planımız var.”

Son Güncelleme: 04.03.2022 15:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakan 2022-03-04 19:47:12

Önceki dönem tarım bakanlığının hileli gıda ifşa listesinde sungurlu'dan bir sucuk firması bir kaç yıl at ve eşek eti kullandığı sucukları ürettiği yayınlanmıştı

Avatar
Hakan 2022-03-05 17:27:02

2020 yılından tarım bakanlığından ifşa edilen şirket.ne oldu akıllandınız mı?

Avatar
Kıraç 2022-03-06 00:05:29

2020 yılında hileli ürün üreten şirketlerin listede olan şirketlere
Devlet desteği..Sağlıklı,güvenilir gıda üretsinler diye.. helal olsun Tarım Bakanlığına.!!!!