Arjantin nohutuyla Çorum Leblebisi

ZMO’nun raporuna göre Türkiye’nin nohut ithal ettiği ülkelerin başında Arjantin ve Meksika geliyor

04 Aralık 2018 Salı 00:20
Arjantin nohutuyla Çorum Leblebisi

Türk mutfağının vazgeçilmez baklagil ürünlerinden biri olan nohutta üretim alanları azalınca çözümün ithalatta arandığı iddia edildi.

Oda TV’den Yusuf Yavuz imzalı habere göre, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)’nun 2018 yılı Nohut Raporuna göre, 2012 yılından bu yana net bir şekilde nohut ithalatçısı olan Türkiye, 2003-2017 yılları arasında ithal edilen 328 bin ton nohut için 412 milyon dolar ödedi. Arjantin, Meksika ve Rusya gibi ülkelerden yapılan nohut ithalatına 2018’in ilk yarısında ise 117 milyon dolar ödendi. İthal nohut hem mutfakları hem de kuruyemiş üreticilerini vurdu.

Nohut ekim alanlarının azalmasıyla birlikte üretimin de azaldığı bilgisine yer verilen ZMO’nun raporunda, Türkiye nohut arz-talep dengesinin önümüzdeki 5 yıllık süreçte arz yönüne kayacağının öngörüldüğüne dikkat çekildi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), üretimden ithalata nohuttaki sorunları ve çözüm önerilerini de ortaya koydu.

ZMO’nun raporuna göre Türkiye’nin nohut ithal ettiği ülkelerin başında Arjantin ve Meksika geliyor. Türkiye’nin en fazla nohut ihracatı yaptığı ülke ise Irak. Dünya nohut üretiminin yaklaşık üçte ikisini Hindistan gerçekleştiriyor. Avustralya, Myanmar, Pakistan ve Türkiye’yi Etiyopya ve Rusya izliyor.

ÜRETİMİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Üretimin artırılması için kurak alanlarda nohut ve mercimeğin ekim nöbetine girmesinin teşvik edilmesi gerektiğinin altı çizilen ZMO raporunda, sertifikalı tohum üretiminin de desteklenmesi gerektiği kaydedildi. Nadas alanlarında baklagil üretimine destek verilmesi gerektiğine işaret edilen raporda, “Etkin bir örgütlenme yapısı oluşturulması için çalışmalar yapılmalıdır. Tarımsal sigorta uygulaması yaygınlaştırılmalı, baklagillerde hastalık ve zararlılar sigorta kapsamına alınmalıdır. Mekanizasyon kullanımı desteklenmelidir” denildi.

Son Güncelleme: 04.12.2018 10:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.