Bakkallar yaşatılsın!

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan Şanal, küçük esnafın sorunlarına dikkat çekti.

02 Ocak 2019 Çarşamba 13:12
Bakkallar yaşatılsın!

Çorum Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan Şanal, esnaf ve sanatkarların iktisadi, sosyal ve toplumsal yaşamının en önemli unsularından birisi olduğunu söyledi.

En önemli esnaf gurubunun ise şüphesiz bakkallar olduğunu ifade eden Şanal, “Ancak şehir merkezlerinde sayıları hızla artan alışveriş merkezleri, gros, hiper ve süpermarketler bakkallara yaşam şansı bırakmamış ve mahalle bakkalları bir bir kapanmıştır. Alışveriş merkezleri ve büyük marketler onlarca çeşit esnaf türünü yok olma noktasına getirmiştir. Sayıları sürekli azalan bakkallar ise birçok sorunla mücadele etmek zorundadırlar” dedi.

Küresel krizle birlikte işsiz kalanların akıllarına gelen ilk şeyin bakkal dükkanı açmak olması sorununun da giderek büyümeye devam ettiğini vurgulayan Özkan Şanal, “Krizle birlikte bakkal sayısında artış olduğu gözlemleniyor. Küçük esnafı korumak için çıkarılması düşünülen yasanın Meclis'ten geçmemesi bu kesimi düşündürüyor. 50-100 metrede en az 4-5 bakkal olduğunu, öncelikle buna çözüm bulunması gerekmektedir. Bu saatten sonra büyük marketlerin şehir dışına çıkarılmasının zor, günümüz şartlarında ise küçük işletmelerin zincirlerle kıyasıya rekabetinin zor olduğunun altını çizerken, bir mahallenin 50-100 metrelik mesafesinde karşı karşıya, hatta yan yana 4-5 bakkal bulabiliyorsunuz” diye konuştu.

Sosyal ve toplumsal yaşamın bir parçası ve kültürümüzün simgesi olan bakkalların varlıklarını sürdürmesi gerektiğini dile getiren Oda Başkanı Özkan Şanal, yaptığı açıklamasını şöyle sürdürdü: “Vergiler ve BAĞ-KUR primlerini ödeyemeyen bakkal esnafının üzerindeki bu yükün hafifletilmesi, küçük esnafın desteklenmesi sosyal barış açısından zorunluluk haline gelmiştir.

Hükümet tarafından göre hırsızlık olaylarının önlenmesi için İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Müdürlükleri nezdinde önleyici tedbirler ve korunma yöntemleri geliştirilmesi için çalışmalar yapılması lazımdır. Ortaya çıkan ve her geçen gün aratan sigara kaçakçılığı ile kaçak sigara üretimi ve satışı faaliyetlerinin önlenmesi için gerekli tedbirler alınması lazımdır. Bir an önce şehir merkezlerine kurulan ve küçük esnafı bitiren alışveriş merkezleri ve büyük marketlerin şehir dışına taşınmaları için gereken yasal düzenlemeler ile AVM’ler, BİM ve A101 gibi büyük marketlerin açılış ve kapanış saatlerinin sabah 09.00 akşam saat 21.00 olarak düzenlenmesi ivedilikle gereklidir.”

Şanal, bakkallarda artan hırsızlık olaylarına da dikkat çekerek, kaçak sigara satışının artmasının da bakkalları mağdur ettiğini kaydetti.

Son Güncelleme: 02.01.2019 13:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kenann 2019-01-02 13:35:55

Sen oda başkanı olarak aylık ev ihtiyaçlarını mahalle bakkalindan bir karşıla bakalım..