İlahiyatçı hemşehrimiz Prof. Dr. Hayrettin Karaman son yıllarda popülerliği zirve yapan sanal paralar için ‘caiz değil’ açıklaması yaptı.
Hayrettin Karaman, "Sanal para alıp satarak para kazanmak caiz değildir" dedi.
Okurlarının sorularını yanıtlayan Karaman, "Devletlerin tekelinde ve kontrolünde olan çoğu karşılıksız paralar bile büyük haksız kazançlara ve kayıplara alet oluyor iken bu sanal paranın daha fazlasına alet olabileceği apaçık ortadadır. Döviz, altın ve benzerlerine para yatırıp fiyatları yükseldikçe satmak suretiyle para kazanmak fıkıh kurallarına göre caiz olsa da bir çeşit stokçuluk (kenz) olduğu, üretime katılmayan paranın topluma da faydası bulunmadığı için takva sahibi Müslümanların tercih etmemeleri gereken bir kazanç yoludur. Sanal para alıp satarak para kazanmak ise yukarıda açıklanan özellikleri sebebiyle caiz değildir." görüşünü savundu.
Karaman yazısında, "Bu kanaatimi değiştirecek ölçüde bir gelişme olmadı. Bir hususu daha eklemeliyim: Bitpara da diğer paralarla alınıp satılırken karşılıklı ödemelerin peşin olması gerekir, eğer peşin olmazsa bu cihetten de alım-satım caiz olmaz." düşüncesini dile getirdi.
Karaman şunları kaydetti:
"Bugünkü köşe yazımda ise elde ettiğim yeni bilgiler ve yine de -genel olarak kripto para konusunda- değişmeyen kanaatimi, daha geniş çerçeveli sorulara verdiğim cevabı tekrarlayarak yazacaktım, ancak yazı çok uzayacağı için bu konuda yapılmış bir ilmî çalışmanın (Necmettin Erbakan Üniversitesi Yayınları: 47 “İslâmî Finans ve Finansal Teknolojiler (Fintech) Blokzincir-Akıllı Sözleşmeler-Paralar”) ilgili sonuç bölümünü aktaracak ve cevabımın geri kalanını gelecek haftaya bırakacağım.
Paralara ilişkin görüşler neticesinde ortaya çıkan hükümlerin aşağıdaki şekilde özetlenmesi mümkündür: Paralar, fıkhi ve iktisadi ölçülerde para olmadıkları gibi spekülatif ve kumar temelli olup fıkhi esaslara uygun bir mal ve yatırım aracı da değildirler. Devlet tarafından basılmadıkları gibi insanların tamamı tarafından da kabul görmüş para değildirler. Paralar mal olsalar dahi para değildir. Fıkhi açıdan para olma vasıflarını taşımamaktadırlar. Paralar, kısmi kabul gören ve kendilerine ilişkin özel şartları bulunan özel paralardır.”
Sayın hocam 2.yada 3.maaş almak caiz midir? Ayrıca yöneticilerin şatafatlı hayat yaşaması caiz midir?
Ya Hayrettin hocam;Bu kadar yorum da hep karşı yazılmış.Artık habercim 19 da Hayrettin Karaman imzalı haber yapmaz.Çünkü fetvayı dikkate alan yok.
Beğen (12) Beğenmedim! (0)Hayrettin hocazade sen git ensarı düzelt ikdisat ekonomi fetva ile boş sohbetle düzelmiyor.
Birak bu isleri hoca. Toki faizi caiz, altin al sat caiz, borsa caiz, kul hakki yemek caiz, liyakatsizlik caiz, devletin kasasini boşaltmak caiz, dolar caiz, euro caiz, hirsizlik caiz, arsizlik caiz. Bitcoin mi caiz degil ? Birak bunlari hoca. Millet yemiyor sizin bos fetvalarinizi artik. Dusun milletin yakasindan.
Sn hocam kul hakkını ilahiyatcilardan ogrenecek degiliz ama sunu unutmasin bu toplum hitit ilahiyatta kimlerin nasil ekmeğiyle oynadiklarini bu tarih unutmayacaktir neyi belli olmayan ilahiyatta kadro aliyor sirket elamanlariyla ugrasan eeakademisyenler var bumu sizin hak hukuk haram sizler evinizden disari cikmayin
Dede, kur farkı faiz değildir..
faiz ya haramdır,ya değildir.lafı geveletmenin,akla uygun hale getirmeye çalışmanın,haramı meşrulaştırmanın anlamı yok.
Beğen (9) Beğenmedim! (1)Hayrettin hoca bitcoin caiz degil diye böyle fetva verip bitcoini dusurup altttan toplama derdinde herhalde :) Yemezler hoca bunlari, gec bu ayaklari. Elon Musk olamazsin sen :) Imamlarin çoğu, imamliktan öğretmenlige gecenlerin hep Bitcoin oynuyorhoca. Sen neyin derdindesin. Milleti terste birakacaksin bro
TORPİL, RÜŞVET, DEVLETİN ARAZİLERİNİ PEŞKEŞ, KAT İZNİ KARŞILIĞI KOMİSYON ALMA HAKKINDA BİR FETVASI VAR MI BU AMCANIN??
Bu fetvadan anladığımız kadarıyla reisimizin bitcoini yok :)