Biyogaz tesisi yatırıma başlıyor

Hayvan gübresinden enerji üretecek olan Çorum Biogaz Elektrik Üretim A.Ş., ruhsat işlemlerini tamamladı.

28 Şubat 2019 Perşembe 12:52
Biyogaz tesisi yatırıma başlıyor

Hayvan gübresinden enerji üretecek olan Çorum Biogaz Elektrik Üretim A.Ş., ruhsat işlemlerini tamamladı. Organize Sanayi Bölgesi yanında kurulacak enerji tesisinin bu yıl yatırıma başlayarak sene sonuna kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Çorum Belediyesi ve yumurta üreticileri kooperatifi, hayvan gübresinden enerji üretimi için çalışma başlattı.Hatırlanacağı üçere yaklaşık iki yıl önce


Çorum Belediyesi ve Yumurta Üreticileri Kooperatifi, şehir için ciddi bir çevre sorunu oluşturan tavuk ve büyükbaş hayvan gübresinden biyogaz enerjisi üretilmesini planladı.

Çorum Biogaz Elektrik Üretim A.Ş.’nin kuracağı enerji tesisi için son aşamaya gelindi. Ruhsat işlemlerini tamamlayan şirket, ilk etapta 15 milyon lira yatırımla 1.2 MW enerji üretecek. Tesis tam kapasite üretim yaptığında 6 MW enerji üretimiyle 60 milyon lira değerinde yatırım yapmış olacak.

Çorum’da enerji üretecek bir tesisin yanı sıra tavuk gübreleri değerlendirilerek sinek, koku oluşumu önlenecek, hava kalitesi artacak, temiz çevre hedefine önemli katkı sağlanacak.

Kesin olmayan rakamlara göre, kentte 50’den fazla faal tavuk çiftliği bulunuyor. Bu çiftliklerde aylık 400 ton tavuk gübresi çıkıyor. Büyükbaş çiftliklerinde ise aylık 150 ton gübre oluşuyor. Bu atıkların taşınması, depolanması büyük maliyetleri beraberinde getiriyor. Yeni yapılacak biyogaz tesisi hayvansal atıkları biyogaz ve elektriğe dönüştürerek çevreye duyarlı enerjiyi hayata geçirecek. Biyogaz tesisinin üretime geçmesiyle birlikte enerji üretimi dışında kalan atıklar organik gübre olarak kullanılarak tarıma katkı sağlanacak.

Son Güncelleme: 28.02.2019 13:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Melih 2019-02-28 16:25:40

İyi bir haber. İnşaAllah bu yıl biter

Avatar
Umit 2019-02-28 22:09:21

Karasinek sıkıntısı bitecek demektir o zaman